Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] czarny ekran po klasyczniej instalacji ze stage 3
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
piotrk2683
n00b
n00b


Joined: 29 Sep 2013
Posts: 9

PostPosted: Sun Sep 29, 2013 8:10 pm    Post subject: [SOLVED] czarny ekran po klasyczniej instalacji ze stage 3 Reply with quote

Witam

wracam do Gentoo po kilkuletniej przerwie, postawiłem system w klasyczny sposób ze stage 3,ale mam problem,
po uruchomieniu komputera, gdy system jest już zainstalowany, po uruchomieniu kernela, sterowników i usług, gdy powinna być konsola jest tylko czarny ekran ,a co gorsza, nie mogę przejść na inną konsolę, jakby po prostu system się zwiesił,

pozostaje mi chrootować system i coś zmienić, ale nie bardzo wiem co, bo Xorga ani środowiska graficznego jeszcze nie instalowałem,

proszę o pomoc, jak sobie poradzić z tym czarnym ekranem :)

laptop Asus X54H-K54LY, jądro systemu skompilowane z genkernela,


Last edited by piotrk2683 on Thu Oct 03, 2013 2:09 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
Crenshaw
Guru
Guru


Joined: 23 Jun 2004
Posts: 474
Location: Poland

PostPosted: Mon Sep 30, 2013 12:37 am    Post subject: Reply with quote

skad wiesz ze uruchomil sie kernel/sterowniki/uslugi? ekran nie jest wtedy czarny czy zgadujesz?
Back to top
View user's profile Send private message
piotrk2683
n00b
n00b


Joined: 29 Sep 2013
Posts: 9

PostPosted: Mon Sep 30, 2013 7:34 am    Post subject: Reply with quote

dziękuję za interesowanie się moim problemem,

widzę to, jak się uruchamia system ,są napisy i pisze co jest "ładowane",

widzę uruchamianie sytemu, dopiero na sam koniec uruchamiania, gdy powinna być konsola, jest ten czarny ekran i jakby zwiecha,

próbuje przejść na inną konsolę, ctrl+alt+Fn ,czy alt+Fn, ale nic nie mogę zrobić,
Back to top
View user's profile Send private message
halvmork
n00b
n00b


Joined: 17 Mar 2011
Posts: 12
Location: Warszawa

PostPosted: Mon Sep 30, 2013 8:48 am    Post subject: Reply with quote

Wydaje mi się że to problem z framebuferem, próbowałeś kompilować jądro bez niego?
Back to top
View user's profile Send private message
piotrk2683
n00b
n00b


Joined: 29 Sep 2013
Posts: 9

PostPosted: Thu Oct 03, 2013 2:08 pm    Post subject: Reply with quote

próbowałem zrobić swoje jajko, ale system nie wstał,

jak się okazało powodem czarnego ekranu było nie dopisanie wymaganej przez genkernela opcji:
Quote:
video=uvesafb:mtrr:3,ywrap,1024x768-32@85

do gruba,

zlekceważyłem tą opcję, sądzą, że nie będzie potrzebna, ale okazało się, że źle zrobiłem, bo jednak w przypadku genkernela okazała się ona u mnie koniecznością,

system działa, dziękuję za naprowadzenie i pomoc :)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum