Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
My precious system broke down (X won't start) [SOLVED]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
kikkihiiri
n00b
n00b


Joined: 03 Jul 2014
Posts: 11
Location: Finland

PostPosted: Wed Jul 09, 2014 5:18 am    Post subject: My precious system broke down (X won't start) [SOLVED] Reply with quote

After a week of partying and having fun with my Gentoo system, it started malfunctioning.

Symptoms:

- X/kde will not start, boots to command line
- Hostname has been reset (none)
- Hardware/System clock anomalies (system sets bios clock to wrong time or something)


Possible reasons:

- Before breakage, I installed software (kolourpaint, irssi, imagemagick)
- The PC seems to have faulty bios, sometimes stucks at boot screen, flashing of the bios fails every time
- added "X kde png" to USE flags
- I ran emerge --ask --quiet-build --update --deep world


last lines of dmesg says:
Quote:
"Your system is not currently configured to drive a VGA console on the primary VGA device. The NVIDIA Linux graphics driver requires the use of a text-mode vga console. Use of other console drivers including, but not limited to, vesafb, may result in corruption and stability problems, and is not supported"



Command outputs:

Code:
startx


Hostname: resolver internal error
/user/bin/startx: cannot create temp file for here-document: Read-only file system
xauth: error in locking authority file /root/.Xauthority

....

Fatal server error: could not create lock file in /tmp/.tX0-lock
Unable to connect X server: Network is unreachable


Could you help me out?


Last edited by kikkihiiri on Wed Jul 09, 2014 5:40 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
kikkihiiri
n00b
n00b


Joined: 03 Jul 2014
Posts: 11
Location: Finland

PostPosted: Wed Jul 09, 2014 5:40 am    Post subject: My precious system broke down (X won't start) (SOLVED) Reply with quote

Running
Code:
fsck -y -f -v /
and a reboot fixed this.

Last edited by kikkihiiri on Wed Jul 09, 2014 1:25 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
The Doctor
Moderator
Moderator


Joined: 27 Jul 2010
Posts: 2546

PostPosted: Wed Jul 09, 2014 5:46 am    Post subject: Reply with quote

Not good.

This probably indicates your hard drive is failing. That should be the first suspicion anytime you have file system corruption that isn't associated with a dirty shutdown. If you are not already using it, consider installing (and using) this: http://wiki.gentoo.org/wiki/Smartmontools

In any case backups are a good thing.
_________________
First things first, but not necessarily in that order.

Apologies if I take a while to respond. I'm currently working on the dematerialization circuit for my blue box.
Back to top
View user's profile Send private message
kikkihiiri
n00b
n00b


Joined: 03 Jul 2014
Posts: 11
Location: Finland

PostPosted: Wed Jul 09, 2014 6:57 am    Post subject: Reply with quote

Not sure if I can really use smartmontools (smartctl) but seems that the disk (SSD) is working properly.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum