Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Failed to emerge net-misc/r8168-8.035.00-r1
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Xywa
l33t
l33t


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 812
Location: /mnt/Gentoo/

PostPosted: Fri Jul 05, 2013 6:37 am    Post subject: Failed to emerge net-misc/r8168-8.035.00-r1 Reply with quote

Hi,

After installing a new kernel 3.10.0 and after module-rebuild populate & module-rebuild rebuild, I have such error during reemerging net-misc/r8168-8.035.00-r1:
Code:
>>> Source prepared.
>>> Configuring source in /mnt/video/tmp/portage/net-misc/r8168-8.035.00-r1/work/r8168-8.035.00 ...
>>> Source configured.
>>> Compiling source in /mnt/video/tmp/portage/net-misc/r8168-8.035.00-r1/work/r8168-8.035.00 ...
 * Preparing r8168 module
make -j2 HOSTCC=x86_64-pc-linux-gnu-gcc CROSS_COMPILE=x86_64-pc-linux-gnu- 'LDFLAGS=-m elf_x86_64' KERNELDIR=/usr/src/linux modules
make -C /usr/src/linux SUBDIRS=/mnt/video/tmp/portage/net-misc/r8168-8.035.00-r1/work/r8168-8.035.00/src modules
make[1]: Entering directory `/usr/src/linux-3.10.0-gentoo'
  CC [M]  /mnt/video/tmp/portage/net-misc/r8168-8.035.00-r1/work/r8168-8.035.00/src/r8168_n.o
  CC [M]  /mnt/video/tmp/portage/net-misc/r8168-8.035.00-r1/work/r8168-8.035.00/src/r8168_asf.o
/mnt/video/tmp/portage/net-misc/r8168-8.035.00-r1/work/r8168-8.035.00/src/r8168_n.c: In function ‘rtl8168_rx_vlan_skb’:
/mnt/video/tmp/portage/net-misc/r8168-8.035.00-r1/work/r8168-8.035.00/src/r8168_n.c:2077:3: error: too few arguments to function ‘__vlan_hwaccel_put_tag’
In file included from /mnt/video/tmp/portage/net-misc/r8168-8.035.00-r1/work/r8168-8.035.00/src/r8168_n.c:47:0:
include/linux/if_vlan.h:237:31: note: declared here
/mnt/video/tmp/portage/net-misc/r8168-8.035.00-r1/work/r8168-8.035.00/src/r8168_n.c: In function ‘rtl8168_set_features’:
/mnt/video/tmp/portage/net-misc/r8168-8.035.00-r1/work/r8168-8.035.00/src/r8168_n.c:2136:22: error: ‘NETIF_F_HW_VLAN_RX’ undeclared (first use in this function)
/mnt/video/tmp/portage/net-misc/r8168-8.035.00-r1/work/r8168-8.035.00/src/r8168_n.c:2136:22: note: each undeclared identifier is reported only once for each function it appears in
/mnt/video/tmp/portage/net-misc/r8168-8.035.00-r1/work/r8168-8.035.00/src/r8168_n.c: In function ‘rtl8168_init_one’:
/mnt/video/tmp/portage/net-misc/r8168-8.035.00-r1/work/r8168-8.035.00/src/r8168_n.c:15057:20: error: ‘NETIF_F_HW_VLAN_TX’ undeclared (first use in this function)
/mnt/video/tmp/portage/net-misc/r8168-8.035.00-r1/work/r8168-8.035.00/src/r8168_n.c:15057:41: error: ‘NETIF_F_HW_VLAN_RX’ undeclared (first use in this function)
make[2]: *** [/mnt/video/tmp/portage/net-misc/r8168-8.035.00-r1/work/r8168-8.035.00/src/r8168_n.o] Error 1
make[2]: *** Waiting for unfinished jobs....
  CC [M]  /mnt/video/tmp/portage/net-misc/r8168-8.035.00-r1/work/r8168-8.035.00/src/rtl_eeprom.o
make[1]: *** [_module_/mnt/video/tmp/portage/net-misc/r8168-8.035.00-r1/work/r8168-8.035.00/src] Error 2
make[1]: Leaving directory `/usr/src/linux-3.10.0-gentoo'
make: *** [modules] Error 2
 * ERROR: net-misc/r8168-8.035.00-r1 failed (compile phase):
 *   emake failed
 *
 * If you need support, post the output of `emerge --info '=net-misc/r8168-8.035.00-r1'`,
 * the complete build log and the output of `emerge -pqv '=net-misc/r8168-8.035.00-r1'`.
 * The complete build log is located at '/mnt/video/tmp/portage/net-misc/r8168-8.035.00-r1/temp/build.log'.
 * The ebuild environment file is located at '/mnt/video/tmp/portage/net-misc/r8168-8.035.00-r1/temp/environment'.
 * Working directory: '/mnt/video/tmp/portage/net-misc/r8168-8.035.00-r1/work/r8168-8.035.00/src'
 * S: '/mnt/video/tmp/portage/net-misc/r8168-8.035.00-r1/work/r8168-8.035.00'

>>> Failed to emerge net-misc/r8168-8.035.00-r1, Log file:

>>>  '/mnt/video/tmp/portage/net-misc/r8168-8.035.00-r1/temp/build.log'


Last edited by Xywa on Fri Jul 05, 2013 3:44 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
wobbol
n00b
n00b


Joined: 05 Jul 2013
Posts: 9

PostPosted: Fri Jul 05, 2013 11:33 am    Post subject: Reply with quote

i have one of these Ethernet adapters too and came across this patch for the version your using.
https://code.google.com/p/r8168/issues/detail?id=12
it didn't do much for me as its not the version emerge wants to use for me.
also i just decided to jump to gentoo from debian exactly 3 days ago and only have network problems left.
Back to top
View user's profile Send private message
wobbol
n00b
n00b


Joined: 05 Jul 2013
Posts: 9

PostPosted: Fri Jul 05, 2013 12:11 pm    Post subject: Reply with quote

i have kernel version 3.8.13
and did this
Code:
ACCEPT_KEYWORDS="~x86" emerge r8168

and it let me emerge net-misc/r8168-8.035.00-r1 with no errors.
(i am very new to what exactly to do with all these emerge things)
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
l33t
l33t


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 812
Location: /mnt/Gentoo/

PostPosted: Fri Jul 05, 2013 3:43 pm    Post subject: Reply with quote

wobbol wrote:
i have kernel version 3.8.13
and did this
Code:
ACCEPT_KEYWORDS="~x86" emerge r8168

and it let me emerge net-misc/r8168-8.035.00-r1 with no errors.
(i am very new to what exactly to do with all these emerge things)


I had no problems with this kernel (3.8.13) and any others <3.10.0
:)
Back to top
View user's profile Send private message
yseq
n00b
n00b


Joined: 17 Sep 2010
Posts: 12

PostPosted: Tue Jul 16, 2013 6:24 pm    Post subject: Reply with quote

For my device: 10ec:8168 (rev 06),
the in-tree kernel driver works now, its called r8169.

http://blog.stuart.shelton.me/archives/1021 ,
;) not my blog
Back to top
View user's profile Send private message
Mikkl
n00b
n00b


Joined: 12 Jan 2006
Posts: 60

PostPosted: Wed Jul 24, 2013 7:57 am    Post subject: Reply with quote

The in-kernel driver works, but the problem with it is that wake-on-lan doesn't work for some or all devices, e.g. I have a RTL8111 chip and I can only wake it up with wakeonlan or wol clients, but not from my Fritz Box, although this did work somewhere back in time.

As for the r8168-driver: I have seen some different patches around, but they all did not work for me. There is also a newer version r8168-8.036.00 of the driver here, but it failed, too. As there's also an issue with nvidia-drivers and linux-3.10.* and as I don't have time to fiddle around with that stuff now I just decided to stick with linux-3.9.* for now...
Back to top
View user's profile Send private message
pickd.mask
n00b
n00b


Joined: 02 Aug 2011
Posts: 6

PostPosted: Tue Jul 30, 2013 8:25 pm    Post subject: Reply with quote

Hi guys, I got this problem solved.

simply get r8168-8.036.00 source from here: http://code.google.com/p/r8168/downloads/detail?name=r8168-8.036.00.tar.bz2&can=2&q=
and apply r8168-8.036.00-build-3.10.patch from here: http://code.google.com/p/r8168/issues/detail?id=15

using local overlay in this case looks like better option for me.
don't forget to change 3.8 to 3.10 in ebuild's line:
Quote:
epatch "${FILESDIR}/${P}-build-3.8.patch"


with nvidia it is just as simple as apply this patch: https://devtalk.nvidia.com/cmd/default/download-comment-attachment/58795/

I'm not familiar with programming so I can not say what exactly aforementioned patches can modify. use it at your own risk.

but, anyway, it works for me :)
~x86_64, linux 3.10.3, 3.10.4

==
для тех, кто понимает русский / for those who can read russian (or is not afraid to read googletranslated text)
http://blog.ivanbardov.info/2013/07/linux-310-r8168-nvidia-drivers.html
I can't say "not my blog"... :P
Back to top
View user's profile Send private message
Mikkl
n00b
n00b


Joined: 12 Jan 2006
Posts: 60

PostPosted: Wed Jul 31, 2013 10:17 pm    Post subject: Reply with quote

Hey pickd.mask, these patches actually worked for me, too. Thanks a lot!

As for the operational side, i haven't noticed any issues until now...
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
l33t
l33t


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 812
Location: /mnt/Gentoo/

PostPosted: Fri Aug 02, 2013 12:53 pm    Post subject: Reply with quote

Hi,

Is there any chance to have this patches in official files in portage? Is bit complicated for me to apply those patches :(
Back to top
View user's profile Send private message
pickd.mask
n00b
n00b


Joined: 02 Aug 2011
Posts: 6

PostPosted: Sat Aug 03, 2013 2:16 pm    Post subject: Reply with quote

Xywa, what problems?

for nvidia 325.08:
Code:
mkdir -p /etc/portage/patches/x11-drivers/nvidia-drivers-325.08/

and put there nvidia-patch (link in the post above)
remove .txt extension and emerge nvidia

P.S. update to nvidia 325.15 solved this problem with 3.10 kernels

for r8168 if any troubles with creating ebuild, check my blog (google translate panel on the right side below tags) (link is also can be found in post above)
or you can use my setup with my ebuild:
Code:
mkdir -p /usr/local/my/net-misc/r8168/
cd /usr/local/my/net-misc/r8168/
wget -c http://ivanbardov.info/files/r8168.tar.bz2
tar -xjf r8168.tar.bz2
mkdir -p /usr/local/my/metadata/
echo 'masters = gentoo' > /usr/local/my/metadata/layout.conf

then add line
Code:
PORTDIR_OVERLAY="/usr/local/my"
in your make.conf and emerge module.
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
l33t
l33t


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 812
Location: /mnt/Gentoo/

PostPosted: Mon Aug 12, 2013 11:37 am    Post subject: Reply with quote

pickd.mask wrote:
for r8168 if any troubles with creating ebuild, check my blog (google translate panel on the right side below tags) (link is also can be found in post above)
or you can use my setup with my ebuild:
Code:
mkdir -p /usr/local/my/net-misc/r8168/
cd /usr/local/my/net-misc/r8168/
wget -c http://ivanbardov.info/files/r8168.tar.bz2
tar -xjf r8168.tar.bz2
mkdir -p /usr/local/my/metadata/
echo 'masters = gentoo' > /usr/local/my/metadata/layout.conf

then add line
Code:
PORTDIR_OVERLAY="/usr/local/my"
in your make.conf and emerge module.


Did not help me :(
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
l33t
l33t


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 812
Location: /mnt/Gentoo/

PostPosted: Thu Aug 22, 2013 10:47 am    Post subject: Reply with quote

It works after emerge -uDN world. 8)

Many thanks
Back to top
View user's profile Send private message
katafitos
n00b
n00b


Joined: 22 Nov 2006
Posts: 52
Location: Greece

PostPosted: Sat Sep 21, 2013 4:05 pm    Post subject: Reply with quote

works like a charm.

Thanks!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum