Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
some xscreensavers continue using cpu after logging back in
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
eminenz
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 16 Jul 2006
Posts: 95

PostPosted: Sat Apr 14, 2012 8:37 pm    Post subject: some xscreensavers continue using cpu after logging back in Reply with quote

Hi,

after a recent update from
kernel 2.6.39->3.2.1
xscreensaver-5.11 ->5.15

some xscreensavers sometimes continue running.
I.E., as i logged in again after being away >5h from the pc today, the cpu was at 100%
and top showed me:

Code:
 PID USER      NI S %CPU %MEM  VIRT SWAP    TIME+   PPID COMMAND       
16795 eminenz   10 R 48.6  0.3 21196  14m 249:46.27  3403 solarwinds                                                   
17105 eminenz   10 R 48.6  0.5 39496  29m 143:39.23  3403 matrixview                                                   
 3244 root       0 S  1.3  1.5 68668  36m   8:40.72  3239 X                                                             
17430 eminenz    0 S  1.3  0.8 57560  40m   0:00.15     1 Terminal                                                     
    1 root       0 S  0.0  0.0  2056 1464   0:00.43     0 init                                                         
    2 root       0 S  0.0  0.0     0    0   0:00.00     0 kthreadd                                                     
....


i have the impression - that may be wrong - that some savers (solarwinds and plasma) continue running defunct more often than others. but that's only a wild impression.

I have not found anything in /var/log* that looks like an error message or even happened after midday today; just sudo-logs from me searching the logs.

Some Software and use flags I use:
Code:
[ebuild   R    ] x11-misc/xscreensaver-5.15  USE="jpeg opengl pam perl suid xinerama -new-login" 0 kB
[ebuild   R    ] xfce-base/xfce4-meta-4.8  USE="session svg -minimal" 0 kB
[ebuild   R    ] x11-base/xorg-server-1.11.2-r2  USE="nptl udev xorg -dmx -doc -ipv6 -kdrive -minimal -static-libs -tslib -xnest -xvfb" 4,831 kB
[ebuild   R    ] x11-drivers/xf86-video-ati-6.14.3  0 kB


For me this looks like that some of the screensavers crash and new ones are started in parallel; when i log back in, presumably only the regularily running ones are closed. It is also happens that there are multiple processes of one screensaver (i.e. plasma).


Does anybody have an idea for me how to solve this?

Regards
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum