Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
My wine is broken
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Aquous
l33t
l33t


Joined: 08 Jan 2011
Posts: 642

PostPosted: Tue Aug 27, 2013 2:21 pm    Post subject: My wine is broken Reply with quote

Ever since I've changed ABI_X86=64 to ABI_X86="64 32" I can't run wine apps any more:
Code:
$ winemine
err:wineboot:ProcessRunKeys Error running cmd L"C:\\windows\\system32\\winemenubuilder.exe -a -r" (2)
err:module:load_builtin_dll failed to load .so lib for builtin L"winex11.drv": /usr/bin/../lib32/wine/winex11.drv.so: failed to map segment from shared object: Cannot allocate memory
Application tried to create a window, but no driver could be loaded.
Unknown error (127).

Does anyone know what's going on and what the proper fix is? All apps fail the same way: '[some random wine lib]: failed to map segment from shared object: Cannot allocate memory'.

When googling the problem, I can only find references to setting ulimit to 'unlimited', but mine already is:
Code:
$ ulimit
unlimited
$ ulimit -v
unlimited


I've already tried 'prelink -ua' on a hunch, that didn't help. strace shows dozens of ENOMEM errors, but that's not really helpful to me. I have plenty of RAM available (my machine is ~amd64 with 4 GiB of RAM, 2160 MiB of which is readily available for wine, according to free -m)
Back to top
View user's profile Send private message
PaulBredbury
Watchman
Watchman


Joined: 14 Jul 2005
Posts: 7310

PostPosted: Tue Aug 27, 2013 8:02 pm    Post subject: Reply with quote

Maybe CFLAGS - note that Arch uses (from bug report):
Code:
-mstackrealign -mincoming-stack-boundary=2


Mageia uses on 32-bit:
Code:
-fno-omit-frame-pointer

Due to this .spec snippet:
Quote:
%ifarch %ix86
# (Anssi 04/2008) mdvbug #39604
# Some protection systems complain "debugger detected" with our
# -fomit-frame-pointer flag, so disable it.
# It also causes some crashing issues, and the upstream workaround
# in configure script does not seem to work properly. -Anssi 12/2012
export CFLAGS="%{optflags} -fno-omit-frame-pointer"
%endif
Back to top
View user's profile Send private message
Aquous
l33t
l33t


Joined: 08 Jan 2011
Posts: 642

PostPosted: Tue Aug 27, 2013 9:01 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
$ cat /etc/portage/env/app-emulation/wine
FEATURES="nostrip installsources"
CFLAGS="-O2 -gdwarf-2 -fno-omit-frame-pointer -mstackrealign -march=native -mfpmath=sse -floop-interchange -floop-strip-mine -floop-block -pipe"

Before I set ABI_X86="64 32", this used to work just fine, so I think it's ABI_X86 that's at fault here, and in that case the question is can I fix the problem without reverting to ABI_X86=64 globally?

(I believe that -mincoming-stack-boundary=2 should not be necessary with -mstackrealign. I certainly never had any crashes in SSE code when specifying only -mstackrealign.)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum