Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Systemd doesn't wait for cryptdevices to be there
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming
View previous topic :: View next topic  
Author Message
GenProm
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 18 Aug 2011
Posts: 93
Location: Germany

PostPosted: Thu Jun 05, 2014 9:21 am    Post subject: Systemd doesn't wait for cryptdevices to be there Reply with quote

Hello Commnuity, :D

I installed systemd yesterday and all works as it should and in in general pleased with it. But there is one issue:

When i boot up, i get asked for my password for an encrypted partition with volume groups who create dev/mapper/home and /dev/mapper/data

So far so good, however also systemd tries to mount dev/mapper/home and dev/mapper/data simultaneously , what will fail because i did not enter the password yet.

So i get this 1 min 30 second timeout where systemd tries to mount the non existent devices. After that i get to the rescue console.

It goes something like this: starting device service for /dev/mapper/home .......

But /dev/mapper/home is not yet existent!

How to fix this ?

For me there are two ideas to fix it:
- Make the local fs mounter wait till cryptsetup has unlocked the partitions.
- Make cryptsetup/systemd wait for a timeout before it starts the next services after it
- I dont want to make an initramfs and fix it this way

What i tried:

- the systemd.automount and noauto flags in fstab -> no effect
- starting lvm2_monitor service -> no effect
- setting a timeout in /etc/cryptab -> no effect possibly due to bug: https://www.mail-archive.com/debian-bugs-dist@lists.debian.org/msg1201079.html However there is a patch but i don't know if it is already included in 12-r5 : http://cgit.freedesktop.org/systemd/systemd/commit/?id=aa62a89
- masking systemctl mask lvm2-activation-early.service -> no effect

So how could i implement one of my ideas or is there another solution ?

Also could i use the patch from Lennart to patch my systemd 12-r5 install if it is not included ?

Is it save to use systemd 13 ?

Thanks for all ideas about this :-D
_________________
Thank you for your help.

Manuel
Back to top
View user's profile Send private message
druggo
Apprentice
Apprentice


Joined: 24 Sep 2003
Posts: 289
Location: Hangzhou, China

PostPosted: Mon Jun 09, 2014 2:14 pm    Post subject: Reply with quote

yes,
if systemd asked for the passphase,
just enter your password simultaneously and press enter!
_________________
HighWayToHell(blog)
http://blog.druggo.org/
Back to top
View user's profile Send private message
GenProm
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 18 Aug 2011
Posts: 93
Location: Germany

PostPosted: Mon Jun 09, 2014 2:22 pm    Post subject: Reply with quote

Hello druggo,

Ok i will try to use systemd 13 then, as written, i have this 1min 30 seconds time limit after that the emergency console will load and i can't enter the password anymore.
_________________
Thank you for your help.

Manuel
Back to top
View user's profile Send private message
druggo
Apprentice
Apprentice


Joined: 24 Sep 2003
Posts: 289
Location: Hangzhou, China

PostPosted: Tue Jun 10, 2014 4:08 pm    Post subject: Reply with quote

GenProm wrote:
Hello druggo,

Ok i will try to use systemd 13 then, as written, i have this 1min 30 seconds time limit after that the emergency console will load and i can't enter the password anymore.


btw, I'm on sys-apps/systemd-213.
_________________
HighWayToHell(blog)
http://blog.druggo.org/
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum