Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Long application loading. Dbus/nepomu problem? KDE 4.11.2-r1
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
kaszynek
n00b
n00b


Joined: 22 Mar 2011
Posts: 44
Location: Warsaw, Poland

PostPosted: Sun Oct 13, 2013 8:26 am    Post subject: Long application loading. Dbus/nepomu problem? KDE 4.11.2-r1 Reply with quote

On my system with KDE 4.11.2-r1 some primary applications seems to load very long. In those application are, dolphin and gwenview. It started after system update. I've noticed some strange behavior of those applications:
This is from gwenview:

Somewhere in the middle (almost last time when something returns 7):
Code:

socket(PF_LOCAL, SOCK_STREAM|SOCK_CLOEXEC, 0) = 7
connect(7, {sa_family=AF_LOCAL, sun_path=@"/tmp/dbus-F8XVjQDKtO"}, 23) = 0


After that application spends significant amount of time on the poll.
Code:

sendmsg(7, {msg_name(0)=NULL, msg_iov(2)=[{"l\1\1\1F\0\0\0\5\0\0\0\177\0\0\0\1\1o\0\25\0\0\0/org/fre"..., 144}, {"A\0\0\0type='signal',interface='org"..., 70}], msg_controllen=0, msg_flags=0}, MSG_NOSIGNAL) = 214
sendmsg(7, {msg_name(0)=NULL, msg_iov(2)=[{"l\1\1\1E\0\0\0\6\0\0\0\177\0\0\0\1\1o\0\25\0\0\0/org/fre"..., 144}, {"@\0\0\0type='signal',interface='org"..., 69}], msg_controllen=0, msg_flags=0}, MSG_NOSIGNAL) = 213
sendmsg(7, {msg_name(0)=NULL, msg_iov(2)=[{"l\1\1\1G\0\0\0\7\0\0\0\177\0\0\0\1\1o\0\25\0\0\0/org/fre"..., 144}, {"B\0\0\0type='signal',interface='org"..., 71}], msg_controllen=0, msg_flags=0}, MSG_NOSIGNAL) = 215
sendmsg(7, {msg_name(0)=NULL, msg_iov(2)=[{"l\1\1\1G\0\0\0\10\0\0\0\177\0\0\0\1\1o\0\25\0\0\0/org/fre"..., 144}, {"B\0\0\0type='signal',interface='org"..., 71}], msg_controllen=0, msg_flags=0}, MSG_NOSIGNAL) = 215
sendmsg(7, {msg_name(0)=NULL, msg_iov(2)=[{"l\1\1\1\220\0\0\0\t\0\0\0\177\0\0\0\1\1o\0\25\0\0\0/org/fre"..., 144}, {"\213\0\0\0type='signal',sender='org.kd"..., 144}], msg_controllen=0, msg_flags=0}, MSG_NOSIGNAL) = 288
sendmsg(7, {msg_name(0)=NULL, msg_iov(2)=[{"l\1\1\1\211\0\0\0\n\0\0\0\177\0\0\0\1\1o\0\25\0\0\0/org/fre"..., 144}, {"\204\0\0\0type='signal',sender='org.fr"..., 137}], msg_controllen=0, msg_flags=0}, MSG_NOSIGNAL) = 281
sendmsg(7, {msg_name(0)=NULL, msg_iov(2)=[{"l\1\0\1\33\0\0\0\v\0\0\0\177\0\0\0\1\1o\0\25\0\0\0/org/fre"..., 144}, {"\26\0\0\0org.kde.NepomukStorage\0", 27}], msg_controllen=0, msg_flags=0}, MSG_NOSIGNAL) = 171
poll([{fd=7, events=POLLIN}], 1, 25000) = 1 ([{fd=7, revents=POLLIN}])
recvmsg(7, {msg_name(0)=NULL, msg_iov(1)=[{"l\2\1\1\n\0\0\0\5\0\0\0=\0\0\0\6\1s\0\6\0\0\0:1.137\0\0"..., 2048}], msg_controllen=0, msg_flags=MSG_CMSG_CLOEXEC}, MSG_CMSG_CLOEXEC) = 90
recvmsg(7, 0x7fffcfa13e70, MSG_CMSG_CLOEXEC) = -1 EAGAIN (Resource temporarily unavailable)
sendmsg(7, {msg_name(0)=NULL, msg_iov(2)=[{"l\1\1\1\221\0\0\0\f\0\0\0\177\0\0\0\1\1o\0\25\0\0\0/org/fre"..., 144}, {"\214\0\0\0type='signal',sender='org.fr"..., 145}], msg_controllen=0, msg_flags=0}, MSG_NOSIGNAL) = 289
sendmsg(7, {msg_name(0)=NULL, msg_iov(2)=[{"l\1\0\1\0\0\0\0\r\0\0\0v\0\0\0\1\1o\0\17\0\0\0/service"..., 136}, {"", 0}], msg_controllen=0, msg_flags=0}, MSG_NOSIGNAL) = 136
poll([{fd=7, events=POLLIN}], 1, 25000Process 3661 detached


Complete output at: http://bpaste.net/show/140074/

It looks that something with dbus is not working properly.
I have also noticed that dbus-lanuch returns name of the file which does not exists. (Maybe I'm wrong and this is how it supposed to be)
Code:
DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS=unix:abstract=/tmp/dbus-bMVUnt7WBL,guid=cbe62636a9cbbd99e131f9d2525a58a1
DBUS_SESSION_BUS_PID=4059


Code:
/etc/init.d/dbus status
 * status: started


There is also bunch of errors:
Code:
gwenview(4391)/nepomuk (library): Could not find virtuoso to connect to. Aborting
gwenview(4391)/nepomuk (library): Could not find virtuoso to connect to. Aborting
gwenview(4391)/nepomuk (library): Could not find virtuoso to connect to. Aborting
gwenview(4391)/kdeui (kdelibs): Attempt to use QAction "edit_redo" with KXMLGUIFactory!
gwenview(4391)/kdeui (kdelibs): Attempt to use QAction "edit_undo" with KXMLGUIFactory!
gwenview(4391)/nepomuk (library): Could not find virtuoso to connect to. Aborting
"/org/freedesktop/UDisks2/drives/SAMSUNG_HD103SJ_S246J90B610684" : property "Drive" does not exist
"/org/freedesktop/UDisks2/drives/SAMSUNG_HD103SJ_S246J90B610684" : property "DeviceNumber" does not exist
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum