Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[solved] X keyboard/mouse broken, most likely due to u[...]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
kaiyou
n00b
n00b


Joined: 29 Jul 2013
Posts: 3

PostPosted: Mon Jul 29, 2013 7:45 pm    Post subject: [solved] X keyboard/mouse broken, most likely due to u[...] Reply with quote

Hi everyone :)

I cannot say for sure what my problem is really about, here are
the symptoms anyway:

  • after the latest reboot, X does not manage my keyboard and mouse
    anymore
  • there is no apparent error in the console when I immediatly kill X
  • I cannot access tty's anymore once X acquires the focus, so debugging
    is quite difficult
  • X.org.logs are left empty

This happened right after the latest kernel config change (which is
however completely unrelated to input drivers or evdev or anything but
enabling scsi cdrom support).
I actually suspect a recent udev update that had not experienced any
reboot yet (I also faced a couple of usual udev naming issues when
rebooting).

I did try:

  • falling back to a working backup kernel config (just in case)
  • rebuilding udev
  • rebuilding libudev dependencies (mostly xorg and xorg drivers)

I already tried search engines, browsing the forum, and nothing
sounded much useful to my case. I am all out of options, begging
for ideas.

Thanks,
Pierre.


Last edited by kaiyou on Tue Jul 30, 2013 9:20 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
kaiyou
n00b
n00b


Joined: 29 Jul 2013
Posts: 3

PostPosted: Mon Jul 29, 2013 7:51 pm    Post subject: Reply with quote

Well, I figured out some details about my configuration would be more than welcome.

I am using the Intel driver, xorg-server 1.13.3 :

Code:
[I] x11-base/xorg-server
     Available versions: 
   (0/1.9.5)   1.9.5-r2
   (0/1.10.6)   1.10.6-r2
   (0/1.11.4)   1.11.4-r2
   (0/1.12.4)   1.12.4-r1
   (0/1.13.4)   1.13.4
   (0/1.14.1)   ~1.14.1
   (0/1.14.2)   ~1.14.2
   {{dmx doc ipv6 kdrive minimal nptl selinux static-libs +suid tslib +udev xnest xorg xvfb}}
     Installed versions:  1.13.4(0/1.13.4)(22:45:58 05/20/13)(ipv6 nptl suid udev xorg -dmx -doc -kdrive -minimal -selinux -static-libs -tslib -xnest -xvfb)
     Homepage:            http://xorg.freedesktop.org/
     Description:         X.Org X servers


My xorg-drivers is only built based on:

Code:
VIDEO_CARDS="intel"
INPUT_DEVICES="evdev keyboard mouse synaptics"


And I am using the latest stable udev (204).

Code:

[I] sys-fs/udev
     Available versions:  204^t ~206^t **9999^t {{acl doc +firmware-loader gudev hwdb introspection keymap +kmod +openrc selinux static-libs}}
     Installed versions:  204^t(15:28:33 07/07/13)(acl firmware-loader hwdb kmod openrc -doc -gudev -introspection -keymap -selinux -static-libs)
Back to top
View user's profile Send private message
kaiyou
n00b
n00b


Joined: 29 Jul 2013
Posts: 3

PostPosted: Tue Jul 30, 2013 9:20 am    Post subject: Reply with quote

My bad. I must have slipped during the last --depclean, the actual sys-fs/udev package was removed while systemd wasn't compiled with openrc flag.
Problem is solved, I simply rebuilt systemd.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum