Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
shorewall broken due to loopback routes
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
masc
n00b
n00b


Joined: 29 Dec 2008
Posts: 27

PostPosted: Fri Dec 13, 2013 11:15 am    Post subject: shorewall broken due to loopback routes Reply with quote

after emerging the latest stable packages today (since nov 27) my (multiple isp) shorewall setup was broken.

Code:
/etc/init.d/shorewall start
 * Starting shorewall ...
RTNETLINK answers: File exists
   ERROR: Command "ip -4 route add table 1 127.0.0.0/8 via 127.0.0.1 dev lo" Failed
/usr/share/shorewall/lib.common: line 113:  6929 Terminated              $SHOREWALL_SHELL $script $options $@                                                     [ !! ]
 * ERROR: shorewall failed to start
mina ~ #


I found that I had a loopback route which I suppose wasn't there before, and it's added when starting net.eth0

Code:
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
10.0.0.0        *               255.255.255.0   U     0      0        0 eth0
127.0.0.0       *               255.0.0.0       U     0      0        0 lo <-- added when starting net.eth0
127.0.0.0       localhost       255.0.0.0       UG    0      0        0 lo <-- added when starting net.lo
192.168.0.0     *               255.255.255.0   U     0      0        0 eth0
x.x.x.x         *               255.255.255.255 UH    0      0        0 ppp0


I have no clue what the root cause is, for now having removed net.lo from startup which resolves the issue.

I suspect it's the update to openrc-0.12.4 or my system is misconfigured in some way.
Can anyone shed some light on this?

Externally visible IP address anonymized for security reasons. — JRG
Back to top
View user's profile Send private message
masc
n00b
n00b


Joined: 29 Dec 2008
Posts: 27

PostPosted: Mon Dec 16, 2013 7:37 pm    Post subject: Reply with quote

for reference. https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=490750
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum