Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] upgrade to systemd and no, haven't got network
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
christophe_y2k
n00b
n00b


Joined: 07 Jan 2008
Posts: 41
Location: EUROPE-FRANCE-MANDELIEU

PostPosted: Thu Dec 12, 2013 10:20 pm    Post subject: [SOLVED] upgrade to systemd and no, haven't got network Reply with quote

Hello i recently upgrade my gentoo to systemd and gnome 3.8 (very bad trip...)

No i can't have ipv4 IP in static mode:

# cat /etc/conf.d/network
Code:

interface=eth0
address=192.168.253.3
netmask=24
broadcast=192.168.253.255
gateway=192.168.253.254


# cat /etc/resolv.conf
Code:

nameserver 192.168.253.254
nameserver 8.8.8.8


# cat /etc/systemd/system/network.service
Code:

[Unit]
Description=Network connectivity
Wants=network.target
Before=network.target

[Service]
Type=oneshot
RemainAfterExit=yes
EnvironmentFile=/etc/conf.d/network

ExecStart=/bin/ip link set dev ${interface} up
ExecStart=/bin/ip addr add ${address}/${netmask} broadcast ${broadcast} dev ${interface}
ExecStart=/bin/ip route add default via ${gateway}

ExecStop=/usr/bin/ip addr flush dev ${interface}
ExecStop=/usr/bin/ip link set dev ${interface} down

[Install]
WantedBy=multi-user.target


# systemctl enable network.service
# systemctl start network.service

# systemctl status network.service
Code:

network.service - Nertwork Connectivity
     Loaded: loaded (/etc/systemd/system/network.service: enabled)
     Active:  active (exited) since ....
     Process: 322 ExecStart=/bin/ip route add default via ${gateway} (code=exited, status=0/SUCCESS)
     Process: 320 ExecStart=/bin/ip addr add ${address}/${netmask} broadcast ${broadcast} dev ${interface} (code=exited, status=0/SUCCESS)
     Process: 310 ExecStart=/bin/ip link set dev ${interface} up (code=exited, status=0/SUCCESS)
   Main PID: 32 (code=exited, status=0/SUCCESS)
     CGroup: /system.slice/network.service
déc. 12 22:56:25 cassiopee systemctl[1]: Started Network Connectivity.


but :
# ifconfig
Code:

eth0: flag=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST> mtu 1500
    inet6 fe00:21e:xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
    ether 00:xx:xx::xxxxxxxxxx

and
lo: flag ..........


nothing about inet
and no ping no network ...

# ping www.gentoo.org
ping: unknown host www.gentoo.org

If anybody can help me to have a static IPV4 network ... thanks for help
Back to top
View user's profile Send private message
christophe_y2k
n00b
n00b


Joined: 07 Jan 2008
Posts: 41
Location: EUROPE-FRANCE-MANDELIEU

PostPosted: Fri Dec 13, 2013 7:32 pm    Post subject: Reply with quote

# systemctl stop NetworkManager
# systemctl disable NetworkManager

NetworkManager override my network settings !, disable it solve my problem
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum