Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Dual Monitors: Lost Screen 0 Which Had Worked Since Last May
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Vorlon
Apprentice
Apprentice


Joined: 16 May 2003
Posts: 210
Location: West Grove, PA

PostPosted: Sun Oct 06, 2013 8:50 pm    Post subject: Dual Monitors: Lost Screen 0 Which Had Worked Since Last May Reply with quote

I have had 2 monitors with my nVidia system (nVidia-drivers) which I set up last May. For some reason a week or so ago, I lost the screen on 1 of the monitors. My right screen works fine, but the left screen, which boots into text mode, is completely missing (eg: it's blank and KDE doesn't know it exists) when X is running. I don't know what I changed to cause this, and I my troubleshooting is not getting me anywhere.

Interestingly, if I boot to knoppix, the blank screen comes to life, so I don't think I have a hardware issue.


My setup:

Screen 0: Fed from an motherboard-mounted nVidia chip, shows the grub2 boot screen in text mode, as well as the text-mode login. The framebuffer appears to work since I get 4 tuxes displayed while the system boots. I type "startx" from this monitor to launch X & KDE.

Screen 1: Fed from a PCIE nVidia card, the screen is rotated into portrait mode. It now is the sole X screen since the Screen 0 is no longer recognized by X.

I'll post the entire Xorg.0.log, but here is the critical section where it fails to "assign" with screen 0

[ 46.340] (**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[ 46.340] (==) NVIDIA(0): RGB weight 888
[ 46.340] (==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
[ 46.340] (==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[ 46.340] (**) NVIDIA(0): Option "Stereo" "0"
[ 46.340] (**) NVIDIA(0): Stereo disabled by request
[ 46.340] (**) NVIDIA(0): Option "MetaModes" "nvidia-auto-select +0+0"
[ 46.340] (**) NVIDIA(0): Enabling 2D acceleration
[ 46.601] (II) NVIDIA(0): NVIDIA GPU GeForce 8200 (C77) at PCI:2:0:0 (GPU-0)
[ 46.601] (--) NVIDIA(0): Memory: 524288 kBytes
[ 46.601] (--) NVIDIA(0): VideoBIOS: 62.77.35.00.00
[ 46.605] (--) NVIDIA(0): Valid display device(s) on GeForce 8200 at PCI:2:0:0
[ 46.605] (--) NVIDIA(0): CRT-0
[ 46.605] (--) NVIDIA(0): DFP-0 (boot)
[ 46.605] (--) NVIDIA(0): CRT-0: 300.0 MHz maximum pixel clock
[ 46.605] (--) NVIDIA(0): DFP-0: 165.0 MHz maximum pixel clock
[ 46.605] (--) NVIDIA(0): DFP-0: Internal Single Link TMDS
[ 46.605] (EE) NVIDIA(0): Failed to assign any connected display devices to X screen 0
[ 46.643] (EE) NVIDIA(0): Failing initialization of X screen 0

The other screen has a similar section, but it "assigns" with "CRT-1" without any difficulty.


I have run the program "nvidia-settings", and it only sees the rotated screen. It doesn't see the missing screen at all.

I'm using an /etc/xorg.conf file that I created with the nvidia-settings program, when everything worked. If I delete this configuration file, X won't start at all.

I'd appreciate any suggestions of what else to try, or where else to look for a solution. TIA!



Here is my full Xorlg.0.log and /etc/xorg.conf

[ 45.358]
X.Org X Server 1.14.3
Release Date: 2013-09-12
[ 45.358] X Protocol Version 11, Revision 0
[ 45.359] Build Operating System: Linux 3.10.7-gentoo-r1 x86_64 Gentoo
[ 45.359] Current Operating System: Linux M5 3.10.7-gentoo-r1 #4 SMP PREEMPT Sun Oct 6 15:43:50 EDT 2013 x86_64
[ 45.359] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/boot/kernel-linux-3.10.7-gentoo-r1-2013-10-06 root=/dev/sda1 ro video=nvidiafb,mtrr:3,ywrap
[ 45.359] Build Date: 04 October 2013 06:42:55PM
[ 45.359]
[ 45.360] Current version of pixman: 0.30.2
[ 45.360] Before reporting problems, check http://wiki.x.org
to make sure that you have the latest version.
[ 45.360] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[ 45.361] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sun Oct 6 16:08:29 2013
[ 45.407] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[ 45.407] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[ 45.422] (==) ServerLayout "WorkingLayout"
[ 45.422] (**) |-->Screen "ScreenLeft" (0)
[ 45.422] (**) | |-->Monitor "MonitorLeft"
[ 45.422] (**) | |-->Device "InternalVideo"
[ 45.422] (**) |-->Screen "ScreenRight" (1)
[ 45.422] (**) | |-->Monitor "MonitorRight"
[ 45.422] (**) | |-->Device "ExternalVideo"
[ 45.422] (**) |-->Input Device "Keyboard0"
[ 45.422] (**) |-->Input Device "Mouse0"
[ 45.422] (**) Option "Xinerama" "1"
[ 45.422] (==) Automatically adding devices
[ 45.422] (==) Automatically enabling devices
[ 45.422] (==) Automatically adding GPU devices
[ 45.422] (**) Xinerama: enabled
[ 45.446] (WW) The directory "/usr/share/fonts/misc/" does not exist.
[ 45.446] Entry deleted from font path.
[ 45.446] (WW) The directory "/usr/share/fonts/TTF/" does not exist.
[ 45.446] Entry deleted from font path.
[ 45.446] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF/" does not exist.
[ 45.446] Entry deleted from font path.
[ 45.446] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1/" does not exist.
[ 45.446] Entry deleted from font path.
[ 45.446] (WW) The directory "/usr/share/fonts/100dpi/" does not exist.
[ 45.446] Entry deleted from font path.
[ 45.446] (WW) The directory "/usr/share/fonts/75dpi/" does not exist.
[ 45.446] Entry deleted from font path.
[ 45.446] (==) FontPath set to:
[ 45.446] (==) ModulePath set to "/usr/lib64/xorg/modules"
[ 45.446] (**) Extension "Composite" is disabled
[ 45.446] (WW) Hotplugging is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
[ 45.446] (WW) Disabling Keyboard0
[ 45.446] (WW) Disabling Mouse0
[ 45.446] (II) Loader magic: 0x812c00
[ 45.446] (II) Module ABI versions:
[ 45.446] X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[ 45.446] X.Org Video Driver: 14.1
[ 45.446] X.Org XInput driver : 19.1
[ 45.446] X.Org Server Extension : 7.0
[ 45.447] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[ 45.447] (II) xfree86: Adding drm device (/dev/dri/card1)
[ 45.450] (--) PCI:*(0:2:0:0) 10de:0849:1043:82f2 rev 162, Mem @ 0xf9000000/16777216, 0xc8000000/134217728, 0xc6000000/33554432, I/O @ 0x0000dc00/128, BIOS @ 0x????????/131072
[ 45.450] (--) PCI: (0:3:0:0) 10de:0641:196e:0562 rev 161, Mem @ 0xfd000000/16777216, 0xd0000000/268435456, 0xfa000000/33554432, I/O @ 0x0000ec00/128, BIOS @ 0x????????/524288
[ 45.451] Initializing built-in extension Generic Event Extension
[ 45.451] Initializing built-in extension SHAPE
[ 45.451] Initializing built-in extension MIT-SHM
[ 45.451] Initializing built-in extension XInputExtension
[ 45.452] Initializing built-in extension XTEST
[ 45.452] Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
[ 45.452] Initializing built-in extension SYNC
[ 45.452] Initializing built-in extension XKEYBOARD
[ 45.452] Initializing built-in extension XC-MISC
[ 45.452] Initializing built-in extension XINERAMA
[ 45.453] Initializing built-in extension XFIXES
[ 45.453] Initializing built-in extension RENDER
[ 45.453] Initializing built-in extension RANDR
[ 45.453] Initializing built-in extension COMPOSITE
[ 45.453] Initializing built-in extension DAMAGE
[ 45.453] Initializing built-in extension MIT-SCREEN-SAVER
[ 45.453] Initializing built-in extension DOUBLE-BUFFER
[ 45.454] Initializing built-in extension RECORD
[ 45.454] Initializing built-in extension DPMS
[ 45.454] Initializing built-in extension X-Resource
[ 45.454] Initializing built-in extension XVideo
[ 45.454] Initializing built-in extension XVideo-MotionCompensation
[ 45.454] Initializing built-in extension XFree86-VidModeExtension
[ 45.454] Initializing built-in extension XFree86-DGA
[ 45.455] Initializing built-in extension XFree86-DRI
[ 45.455] Initializing built-in extension DRI2
[ 45.455] (II) LoadModule: "glx"
[ 45.569] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libglx.so
[ 46.130] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
[ 46.130] compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[ 46.130] Module class: X.Org Server Extension
[ 46.130] (II) NVIDIA GLX Module 319.49 Tue Aug 13 19:53:22 PDT 2013
[ 46.136] Loading extension GLX
[ 46.136] (II) LoadModule: "nvidia"
[ 46.136] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[ 46.247] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[ 46.247] compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[ 46.247] Module class: X.Org Video Driver
[ 46.262] (II) NVIDIA dlloader X Driver 319.49 Tue Aug 13 19:34:58 PDT 2013
[ 46.262] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[ 46.263] (--) using VT number 7
[ 46.267] (II) Loading sub module "fb"
[ 46.267] (II) LoadModule: "fb"
[ 46.267] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libfb.so
[ 46.286] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[ 46.286] compiled for 1.14.3, module version = 1.0.0
[ 46.286] ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[ 46.286] (WW) Unresolved symbol: fbGetGCPrivateKey
[ 46.286] (II) Loading sub module "wfb"
[ 46.286] (II) LoadModule: "wfb"
[ 46.286] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libwfb.so
[ 46.304] (II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
[ 46.304] compiled for 1.14.3, module version = 1.0.0
[ 46.304] ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[ 46.304] (II) Loading sub module "shadow"
[ 46.304] (II) LoadModule: "shadow"
[ 46.304] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libshadow.so
[ 46.338] (II) Module shadow: vendor="X.Org Foundation"
[ 46.338] compiled for 1.14.3, module version = 1.1.0
[ 46.338] ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[ 46.338] (II) Loading sub module "ramdac"
[ 46.338] (II) LoadModule: "ramdac"
[ 46.338] (II) Module "ramdac" already built-in
[ 46.340] (WW) NVIDIA: Xinerama is enabled, so RandR has likely been disabled by the
[ 46.340] (WW) NVIDIA: X server.
[ 46.340] (**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[ 46.340] (==) NVIDIA(0): RGB weight 888
[ 46.340] (==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
[ 46.340] (==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[ 46.340] (**) NVIDIA(0): Option "Stereo" "0"
[ 46.340] (**) NVIDIA(0): Stereo disabled by request
[ 46.340] (**) NVIDIA(0): Option "MetaModes" "nvidia-auto-select +0+0"
[ 46.340] (**) NVIDIA(0): Enabling 2D acceleration
[ 46.601] (II) NVIDIA(0): NVIDIA GPU GeForce 8200 (C77) at PCI:2:0:0 (GPU-0)
[ 46.601] (--) NVIDIA(0): Memory: 524288 kBytes
[ 46.601] (--) NVIDIA(0): VideoBIOS: 62.77.35.00.00
[ 46.605] (--) NVIDIA(0): Valid display device(s) on GeForce 8200 at PCI:2:0:0
[ 46.605] (--) NVIDIA(0): CRT-0
[ 46.605] (--) NVIDIA(0): DFP-0 (boot)
[ 46.605] (--) NVIDIA(0): CRT-0: 300.0 MHz maximum pixel clock
[ 46.605] (--) NVIDIA(0): DFP-0: 165.0 MHz maximum pixel clock
[ 46.605] (--) NVIDIA(0): DFP-0: Internal Single Link TMDS
[ 46.605] (EE) NVIDIA(0): Failed to assign any connected display devices to X screen 0
[ 46.643] (EE) NVIDIA(0): Failing initialization of X screen 0
[ 46.643] (**) NVIDIA(1): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[ 46.643] (==) NVIDIA(1): RGB weight 888
[ 46.643] (==) NVIDIA(1): Default visual is TrueColor
[ 46.643] (==) NVIDIA(1): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[ 46.643] (**) NVIDIA(1): Option "Stereo" "0"
[ 46.643] (**) NVIDIA(1): Stereo disabled by request
[ 46.643] (**) NVIDIA(1): Option "MetaModes" "1600x1200 +0+0 {rotation=90}"
[ 46.643] (**) NVIDIA(1): Enabling 2D acceleration
[ 47.367] (II) NVIDIA(GPU-1): Display (Samsung SyncMaster (DFP-0)) does not support NVIDIA
[ 47.367] (II) NVIDIA(GPU-1): 3D Vision stereo.
[ 47.369] (II) NVIDIA(1): NVIDIA GPU GeForce 9400 GT (G96) at PCI:3:0:0 (GPU-1)
[ 47.369] (--) NVIDIA(1): Memory: 1048576 kBytes
[ 47.369] (--) NVIDIA(1): VideoBIOS: 62.94.2a.00.51
[ 47.369] (II) NVIDIA(1): Detected PCI Express Link width: 16X
[ 47.374] (--) NVIDIA(1): Valid display device(s) on GeForce 9400 GT at PCI:3:0:0
[ 47.374] (--) NVIDIA(1): CRT-0
[ 47.374] (--) NVIDIA(1): CRT-1
[ 47.374] (--) NVIDIA(1): Samsung SyncMaster (DFP-0) (boot, connected)
[ 47.374] (--) NVIDIA(1): CRT-0: 400.0 MHz maximum pixel clock
[ 47.374] (--) NVIDIA(1): CRT-1: 400.0 MHz maximum pixel clock
[ 47.374] (--) NVIDIA(1): Samsung SyncMaster (DFP-0): 330.0 MHz maximum pixel clock
[ 47.374] (--) NVIDIA(1): Samsung SyncMaster (DFP-0): Internal Dual Link TMDS
[ 47.374] (**) NVIDIA(1): Using HorizSync/VertRefresh ranges from the EDID for display
[ 47.374] (**) NVIDIA(1): device Samsung SyncMaster (DFP-0) (Using EDID frequencies
[ 47.374] (**) NVIDIA(1): has been enabled on all display devices.)
[ 47.400] (II) NVIDIA(1): Validated MetaModes:
[ 47.400] (II) NVIDIA(1): "1600x1200+0+0{rotation=90}"
[ 47.400] (II) NVIDIA(1): Virtual screen size determined to be 1200 x 1600
[ 47.409] (--) NVIDIA(1): DPI set to (74, 131); computed from "UseEdidDpi" X config
[ 47.409] (--) NVIDIA(1): option
[ 47.854] (II) UnloadModule: "nvidia"
[ 47.854] (II) UnloadSubModule: "shadow"
[ 47.854] (II) UnloadSubModule: "wfb"
[ 47.854] (II) UnloadSubModule: "fb"
[ 47.854] (--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
[ 47.854] (II) NVIDIA: Using 768.00 MB of virtual memory for indirect memory access.
[ 47.863] (II) NVIDIA(0): Setting mode "1600x1200+0+0{rotation=90}"
[ 47.900] Loading extension NV-GLX
[ 47.964] (==) NVIDIA(0): Disabling shared memory pixmaps
[ 47.964] (==) NVIDIA(0): Backing store disabled
[ 47.964] (==) NVIDIA(0): Silken mouse enabled
[ 47.965] (**) NVIDIA(0): DPMS enabled
[ 47.965] Loading extension NV-CONTROL
[ 47.966] (II) Loading sub module "dri2"
[ 47.966] (II) LoadModule: "dri2"
[ 47.966] (II) Module "dri2" already built-in
[ 47.966] (II) NVIDIA(0): [DRI2] Setup complete
[ 47.966] (II) NVIDIA(0): [DRI2] VDPAU driver: nvidia
[ 47.966] (WW) NVIDIA(0): Not registering RandR
[ 47.966] (==) RandR enabled
[ 47.977] (II) Initializing extension GLX
[ 48.336] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event1)
[ 48.336] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[ 48.337] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[ 48.375] (II) Module evdev: vendor="X.Org Foundation"
[ 48.375] compiled for 1.14.3, module version = 2.8.1
[ 48.375] Module class: X.Org XInput Driver
[ 48.375] ABI class: X.Org XInput driver, version 19.1
[ 48.375] (II) Using input driver 'evdev' for 'Power Button'
[ 48.375] (**) Power Button: always reports core events
[ 48.375] (**) evdev: Power Button: Device: "/dev/input/event1"
[ 48.375] (--) evdev: Power Button: Vendor 0 Product 0x1
[ 48.375] (--) evdev: Power Button: Found keys
[ 48.375] (II) evdev: Power Button: Configuring as keyboard
[ 48.375] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXPWRBN:00/input/input1/event1"
[ 48.375] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD, id 6)
[ 48.375] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[ 48.375] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[ 48.375] (**) Option "xkb_layout" "us"
[ 48.417] (II) config/udev: Adding input device Video Bus (/dev/input/event2)
[ 48.417] (**) Video Bus: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[ 48.417] (II) Using input driver 'evdev' for 'Video Bus'
[ 48.417] (**) Video Bus: always reports core events
[ 48.417] (**) evdev: Video Bus: Device: "/dev/input/event2"
[ 48.417] (--) evdev: Video Bus: Vendor 0 Product 0x6
[ 48.417] (--) evdev: Video Bus: Found keys
[ 48.418] (II) evdev: Video Bus: Configuring as keyboard
[ 48.418] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0A03:00/device:12/LNXVID
EO:00/input/input2/event2"
[ 48.418] (II) XINPUT: Adding extended input device "Video Bus" (type: KEYBOARD, id 7)
[ 48.418] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[ 48.418] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[ 48.418] (**) Option "xkb_layout" "us"
[ 48.419] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event0)
[ 48.419] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[ 48.419] (II) Using input driver 'evdev' for 'Power Button'
[ 48.419] (**) Power Button: always reports core events
[ 48.419] (**) evdev: Power Button: Device: "/dev/input/event0"
[ 48.419] (--) evdev: Power Button: Vendor 0 Product 0x1
[ 48.419] (--) evdev: Power Button: Found keys
[ 48.419] (II) evdev: Power Button: Configuring as keyboard
[ 48.419] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0C0C:00/input/input0/eve
nt0"
[ 48.419] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD, id 8)
[ 48.419] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[ 48.419] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[ 48.419] (**) Option "xkb_layout" "us"
[ 48.420] (II) config/udev: Adding input device UVC Camera (046d:081d) (/dev/input/event6)
[ 48.420] (**) UVC Camera (046d:081d): Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[ 48.420] (II) Using input driver 'evdev' for 'UVC Camera (046d:081d)'
[ 48.420] (**) UVC Camera (046d:081d): always reports core events
[ 48.420] (**) evdev: UVC Camera (046d:081d): Device: "/dev/input/event6"
[ 48.420] (--) evdev: UVC Camera (046d:081d): Vendor 0x46d Product 0x81d
[ 48.420] (--) evdev: UVC Camera (046d:081d): Found keys
[ 48.420] (II) evdev: UVC Camera (046d:081d): Configuring as keyboard
[ 48.420] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/pci0000:00/0000:00:02.0/usb3/3-3/3-3.3/3-3.3:1.2/
input/input6/event6"
[ 48.421] (II) XINPUT: Adding extended input device "UVC Camera (046d:081d)" (type: KEYBOARD, id 9)
[ 48.421] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[ 48.421] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[ 48.421] (**) Option "xkb_layout" "us"
[ 48.422] (II) config/udev: Adding input device Logitech USB Receiver (/dev/input/event4)
[ 48.422] (**) Logitech USB Receiver: Applying InputClass "evdev pointer catchall"
[ 48.422] (II) Using input driver 'evdev' for 'Logitech USB Receiver'
[ 48.422] (**) Logitech USB Receiver: always reports core events
[ 48.422] (**) evdev: Logitech USB Receiver: Device: "/dev/input/event4"
[ 48.422] (--) evdev: Logitech USB Receiver: Vendor 0x46d Product 0xc526
[ 48.422] (--) evdev: Logitech USB Receiver: Found 20 mouse buttons
[ 48.422] (--) evdev: Logitech USB Receiver: Found scroll wheel(s)
[ 48.422] (--) evdev: Logitech USB Receiver: Found relative axes
[ 48.422] (--) evdev: Logitech USB Receiver: Found x and y relative axes
[ 48.422] (II) evdev: Logitech USB Receiver: Configuring as mouse
[ 48.422] (II) evdev: Logitech USB Receiver: Adding scrollwheel support
[ 48.422] (**) evdev: Logitech USB Receiver: YAxisMapping: buttons 4 and 5
[ 48.422] (**) evdev: Logitech USB Receiver: EmulateWheelButton: 4, EmulateWheelInertia: 10, EmulateWheelTimeout: 200
[ 48.422] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/pci0000:00/0000:00:04.1/usb2/2-3/2-3.1/2-3.1:1.0/input/input4/event4"
[ 48.422] (II) XINPUT: Adding extended input device "Logitech USB Receiver" (type: MOUSE, id 10)
[ 48.423] (II) evdev: Logitech USB Receiver: initialized for relative axes.
[ 48.423] (**) Logitech USB Receiver: (accel) keeping acceleration scheme 1
[ 48.423] (**) Logitech USB Receiver: (accel) acceleration profile 0
[ 48.423] (**) Logitech USB Receiver: (accel) acceleration factor: 2.000
[ 48.423] (**) Logitech USB Receiver: (accel) acceleration threshold: 4
[ 48.424] (II) config/udev: Adding input device Logitech USB Receiver (/dev/input/mouse0)
[ 48.424] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[ 48.424] (II) This device may have been added with another device file.
[ 48.424] (II) config/udev: Adding input device Logitech USB Receiver (/dev/input/event5)
[ 48.424] (**) Logitech USB Receiver: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[ 48.424] (II) Using input driver 'evdev' for 'Logitech USB Receiver'
[ 48.424] (**) Logitech USB Receiver: always reports core events
[ 48.424] (**) evdev: Logitech USB Receiver: Device: "/dev/input/event5"
[ 48.424] (--) evdev: Logitech USB Receiver: Vendor 0x46d Product 0xc526
[ 48.424] (--) evdev: Logitech USB Receiver: Found 1 mouse buttons
[ 48.424] (--) evdev: Logitech USB Receiver: Found scroll wheel(s)
[ 48.424] (--) evdev: Logitech USB Receiver: Found relative axes
[ 48.424] (II) evdev: Logitech USB Receiver: Forcing relative x/y axes to exist.
[ 48.424] (--) evdev: Logitech USB Receiver: Found absolute axes
[ 48.424] (II) evdev: Logitech USB Receiver: Forcing absolute x/y axes to exist.
[ 48.424] (--) evdev: Logitech USB Receiver: Found keys
[ 48.424] (II) evdev: Logitech USB Receiver: Configuring as mouse
[ 48.424] (II) evdev: Logitech USB Receiver: Configuring as keyboard
[ 48.424] (II) evdev: Logitech USB Receiver: Adding scrollwheel support
[ 48.424] (**) evdev: Logitech USB Receiver: YAxisMapping: buttons 4 and 5
[ 48.424] (**) evdev: Logitech USB Receiver: EmulateWheelButton: 4, EmulateWheelInertia: 10, EmulateWheelTimeout: 200
[ 48.424] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/pci0000:00/0000:00:04.1/usb2/2-3/2-3.1/2-3.1:1.1/input/input5/event5"
[ 48.424] (II) XINPUT: Adding extended input device "Logitech USB Receiver" (type: KEYBOARD, id 11)
[ 48.424] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[ 48.424] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[ 48.424] (**) Option "xkb_layout" "us"
[ 48.424] (II) evdev: Logitech USB Receiver: initialized for relative axes.
[ 48.424] (WW) evdev: Logitech USB Receiver: ignoring absolute axes.
[ 48.424] (**) Logitech USB Receiver: (accel) keeping acceleration scheme 1
[ 48.424] (**) Logitech USB Receiver: (accel) acceleration profile 0
[ 48.424] (**) Logitech USB Receiver: (accel) acceleration factor: 2.000
[ 48.424] (**) Logitech USB Receiver: (accel) acceleration threshold: 4
[ 48.425] (II) config/udev: Adding drm device (/dev/dri/card0)
[ 48.425] (II) config/udev: Adding drm device (/dev/dri/card1)
[ 48.425] (II) config/udev: Adding input device AT Translated Set 2 keyboard (/dev/input/event3)
[ 48.425] (**) AT Translated Set 2 keyboard: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[ 48.425] (II) Using input driver 'evdev' for 'AT Translated Set 2 keyboard'
[ 48.425] (**) AT Translated Set 2 keyboard: always reports core events
[ 48.425] (**) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Device: "/dev/input/event3"
[ 48.425] (--) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Vendor 0x1 Product 0x1
[ 48.425] (--) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Found keys
[ 48.425] (II) evdev: AT Translated Set 2 keyboard: Configuring as keyboard
[ 48.425] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/platform/i8042/serio0/input/input3/event3"
[ 48.425] (II) XINPUT: Adding extended input device "AT Translated Set 2 keyboard" (type: KEYBOARD, id 12)
[ 48.425] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[ 48.425] (**) Option "xkb_model" "pc104"
[ 48.425] (**) Option "xkb_layout" "us"



# nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings
# nvidia-settings: version 319.17 (buildmeister@swio-display-x86-rhel47-06) Thu Apr 25 22:28:13 PDT 2013
# Cleaned up and relabeled by JRCB on 2013-05-14

Section "ServerLayout"
Identifier "WorkingLayout"
Screen 0 "ScreenLeft" 0 288
Screen 1 "ScreenRight" 1280 0
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
Option "Xinerama" "1"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"
# generated from data in "/etc/conf.d/gpm"
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "Emulate3Buttons" "no"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
# generated from default
Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
# HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
Identifier "MonitorLeft"
VendorName "Samsung"
ModelName "Samsung 170T Digital"
HorizSync 30.0 - 81.0
VertRefresh 56.0 - 85.0
Option "DPMS"
EndSection

Section "Monitor"
# HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
Identifier "MonitorRight"
VendorName "Samsung"
ModelName "Samsung SyncMaster 204B"
HorizSync 30.0 - 81.0
VertRefresh 56.0 - 75.0
Option "DPMS"
EndSection

Section "Device"
Identifier "InternalVideo"
Driver "nvidia"
# Driver "nouveau"
VendorName "NVIDIA Corporation"
BoardName "GeForce 8200"
BusID "PCI:2:0:0"
EndSection

Section "Device"
Identifier "ExternalVideo"
Driver "nvidia"
# Driver "nouveau"
VendorName "NVIDIA Corporation"
BoardName "GeForce 9400 GT"
BusID "PCI:3:0:0"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "ScreenLeft"
Device "InternalVideo"
Monitor "MonitorLeft"
DefaultDepth 24
Option "Stereo" "0"
Option "metamodes" "nvidia-auto-select +0+0"
SubSection "Display"
Depth 24
EndSubSection
EndSection

Section "Screen"
Identifier "ScreenRight"
Device "ExternalVideo"
Monitor "MonitorRight"
DefaultDepth 24
Option "Stereo" "0"
Option "metamodes" "1600x1200 +0+0 {rotation=90}"
SubSection "Display"
Depth 24
EndSubSection
EndSection

Section "Extensions"
Option "Composite" "Disable" # Don't enable, or the screen gets jumbled.
# Option "Composite" "Enable"
EndSection



Here's my
_________________
Casey Bralla
Chief Nerd in Residence
The NerdWorld Organisation
Back to top
View user's profile Send private message
chithanh
Developer
Developer


Joined: 05 Aug 2006
Posts: 1801
Location: Berlin, Germany

PostPosted: Sun Oct 06, 2013 9:48 pm    Post subject: Reply with quote

Nvidia uses xrandr and prime now to configure multiple monitors. Probably the setup stopped working when you upgraded xorg.

You need to create a new X server configuration without Xinerama.
Back to top
View user's profile Send private message
Jaglover
Watchman
Watchman


Joined: 29 May 2005
Posts: 5100
Location: Saint Amant, Acadiana

PostPosted: Sun Oct 06, 2013 9:54 pm    Post subject: Reply with quote

It might be the new nvidia-driver is to new for your 8200.
_________________
Please learn how to denote units correctly!
Back to top
View user's profile Send private message
Vorlon
Apprentice
Apprentice


Joined: 16 May 2003
Posts: 210
Location: West Grove, PA

PostPosted: Sun Oct 20, 2013 10:57 am    Post subject: Solved! Dual Monitors: Lost Screen 0 Which Had Worked Since Reply with quote

I solved this problem, but not in a very elegant way.

I tried several attacks:

1. Reinstall gentoo from scratch, but don't build the "testing" (~AMD64) branch
2. Convert from nVidia to nouveau
3. Futz around with xrandr command options.
4. Futz around with /etc/X11/xorg.conf


What I finally did was buy a new nvidia card with dual outputs, and shut down the on-board nvidia chip. This worked, except KDE would not remember my preferred orientation (one screen was rotated 90 degrees). I therfore added this line to my .xinitrc file:

xrandr --output DVI-I-1 --auto --rotate left --pos 0x0 --output DVI-I-2 --auto --rotate normal --left-of DVI-I-1
startkde


Now it works fine. I don't even need an xorg.conf and I get the full benefit of compiz in a very nice dual screen KDE environment. The problem, I decided, was trying to drive 2 separate video chips.
_________________
Casey Bralla
Chief Nerd in Residence
The NerdWorld Organisation
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum