Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Toorox GNOME z live cd nie dziala
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt
View previous topic :: View next topic  
Author Message
przemso
n00b
n00b


Joined: 17 Jun 2014
Posts: 2

PostPosted: Tue Jun 17, 2014 5:57 pm    Post subject: Toorox GNOME z live cd nie dziala Reply with quote

Witam ;)
Mam taki problem, że gdy uruchamiam system z live cd, to gdy ładuje się już środowisko graficzne pojawia się "Wystąpił nieoczekiwany problem. Coś poszło nie tak. Nie można przywrocić systemu" Pisze jeszcze żeby się wylogować i spróbować ponownie, ale to nic nie daje :( . Po chwili środowisko graficzne się załaduje, ale ten komunikat cały czas jest na topie i nie można go wyłączyć ;/ Menu się wyświetla, aplikacje ale po włączeniu czegoś wszystko londuje za errorem.
Sprawdzałem na PC i system ładuje się normalnie a na laptopie mi nie działa :(
Ktoś wie może jak to naprawić ? Co trzeba zrobić? a i czy jest inna możliwość instalacji tagiego systemu niż z live cd ??
Back to top
View user's profile Send private message
Oniryczny
Apprentice
Apprentice


Joined: 01 Dec 2011
Posts: 277
Location: Poznań

PostPosted: Tue Jun 17, 2014 8:02 pm    Post subject: Reply with quote

a jaki to laptop jakie podzespoły w nim?

ogólnie gentoo najwygodniej zainstalwoać z installcd ale to jest wszystko tekstowe ;)
_________________
cogito ergo sum
Back to top
View user's profile Send private message
przemso
n00b
n00b


Joined: 17 Jun 2014
Posts: 2

PostPosted: Tue Jun 17, 2014 9:20 pm    Post subject: Reply with quote

Laptop slaby, ale Sparky smiga
Procesor Intel Pentium 1.6GHz
Ram 1G
Grafika Intel 915Gm
bios phoenix
Probowalem Toorox w srodowisku KDE i cd live mi smiga, ale jak zainstaluje wraz z GRUB(w mbr) to przy starcie wyskakuje blad: Nie zanaleziono pliku /boot/initramfs.img i system sie nie uruchomi ;(

GRUB wyglada tak:
default 0
timeout 5

title Toorox
kernel /boot/vmlinuz root=/dev/sda1 vga=791 nomce noapic lang=us
#initrd /boot/initrd.gz

title Windows
root (hd0,0)
chainloader +1
makeactive
boot

jak grub startuje i wcisne 'e' edycja pliku przed uruchomieniem to tam jest linijka initrd /boot/initramfs.img
a jak patrze w menadzer plikow, to wgl nie ma takiego pliku w /boot
mam w katalogu /boot jeszcze jeden katalog /boot ale go nie umiem otworzyc, jest zapentlony

Tak ze obydwa systemy mi nie dzialaja ;(
KDE blad po zainstalowaniu a GNOME nawet live cd nie odpala ;/
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) Instalacja i sprzęt All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum