Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] New interface names (udev) and SSH
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
leo.the_zoo
Apprentice
Apprentice


Joined: 04 Jul 2005
Posts: 155
Location: Poland

PostPosted: Sun Apr 07, 2013 12:44 pm    Post subject: [SOLVED] New interface names (udev) and SSH Reply with quote

On Friday I upgraded udev on my remote machine. After restart everything seemed to work fine, i.e. I had no problems with internet connection outside. However, when I wanted to reach it from home, it was not possible (no route to host). I can't check if sshd started but it should have. Is it possible that new network names broke sshd and if so, how can I fix that when I reach physical location of my workstation?

Last edited by leo.the_zoo on Sun Apr 07, 2013 11:38 pm; edited 2 times in total
Back to top
View user's profile Send private message
Maleita
Apprentice
Apprentice


Joined: 16 Sep 2004
Posts: 246
Location: Brasil -> São Paulo->Campinas

PostPosted: Sun Apr 07, 2013 9:12 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
lln -s net.lo /etc/init.d/eno1

Code:
config_eno1="dhcp"
/etc/conf.d/net
Code:
rc-update add eno1 default
Back to top
View user's profile Send private message
Maleita
Apprentice
Apprentice


Joined: 16 Sep 2004
Posts: 246
Location: Brasil -> São Paulo->Campinas

PostPosted: Sun Apr 07, 2013 9:18 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
macunaima ~ # ifconfig
eno1: flags=4163<UP,BROADCAST,RUNNING,MULTICAST>  mtu 1500
        inet 192.168.0.100  netmask 255.255.255.0  broadcast 192.168.0.255
        inet6 fe80::ea40:f2ff:fee2:62f2  prefixlen 64  scopeid 0x20<link>
        ether e8:40:f2:e2:62:f2  txqueuelen 1000  (Ethernet)
        RX packets 242203  bytes 342211919 (326.3 MiB)
        RX errors 0  dropped 2  overruns 0  frame 0
        TX packets 142121  bytes 14116317 (13.4 MiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0
        device interrupt 20  memory 0xfe200000-fe220000 

lo: flags=73<UP,LOOPBACK,RUNNING>  mtu 65536
        inet 127.0.0.1  netmask 255.0.0.0
        inet6 ::1  prefixlen 128  scopeid 0x10<host>
        loop  txqueuelen 0  (Loopback Local)
        RX packets 852  bytes 31415 (30.6 KiB)
        RX errors 0  dropped 0  overruns 0  frame 0
        TX packets 852  bytes 31415 (30.6 KiB)
        TX errors 0  dropped 0 overruns 0  carrier 0  collisions 0

macunaima ~ #
Back to top
View user's profile Send private message
leo.the_zoo
Apprentice
Apprentice


Joined: 04 Jul 2005
Posts: 155
Location: Poland

PostPosted: Sun Apr 07, 2013 10:08 pm    Post subject: Reply with quote

Thank you!
This was the third Gentoo machine where I was going through udev update but the only one that does not run wicd. I forgot to edit /etc/conf.d/net there and since we use static IPs for workstations, it was crucial to do that to get things done right. Without amending that file, dhcpcd was used for the new interface and that explains why I had internet connection. I logged onto a different machine and ran nmap which helped me determine the new address of my workstation. I found it and logged in. I will fix everything soon.
:D
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum