Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[sollved]Help getting X to start
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
tommytumult
n00b
n00b


Joined: 24 Aug 2005
Posts: 11

PostPosted: Sun Jul 22, 2012 6:30 pm    Post subject: [sollved]Help getting X to start Reply with quote

I've been trying to get this to work on my own for the past few weeks but nothin I find in the forums gives me a resolution, so I'm hoping to find something today. I can usually get these things figured out on my own, but I've failed. I'm using onboard video, ATI Radeon 4290, nothing all that new, but I don't believe exotic. I've followed the instructions at http://www.gentoo.org/doc/en/xorg-config.xml to try to configure my kernel correctly but it's gotten me nowhere. Whenever I startx or try to get into gdm, I just get a black screen with thin colored lines at the top. Reading over previous threads, I think my /var/log/Xorg.0.log might be relevant: http://bpaste.net/show/36304/ If you've any advice or need anything more to get this along, I'll do it. Thank you.

Last edited by tommytumult on Sun Jul 22, 2012 8:28 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
NeddySeagoon
Administrator
Administrator


Joined: 05 Jul 2003
Posts: 46371
Location: 56N 3W

PostPosted: Sun Jul 22, 2012 7:00 pm    Post subject: Reply with quote

tommytumult,

It was all going well until
Code:
[   111.532] Segmentation fault at address 0x9c

Thats not supposed to happen, it suggests that xorg-server or ther drivers may have built incorrectly ... possibly due to hardware problems like overheating or bad RAM.

Try rebuilding xorg-server and xorg-drivers with MAKEOPTS="-j1" in your /etc/make.conf
This will keep the memory and CPU load down.

The log says
Code:
 [   111.158] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
which is correct for your video card.

What sort of system do you have, netbook? laptop? desktop?
I see your display was made in the middle of 2006. Is the box six years old too ?
_________________
Regards,

NeddySeagoon

Computer users fall into two groups:-
those that do backups
those that have never had a hard drive fail.
Back to top
View user's profile Send private message
tommytumult
n00b
n00b


Joined: 24 Aug 2005
Posts: 11

PostPosted: Sun Jul 22, 2012 7:18 pm    Post subject: Reply with quote

Te box in question is just over a year old. It's a desktop with an 890gxm-g65 motherboard and 16GB of RAM. Everything works fin in Windows. The display was salvaged from work.

I've changed my /etc/make.conf to MAKEOPTS="-j1" and recompiled xorg-server and drivers. No noticeable change at all.
Back to top
View user's profile Send private message
BillWho
Veteran
Veteran


Joined: 03 Mar 2012
Posts: 1600
Location: US

PostPosted: Sun Jul 22, 2012 8:23 pm    Post subject: Reply with quote

I noticed you starting to have problems here:
Code:
[   111.476] drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns 9
[   111.476] drmOpenByBusid: Interface 1.4 failed, trying 1.1
[   111.476] drmOpenByBusid: drmGetBusid reports pci:0000:01:05.0
[   111.478] (EE) AIGLX error: r600 does not export required DRI extension
[   111.478] (EE) AIGLX: reverting to software rendering

You might wan to check these settings and check that sys-kernel/linux-firmware is installed.

<M> Direct Rendering Manager (XFree86 4.1.0 and higher DRI support) ---> │ │
--- Direct Rendering Manager (XFree86 4.1.0 and higher DRI support) │ │
│ │ < > 3dfx Banshee/Voodoo3+ │ │
│ │ < > ATI Rage 128 │ │
│ │ <M> ATI Radeon │ │
│ │ [*] Enable modesetting on radeon by default - NEW DRIVER │ │
│ │ < > Matrox g200/g400 │ │
│ │ < > Via unichrome video cards │ │
│ │ < > Savage video cards │ │
│ │ < > DRM driver for VMware Virtual GPU │ │
│ │ < > Intel GMA5/600 KMS Framebuffer │ │
│ │


│ --- Support for frame buffer devices │ │
│ │ [ ] Enable firmware EDID │ │
│ │ [ ] Framebuffer foreign endianness support ---> │ │
│ │ -*- Enable Video Mode Handling Helpers │ │
│ │ [*] Enable Tile Blitting Support │ │
│ │ *** Frame buffer hardware drivers *** │ │
│ │ < > Cirrus Logic support │ │
│ │ < > Permedia2 support │ │
│ │ < > CyberPro 2000/2010/5000 support │ │
│ │ < > Arc Monochrome LCD board support │ │
│ │ < > VGA 16-color graphics support │ │
│ │ < > Userspace VESA VGA graphics support │ │
│ │ < > N411 Apollo/Hecuba devkit support │ │
│ │ < > Hercules mono graphics support │ │
│ │ < > Epson S1D13XXX framebuffer support │ │
│ │ < > nVidia Framebuffer Support │ │
│ │ < > nVidia Riva support │ │
│ │ < > Intel LE80578 (Vermilion) support │ │
│ │ < > Matrox acceleration │ │
│ │ <M> ATI Radeon display support │ │
│ │ [*] DDC/I2C for ATI Radeon support │ │


│ Generic Driver Options ---> │ │
│ │ (/sbin/hotplug) path to uevent helper │ │
│ │ [*] Maintain a devtmpfs filesystem to mount at /dev │ │
│ │ [*] Automount devtmpfs at /dev, after the kernel mounted the rootfs │ │
│ │ [*] Select only drivers that don't need compile-time external firmware │ │
│ │ [*] Prevent firmware from being built │ │
│ │ -*- Userspace firmware loading support │ │
│ │ [*] Include in-kernel firmware blobs in kernel binary │ │
│ │ () External firmware blobs to build into the kernel binary │ │

_________________
Good luck :wink:

Since installing gentoo, my life has become one long emerge :)
Back to top
View user's profile Send private message
tommytumult
n00b
n00b


Joined: 24 Aug 2005
Posts: 11

PostPosted: Sun Jul 22, 2012 8:26 pm    Post subject: Reply with quote

I appreciate everyone's help. I've gotten things to work again by recompiling the kernel for about the 937th time in the past few weeks. I can't pin it down to what I did to fic it, what I did differently this time, but it was something. Thanks again!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum