Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
plasma-desktop crashing
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
akaoni
n00b
n00b


Joined: 18 Dec 2011
Posts: 16

PostPosted: Thu Mar 14, 2013 4:04 pm    Post subject: plasma-desktop crashing Reply with quote

hi,

I have plasma-desktop keep on crashing.
I did an update this morning after a week of being away from office.
Here are the paste bin :
output : http://pastebin.com/VSFs1jDx
stack trace : http://pastebin.com/kwaZMbKP

I had troubles starting X11 that were fixed by recompiling intel drivers and evdev but then I could not fix plasma-desktop crash.
BTW I have also another pb for a long time qlist/q is segfaulting.

I found some but that look related to compile options, I change from O2 to Os in compilation flag (/etc/make.conf) and recompile plasma but nothing better.

any hint ?
Back to top
View user's profile Send private message
strider2003
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 14 Sep 2003
Posts: 140
Location: Spain

PostPosted: Sun Mar 17, 2013 1:13 pm    Post subject: Reply with quote

I'm having a very similar error, after a world update (including x11 drivers).

My stack trace: http://pastebin.com/1xhYrJVE

I've tried rebuilding qtcore and qtgui, and running revdep-rebuild, with no positive results.
Back to top
View user's profile Send private message
strider2003
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 14 Sep 2003
Posts: 140
Location: Spain

PostPosted: Sun Mar 17, 2013 1:54 pm    Post subject: Reply with quote

More info:

I can start a X session without KDE or Plasma, and then run KDE applications without problems, so the problem seems to be just in Plasma.

Also, I have created a new user and with this user and the default settings, the error is just the same so, if it's a problem with some widget or application, it must be one of the default ones.

I keep trying.
Back to top
View user's profile Send private message
franzf
Advocate
Advocate


Joined: 29 Mar 2005
Posts: 3839
Location: Irgendwo im Nirgendwo

PostPosted: Sun Mar 17, 2013 2:40 pm    Post subject: Reply with quote

Would be good to know which kde/qt[core,gui,declarative]-versions you have installed.
But I assume it's stable-qt and testing-kde, so installing qtcore-4.8.4-r4 should be the solution.
_________________
"der mac dennoch wesen geil"
Wolfram von Eschenbach, Parzival (Buch 1, Z. 7).
Ein frühes Statement gegen Windows.

My overlay
Back to top
View user's profile Send private message
strider2003
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 14 Sep 2003
Posts: 140
Location: Spain

PostPosted: Sun Mar 17, 2013 3:31 pm    Post subject: Reply with quote

My versions are 4.10.1:4 for KDE packages and 4.8.4-r2 for Qt packages.

I have traced the error, and I have just found that the cause of the problem (at least in my case) is the "system tray" plugin.

With a text editor, I have removed the references to this plugin from ~/.kde4/share/config/plasma-desktop-appletsrc and now the plasma desktop works fine (without system tray, though).

From this point, adding a new system tray to a panel (or creating an empty panel and adding a system tray) restarts the desktop without the system tray. There is no crash now, but the system tray cannot be added.

I have tried rebuilding kde-base/ksystraycmd, with no luck.
Back to top
View user's profile Send private message
franzf
Advocate
Advocate


Joined: 29 Mar 2005
Posts: 3839
Location: Irgendwo im Nirgendwo

PostPosted: Sun Mar 17, 2013 3:44 pm    Post subject: Reply with quote

Yeah, that's why I said "install qtcore-4.8.4-r4" - has a fix for your issue!
http://dilfridge.blogspot.de/2013/02/kde-4100-plasma-desktop-crashes-and-qt.html[/u][/i]
_________________
"der mac dennoch wesen geil"
Wolfram von Eschenbach, Parzival (Buch 1, Z. 7).
Ein frühes Statement gegen Windows.

My overlay
Back to top
View user's profile Send private message
strider2003
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 14 Sep 2003
Posts: 140
Location: Spain

PostPosted: Sun Mar 17, 2013 3:55 pm    Post subject: Reply with quote

Yeah, franzf. Upgrading to qtcore-4.8.4-r4 solved the problem. Thanks a lot!

Akaoni, can you confirm that this solution works for you to mark this issue as solved?
Back to top
View user's profile Send private message
akaoni
n00b
n00b


Joined: 18 Dec 2011
Posts: 16

PostPosted: Mon Mar 18, 2013 10:07 am    Post subject: Reply with quote

Hi,

I force update to r4 and now plasma is not crashing.
However it looks like I have lost some plasma settings and applications (like icon only task manager).
So the segv problem is solved but why my system became unstable is not clear.

Web report nothing for versions of qtcore : http://packages.gentoo.org/package/dev-qt/qtcore.
checking with equery dont help more :
Quote:
root@gentoox64 portage # equery list -p -o qtcore
* Searching for qtcore ...
[-P-] [ ] dev-qt/qtcore-4.8.4-r2:4
[IP-] [ ] dev-qt/qtcore-4.8.4-r4:4

I am using KDE on unstable branch and I force qtcore version for upgrade :
Quote:

kde-base/* ~amd64
x11-libs/* ~amd64
x11-proto/* ~amd64
x11-base/* ~amd64
...
>=dev-qt/qtcore-4.8.4-r4

I may have some wrong setting there.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum