Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] Panel mixer plugin crashes anytime sound is played
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia
View previous topic :: View next topic  
Author Message
mhodak
Veteran
Veteran


Joined: 15 Nov 2003
Posts: 1200

PostPosted: Sun Jan 06, 2013 11:57 pm    Post subject: [SOLVED] Panel mixer plugin crashes anytime sound is played Reply with quote

I have done a new installation and sound appears to be fine, except that in both Gnome and XFCE panel mixer plugin dies anytime I do anything with sound - flash, vlc, mplayer, skype, etc. This pretty annoying since I am using those panel plugins to change volume. There is no indication of anything else being wrong, sound works fine, there is nothing in logfiles either. Any suggestions?

Here is error I get in Gnome:
Code:
"Volume Control" has quit unexpectedly
If you reload a panel object, it will automatically be added back to the panel.


I am using alsa, and Intel HD Audio as a default sound card, but there is also NVIDIA audio controller on the board (I do not think that has anything to do with the problem, though).

Code:
lspci -v | grep -i audio
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801JI (ICH10 Family) HD Audio Controller
03:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation High Definition Audio Controller (rev a1)

Code:
lsmod | grep snd
snd_hda_codec_hdmi     23179  4
snd_hda_codec_analog    76795  1
snd_hda_intel          23289  0
snd_hda_codec          75433  3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_analog,snd_hda_intel
snd_hwdep               5791  1 snd_hda_codec
snd_pcm                65662  3 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_intel,snd_hda_codec
snd_timer              17666  1 snd_pcm
snd                    56008  7 snd_hda_codec_hdmi,snd_hda_codec_analog,snd_hda_intel,snd_hda_codec,snd_hwdep,snd_pcm,snd_timer
snd_page_alloc          6642  2 snd_hda_intel,snd_pcm


Any ideas how to fix this or even figure out what the problem is?


Last edited by mhodak on Mon Jan 07, 2013 9:02 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
mhodak
Veteran
Veteran


Joined: 15 Nov 2003
Posts: 1200

PostPosted: Mon Jan 07, 2013 9:00 am    Post subject: Reply with quote

I was able to get error message when running xfce4-mixer from terminal:
Code:
xfce4-mixer: simple_none.c:1350: get_enum_item_ops: Assertion `helem'
failed.


Internet search uncovered a debian bug about this exact problem:
http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=659033

The issue appears to be that there are different models of Intel HD Audio and alsaconf did not get it right, perhaps indicating that there are non-existant control or something like that. Anyway, the solution in the debian bug,passing the exact type as a kernel parameter (snd-hda-intel.model=6stack-dig), worked for me and the problem got fixed.

Still do not understand why exact model was not properly configured, this is a sound card integrated in rather popular ASUS MB.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum