Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Can't mount or play audio CDs, nor find MTP or iPod devices
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia
View previous topic :: View next topic  
Author Message
felixculpa
n00b
n00b


Joined: 11 Oct 2014
Posts: 12

PostPosted: Wed Feb 04, 2015 7:08 pm    Post subject: Can't mount or play audio CDs, nor find MTP or iPod devices Reply with quote

I'm using Thunar as my file manager, I have udisks installed, gvfs with cdda, ios, mtp, udev and udisks flags all enabled and I'm positive I followed the wiki exactly in regard to kernel options yet when I put any CD's into my cdrom drive nothing happens. There are no pop ups, nothing can be found in /dev/ anywhere indicating there is a CD in the computer, dmesg shows nothing and I even added myself to the cdrom groups and did a re-login. I'm already in the plugdev group. Still nothing. I'm missing something, I just don't know what.
Back to top
View user's profile Send private message
VoidMage
Watchman
Watchman


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 5908

PostPosted: Fri Feb 06, 2015 11:42 am    Post subject: Reply with quote

1. does it work correctly for data CDs / flash disks ?
2. what does 'udisksctl monitor' print as you insert the CD ?
Back to top
View user's profile Send private message
felixculpa
n00b
n00b


Joined: 11 Oct 2014
Posts: 12

PostPosted: Fri Feb 06, 2015 8:14 pm    Post subject: Reply with quote

Not sure how to show the output for "udisksctl monitor" but it seems to notice that I put a CD in (both audio and data), but nothing shows up in thunar. Flash drives work fine. ABCDE (A better cd encoder) is able to rip the audio cd automagically now for some reason, perhaps because I did a full system update just this morning.

I am using "polkit-gnome-authentication-agent-1" in my .xinitrc, which used to result in a pop up asking for the root password in order to mount a data cd I have in the drive, but it doesn't ask anymore. Not sure what the problem is...
Back to top
View user's profile Send private message
VoidMage
Watchman
Watchman


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 5908

PostPosted: Sat Feb 07, 2015 3:29 pm    Post subject: Reply with quote

FYI, I might be having a similar problem, though I don't have a flash drive at hand to test if it works there.

However, I've got a quite bizarre mix of packages from stable and unstable (and a few versions not yet in portage) and I also don't use automount feature all that often, so I can't tell when things have fallen apart.

The chain is (more or less):
- udev gets informed about the insert and sends a notification about it
- udisks receives the notification and evaluates a proper action; if that's a mount, a proper notification is sent
- file manager receives the notification and tries to mount (for gtk+ apps that's usually via gvfs mount monitor)

I still have consolekit properly set up, so I usually don't get polkit dialogs, just straight to "pick action" dialog, but lately something stopped working in the chain.
New drives appear in file manager's sidebar but aren't getting mounted (upon clicking, the message is "another operation pending").
It seems to be an race condition within udisks daemon (as process list shows relatively high activity there), but I can't quite tell what exactly clashes, nor which upgrade was responsible (though glib/gvfs seem strong candidates if my problem is related to yours as I don't use thunar).
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum