Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Nvidia/Optimus, X : libglx.so error
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
tarto
n00b
n00b


Joined: 22 Apr 2012
Posts: 2

PostPosted: Fri Apr 27, 2012 6:37 pm    Post subject: Nvidia/Optimus, X : libglx.so error Reply with quote

Hello i'm trying to launch the secondary X server for my nvidia graphic card, but unfortunately it can't start.
I've followed the gentoo wiki (http://en.gentoo-wiki.com/wiki/X.Org/nVidia_Optimus), and everything work fine except the nvidia X server :

Code:
# X -ac -config /etc/X11/xorg.nvidia.conf -sharevts -modulepath /usr/lib/opengl/nvidia/,/usr/lib/xorg/modules -nolisten tcp -noreset :1 vt9

(EE) Failed to load /usr/lib/opengl/nvidia/extensions/libglx.so: libnvidia-tls.so.295.40: cannot open shared object file: No such file or directory
(EE) LoadModule: Module glx does not have a glxModuleData data object.


But the file is here : /usr/lib/openg/nvidia/lib.
Code:
Bentoo nvidia # pwd -P
/usr/lib64/opengl/nvidia
Bentoo nvidia # ls *
extensions:
total 8220
drwxr-xr-x 2 root    4096 Apr 27 19:30 .
drwxr-xr-x 4 root    4096 Apr 27 19:03 ..
lrwxrwxrwx 1 root      16 Apr 27 19:03 libglx.so -> libglx.so.295.40
-rw-r--r-- 1 root 8393768 Apr 27 19:03 libglx.so.295.40
lrwxrwxrwx 1 root      30 Apr 27 19:30 libnvidia-tls.so.295.40 -> ../lib/libnvidia-tls.so.295.40

lib:
total 1056
drwxr-xr-x 2 root    4096 Apr 27 19:03 .
drwxr-xr-x 4 root    4096 Apr 27 19:03 ..
lrwxrwxrwx 1 root      15 Apr 27 19:03 libGL.so -> libGL.so.295.40
lrwxrwxrwx 1 root      15 Apr 27 19:03 libGL.so.1 -> libGL.so.295.40
-rwxr-xr-x 1 root 1054832 Apr 27 19:03 libGL.so.295.40
lrwxrwxrwx 1 root      23 Apr 27 19:03 libnvidia-tls.so -> libnvidia-tls.so.295.40
lrwxrwxrwx 1 root      23 Apr 27 19:03 libnvidia-tls.so.1 -> libnvidia-tls.so.295.40
-rwxr-xr-x 1 root   11728 Apr 27 19:03 libnvidia-tls.so.295.40


I've tried to make a symlink but without success

Full log :
Xorg.1.log

Code:
[ 16535.452]
X.Org X Server 1.11.2
Release Date: 2011-11-04
[ 16535.452] X Protocol Version 11, Revision 0
[ 16535.452] Build Operating System: Linux 3.2.12-gentoo x86_64 Gentoo
[ 16535.452] Current Operating System: Linux Bentoo 3.2.12-gentoo #4 SMP Sat Apr 21 13:34:04 IST 2012 x86_64
[ 16535.452] Kernel command line: BOOT_IMAGE=/kernel-3.2.12-gentoo root=/dev/sda8 ro
[ 16535.452] Build Date: 21 April 2012  09:04:42PM
[ 16535.452] 
[ 16535.452] Current version of pixman: 0.24.0
[ 16535.452]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
   to make sure that you have the latest version.
[ 16535.452] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
   (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
   (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[ 16535.453] (==) Log file: "/var/log/Xorg.1.log", Time: Fri Apr 27 19:18:09 2012
[ 16535.453] (++) Using config file: "/etc/X11/xorg.nvidia.conf"
[ 16535.453] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[ 16535.453] (==) ServerLayout "Layout0"
[ 16535.453] (**) |-->Screen "Screen1" (0)
[ 16535.453] (**) |   |-->Monitor "Monitor0"
[ 16535.453] (**) |   |-->Device "Device1"
[ 16535.453] (**) Option "AutoAddDevices" "false"
[ 16535.453] (**) Not automatically adding devices
[ 16535.453] (==) Automatically enabling devices
[ 16535.453] (WW) The directory "/usr/share/fonts/TTF/" does not exist.
[ 16535.453]    Entry deleted from font path.
[ 16535.453] (WW) The directory "/usr/share/fonts/OTF/" does not exist.
[ 16535.453]    Entry deleted from font path.
[ 16535.453] (WW) The directory "/usr/share/fonts/Type1/" does not exist.
[ 16535.453]    Entry deleted from font path.
[ 16535.453] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/100dpi/".
[ 16535.453]    Entry deleted from font path.
[ 16535.453]    (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/100dpi/").
[ 16535.453] (WW) `fonts.dir' not found (or not valid) in "/usr/share/fonts/75dpi/".
[ 16535.453]    Entry deleted from font path.
[ 16535.453]    (Run 'mkfontdir' on "/usr/share/fonts/75dpi/").
[ 16535.453] (==) FontPath set to:
   /usr/share/fonts/misc/
[ 16535.453] (++) ModulePath set to "/usr/lib/opengl/nvidia/,/usr/lib/xorg/modules"
[ 16535.453] (**) Extension "Composite" is enabled
[ 16535.453] (==) |-->Input Device "<default pointer>"
[ 16535.453] (==) |-->Input Device "<default keyboard>"
[ 16535.453] (==) The core pointer device wasn't specified explicitly in the layout.
   Using the default mouse configuration.
[ 16535.453] (==) The core keyboard device wasn't specified explicitly in the layout.
   Using the default keyboard configuration.
[ 16535.453] (II) Loader magic: 0x7cfac0
[ 16535.453] (II) Module ABI versions:
[ 16535.453]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[ 16535.453]    X.Org Video Driver: 11.0
[ 16535.453]    X.Org XInput driver : 13.0
[ 16535.453]    X.Org Server Extension : 6.0
[ 16535.454] (--) PCI:*(0:0:2:0) 8086:0116:1043:2050 rev 9, Mem @ 0xdc400000/4194304, 0xb0000000/268435456, I/O @ 0x0000e000/64
[ 16535.454] (--) PCI: (0:1:0:0) 10de:1247:1043:2050 rev 161, Mem @ 0xda000000/33554432, 0xc0000000/268435456, 0xd0000000/67108864, I/O @ 0x0000d000/128, BIOS @ 0x????????/524288
[ 16535.454] (II) "extmod" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
[ 16535.454] (II) "dbe" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
[ 16535.454] (II) "glx" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
[ 16535.454] (II) "record" will be loaded. This was enabled by default and also specified in the config file.
[ 16535.454] (II) "dri" will be loaded by default.
[ 16535.454] (II) "dri2" will be loaded by default.
[ 16535.454] (II) LoadModule: "dbe"
[ 16535.454] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdbe.so
[ 16535.454] (II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
[ 16535.454]    compiled for 1.11.2, module version = 1.0.0
[ 16535.454]    Module class: X.Org Server Extension
[ 16535.454]    ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[ 16535.454] (II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
[ 16535.454] (II) LoadModule: "extmod"
[ 16535.454] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libextmod.so
[ 16535.454] (II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
[ 16535.454]    compiled for 1.11.2, module version = 1.0.0
[ 16535.454]    Module class: X.Org Server Extension
[ 16535.454]    ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[ 16535.454] (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
[ 16535.454] (II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
[ 16535.454] (II) Loading extension XFree86-DGA
[ 16535.454] (II) Loading extension DPMS
[ 16535.454] (II) Loading extension XVideo
[ 16535.454] (II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
[ 16535.454] (II) Loading extension X-Resource
[ 16535.454] (II) LoadModule: "glx"
[ 16535.454] (II) Loading /usr/lib/opengl/nvidia/extensions/libglx.so
[ 16535.454] (EE) Failed to load /usr/lib/opengl/nvidia/extensions/libglx.so: libnvidia-tls.so.295.40: cannot open shared object file: No such file or directory
[ 16535.454] (EE) LoadModule: Module glx does not have a glxModuleData data object.
[ 16535.454] (II) UnloadModule: "glx"
[ 16535.454] (II) Unloading glx
[ 16535.454] (EE) Failed to load module "glx" (invalid module, 0)
[ 16535.454] (II) LoadModule: "record"
[ 16535.455] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/librecord.so
[ 16535.455] (II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
[ 16535.455]    compiled for 1.11.2, module version = 1.13.0
[ 16535.455]    Module class: X.Org Server Extension
[ 16535.455]    ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[ 16535.455] (II) Loading extension RECORD
[ 16535.455] (II) LoadModule: "dri"
[ 16535.455] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri.so
[ 16535.455] (II) Module dri: vendor="X.Org Foundation"
[ 16535.455]    compiled for 1.11.2, module version = 1.0.0
[ 16535.455]    ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[ 16535.455] (II) Loading extension XFree86-DRI
[ 16535.455] (II) LoadModule: "dri2"
[ 16535.455] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdri2.so
[ 16535.455] (II) Module dri2: vendor="X.Org Foundation"
[ 16535.455]    compiled for 1.11.2, module version = 1.2.0
[ 16535.455]    ABI class: X.Org Server Extension, version 6.0
[ 16535.455] (II) Loading extension DRI2
[ 16535.455] (II) LoadModule: "nvidia"
[ 16535.455] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[ 16535.456] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[ 16535.456]    compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[ 16535.456]    Module class: X.Org Video Driver
[ 16535.456] (II) LoadModule: "mouse"
[ 16535.456] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/mouse_drv.so
[ 16535.456] (II) Module mouse: vendor="X.Org Foundation"
[ 16535.456]    compiled for 1.11.2, module version = 1.7.1
[ 16535.456]    Module class: X.Org XInput Driver
[ 16535.456]    ABI class: X.Org XInput driver, version 13.0
[ 16535.456] (II) LoadModule: "kbd"
[ 16535.456] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/kbd_drv.so
[ 16535.456] (II) Module kbd: vendor="X.Org Foundation"
[ 16535.456]    compiled for 1.11.2, module version = 1.6.0
[ 16535.456]    Module class: X.Org XInput Driver
[ 16535.456]    ABI class: X.Org XInput driver, version 13.0
[ 16535.456] (II) NVIDIA dlloader X Driver  295.40  Thu Apr  5 21:38:35 PDT 2012
[ 16535.456] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[ 16535.456] (++) using VT number 9

[ 16535.456] (II) Loading sub module "fb"
[ 16535.456] (II) LoadModule: "fb"
[ 16535.457] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[ 16535.457] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[ 16535.457]    compiled for 1.11.2, module version = 1.0.0
[ 16535.457]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[ 16535.457] (II) Loading sub module "wfb"
[ 16535.457] (II) LoadModule: "wfb"
[ 16535.457] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libwfb.so
[ 16535.457] (II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
[ 16535.457]    compiled for 1.11.2, module version = 1.0.0
[ 16535.457]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[ 16535.457] (II) Loading sub module "ramdac"
[ 16535.457] (II) LoadModule: "ramdac"
[ 16535.457] (II) Module "ramdac" already built-in
[ 16535.457] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[ 16535.457] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libwfb.so
[ 16535.457] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[ 16535.457] (**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[ 16535.457] (==) NVIDIA(0): RGB weight 888
[ 16535.457] (==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
[ 16535.457] (==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[ 16535.457] (**) NVIDIA(0): Option "ConnectedMonitor" "CRT-0"
[ 16535.457] (**) NVIDIA(0): Enabling 2D acceleration
[ 16535.457] (**) NVIDIA(0): ConnectedMonitor string: "CRT-0"
[ 16535.457] (EE) NVIDIA(0): Failed to initialize the GLX module; please check in your X
[ 16535.457] (EE) NVIDIA(0):     log file that the GLX module has been loaded in your X
[ 16535.457] (EE) NVIDIA(0):     server, and that the module is the NVIDIA GLX module.  If
[ 16535.457] (EE) NVIDIA(0):     you continue to encounter problems, Please try
[ 16535.457] (EE) NVIDIA(0):     reinstalling the NVIDIA driver.
[ 16535.940] (WW) NVIDIA(GPU-0): Invalid ConnectedMonitor request; request was for '', but the
[ 16535.940] (WW) NVIDIA(GPU-0):     valid display devices are 'DFP-0'.
[ 16535.941] (II) NVIDIA(0): NVIDIA GPU GeForce GT 555M (GF116) at PCI:1:0:0 (GPU-0)
[ 16535.941] (--) NVIDIA(0): Memory: 2097152 kBytes
[ 16535.941] (--) NVIDIA(0): VideoBIOS: 70.26.32.00.03
[ 16535.941] (II) NVIDIA(0): Detected PCI Express Link width: 16X
[ 16535.941] (--) NVIDIA(0): Interlaced video modes are supported on this GPU
[ 16535.944] (--) NVIDIA(0): Connected display device(s) on GeForce GT 555M at PCI:1:0:0
[ 16535.944] (--) NVIDIA(0):     none
[ 16535.944] (EE) NVIDIA(0): No display devices found for this X screen.
[ 16535.965] (II) UnloadModule: "nvidia"
[ 16535.965] (II) Unloading nvidia
[ 16535.965] (II) UnloadModule: "wfb"
[ 16535.965] (II) Unloading wfb
[ 16535.965] (II) UnloadModule: "fb"
[ 16535.965] (II) Unloading fb
[ 16535.965] (EE) Screen(s) found, but none have a usable configuration.
[ 16535.965]
Fatal server error:
[ 16535.965] no screens found
[ 16535.965]
Please consult the The X.Org Foundation support
    at http://wiki.x.org
 for help.
[ 16535.965] Please also check the log file at "/var/log/Xorg.1.log" for additional information.
[ 16535.965]
[ 16535.965] Server terminated with error (1). Closing log file.



And /etc/make.conf

Code:
CFLAGS="-O2 -pipe -msse4.1 -msse4.2 -march=core2 -mcx16 -msahf -mpclmul -mpopcnt -mavx --param l1-cache-size=32 --param l1-cache-line-size=64 --param l2-cache-size=6144 -mtune=generic"
CXXFLAGS="${CFLAGS}"
CHOST="x86_64-pc-linux-gnu"
USE="mmx sse sse2 -gtk -gnome -qt4 kde dvd alsa cdr bash-completion"
INPUT_DEVICES="evdev keyboard mouse synaptics"
MAKEOPTS="-j8"
GENTOO_MIRRORS="ftp://ftp.heanet.ie/pub/gentoo/"
SYNC="rsync://rsync1.ie.gentoo.org/gentoo-portage"
Back to top
View user's profile Send private message
tarto
n00b
n00b


Joined: 22 Apr 2012
Posts: 2

PostPosted: Sat Apr 28, 2012 5:59 pm    Post subject: Reply with quote

*bump*
Back to top
View user's profile Send private message
d3x73r
n00b
n00b


Joined: 16 Apr 2010
Posts: 55
Location: Bahia/Brazil

PostPosted: Sun Apr 29, 2012 11:21 pm    Post subject: Reply with quote

I'm having the same issue here.
I will keep trying some triks to make it work.
Back to top
View user's profile Send private message
Xywa
Veteran
Veteran


Joined: 23 Jul 2005
Posts: 1626
Location: /mnt/Gentoo/Europe

PostPosted: Sat May 05, 2012 7:42 pm    Post subject: Re: Nvidia/Optimus, X : libglx.so error Reply with quote

tarto wrote:
Hello i'm trying to launch the secondary X server for my nvidia graphic card, but unfortunately it can't start.
I've followed the gentoo wiki (http://en.gentoo-wiki.com/wiki/X.Org/nVidia_Optimus), and everything work fine except the nvidia X server :


In yours link, at the very end there is a link to Bumblebee projet, which is now in Portage tree.

Just do:
emerge bumblebee
and that's it!

After this add your user to gropup bumblebee, # bumblebeed --daemon, and you can use both cards.

Try after all this:
$ glxspheres (just Intel - I have 3fps)
and
$ optirun glxspheres (Nvidia power - I have 120fps)

Full info and all informations:
https://github.com/Bumblebee-Project/Bumblebee/wiki/Install-and-usage
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum