Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Firefox does not play HTML5 audio [SOLVED]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia
View previous topic :: View next topic  
Author Message
DarkMorph
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 20 Jan 2004
Posts: 111

PostPosted: Thu Oct 17, 2013 3:29 am    Post subject: Firefox does not play HTML5 audio [SOLVED] Reply with quote

Cannot find any info about this problem. All HTML5 videos will play but no audio comes out. Flash works fine though. It's FF 24.0-r1 with gstreamer flag on, and gstreamer 0.10.36 installed, with the following:

media-libs/gst-plugins-bad
media-libs/gst-plugins-base
media-libs/gst-plugins-good
media-libs/gst-plugins-ugly
media-plugins/gst-plugins-a52dec
media-plugins/gst-plugins-alsa
media-plugins/gst-plugins-cdparanoia
media-plugins/gst-plugins-dts
media-plugins/gst-plugins-dvdread
media-plugins/gst-plugins-faad
media-plugins/gst-plugins-ffmpeg
media-plugins/gst-plugins-flac
media-plugins/gst-plugins-gio
media-plugins/gst-plugins-lame
media-plugins/gst-plugins-mad
media-plugins/gst-plugins-meta
media-plugins/gst-plugins-mpeg2dec
media-plugins/gst-plugins-ogg
media-plugins/gst-plugins-resindvd
media-plugins/gst-plugins-soup
media-plugins/gst-plugins-taglib
media-plugins/gst-plugins-theora
media-plugins/gst-plugins-v4l2
media-plugins/gst-plugins-vorbis
media-plugins/gst-plugins-x
media-plugins/gst-plugins-x264
media-plugins/gst-plugins-xvid
media-plugins/gst-plugins-xvideo

media.gstreamer.enabled is set to true in about:config

It still doesn't work. html5test.com gives a check for all audio formats on the list. The format (ogg, webm, etc.) doesn't seem to matter as none of them play.

I'm using ALSA not PulseAudio or anything else. Do I need something else from ALSA maybe?
_________________
What do you see, Atrus? What do you see?


Last edited by DarkMorph on Fri Oct 18, 2013 2:23 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Logicien
l33t
l33t


Joined: 16 Sep 2005
Posts: 744
Location: Montréal

PostPosted: Thu Oct 17, 2013 4:04 am    Post subject: Reply with quote

Seamonkey and Firefox were unable to play correctly any Html5 audio/video using a Bluetooth headset. The sound was jumping or not playing at all. Worse, the system was freezing with the Flash plugin. Curiously, when the output was the headphone and speakers, they play Html5 audio/video without any problem.

I try all the USE flags setup I could and more for Seamonkey and Firefox, the problem stay. Finally, I decide to install Pulseaudio using the pulseaudio global USE flag. Than Html5 audio/video start to play correctly. I am now trying to use Jack and Nas sound servers as alternatives to Pulseaudio.

I's seem's that Seamonkey and Firefox must not communicate directly with the Alsa drivers and the Bluetooth device on my Gentoo installation. And other curiosity, is that Epiphany and Opera do not have this problem.

On Debian, I don't need Pulseaudio to have a good output with Html5 on my Bluetooth headset. Iceape and Iceweasel work well with Alsa, but I have not been able to mix the audio with Dmix in Bluetooth, who work when the output is the headphone and speakers. So a sound server resolv my Html5 problem and sound mixing in Bluetooth. It's look like help Flash too. It have'nt freeze since then.
_________________
Paul


Last edited by Logicien on Fri Oct 18, 2013 12:47 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
DarkMorph
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 20 Jan 2004
Posts: 111

PostPosted: Thu Oct 17, 2013 10:27 pm    Post subject: Reply with quote

Here's the funny part. It was working fine before I upgraded to kernel 3.11.4. I had to upgrade because in 3.10.7 the elantech ps/2 touchpad extensions didn't work right.

I'm not sure how going to 3.11 broke it. I recompiled all of gstreamer and firefox itself. Still no clue what's wrong.
_________________
What do you see, Atrus? What do you see?
Back to top
View user's profile Send private message
DarkMorph
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 20 Jan 2004
Posts: 111

PostPosted: Fri Oct 18, 2013 2:23 am    Post subject: Reply with quote

One major change is the number of ALSA devices is no longer the same with this kernel. Previously I had some odd entry that had no usable interfaces as card 0 and card 1 was my actual intel-hda device. Now, it's just card 0 being my actual card. I had ~/.asoundrc stating my default card was 1 instead of 0; fixing that instantly solved the HTML5 audio issue. So it was never the audio support, it was just misdirected to the wrong (in this case, non-existent) ALSA device.

I discovered this when Clementine suddenly told me that it couldn't open the audio device and I knew that was not possible. Funny how problems are solved sometimes. 8)
_________________
What do you see, Atrus? What do you see?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum