Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
X stuck in a loop; KWin crashes
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
zBrain
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 14 Apr 2006
Posts: 143

PostPosted: Wed Jun 06, 2012 10:12 pm    Post subject: X stuck in a loop; KWin crashes Reply with quote

I have an odd intermittent error that lies somewhere between KWin, X, and the NVidia driver.

My screen will freeze for a few seconds, then return to normal. Sometimes nothing gets logged, and sometimes I get:
Code:
[ 13810.360] (WW) NVIDIA(0): WAIT (2, 6, 0x8000, 0x0000a218, 0x0000a258)


Then other times I get artifacts, and KWin crashes. The log shows:
Code:
[ 16577.075] [mi] EQ overflowing. The server is probably stuck in an infinite loop.
[ 16577.078]
Backtrace:
[ 16577.079] 0: /usr/bin/X (xorg_backtrace+0x28) [0x569458]
[ 16577.079] 1: /usr/bin/X (mieqEnqueue+0x16d) [0x54a02d]
[ 16577.079] 2: /usr/bin/X (0x400000+0x48e7e) [0x448e7e]
[ 16577.079] 3: /usr/bin/X (xf86PostMotionEventP+0x3c) [0x483a1c]
[ 16577.079] 4: /usr/lib64/xorg/modules/input/evdev_drv.so (0x7f7b7bc24000+0x492a) [0x7f7b7bc2892a]
[ 16577.079] 5: /usr/bin/X (0x400000+0x6ebb7) [0x46ebb7]
[ 16577.079] 6: /usr/bin/X (0x400000+0x94663) [0x494663]
[ 16577.079] 7: /lib64/libpthread.so.0 (0x7f7b82414000+0x10580) [0x7f7b82424580]
[ 16577.079] 8: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so (0x7f7b7c70b000+0x8f080) [0x7f7b7c79a080]
[ 16577.079] 9: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so (0x7f7b7c70b000+0x90c35) [0x7f7b7c79bc35]
[ 16577.079] 10: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so (0x7f7b7c70b000+0x107664) [0x7f7b7c812664]
[ 16577.079] 11: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so (0x7f7b7c70b000+0x4d7c52) [0x7f7b7cbe2c52]
[ 16577.079] 12: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so (0x7f7b7c70b000+0x4d8595) [0x7f7b7cbe3595]
[ 16577.079] 13: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so (0x7f7b7c70b000+0x4d873d) [0x7f7b7cbe373d]
[ 16577.079] 14: /usr/bin/X (0x400000+0xfb3e6) [0x4fb3e6]
[ 16577.079] 15: /usr/bin/X (0x400000+0xcbfc8) [0x4cbfc8]
[ 16577.079] 16: /usr/bin/X (0x400000+0xcd1f5) [0x4cd1f5]
[ 16577.079] 17: /usr/bin/X (0x400000+0x358f1) [0x4358f1]
[ 16577.079] 18: /usr/bin/X (0x400000+0x2496a) [0x42496a]
[ 16577.079] 19: /lib64/libc.so.6 (__libc_start_main+0xfd) [0x7f7b8134e2ad]
[ 16577.079] 20: /usr/bin/X (0x400000+0x24509) [0x424509]


It seems to get progressively worse, from a minor glitch the first time after a reboot to getting unstable enough to have to use the power button. The machine responds to the ACPI shutdown request. After a reboot I usually get a few hours before it starts.

I have tried all the usual steps, upgrading drivers, revdep-rebuild, lafilefixer, and even went as far as emerge -e to try a shotgun approach to no avail.

It seems related to things like menus and tooltips when it's happening. Everything works normal until then. The mouse is often responsive even though the windows are frozen. If I click, it is registered when the screen returns to normal.

xorg.conf:
Code:

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
    Option         "Xinerama" "0"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"

    # generated from default
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol" "auto"
    Option         "Device" "/dev/input/mice"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"

    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "HP 2509"
    HorizSync       24.0 - 94.0
    VertRefresh     50.0 - 76.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BoardName      "GeForce GTX 580"
    Option  "UseEvents"  "false"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    Option         "TwinView" "1"
    Option         "TwinViewXineramaInfoOrder" "DFP-0"
    Option         "metamodes" "DFP-0: nvidia-auto-select +0+0, DFP-2: nvidia-auto-select +1920+0"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection
Back to top
View user's profile Send private message
root2
n00b
n00b


Joined: 17 Jun 2012
Posts: 2

PostPosted: Sun Jun 17, 2012 6:53 am    Post subject: kwin-4.8.3 unsatisfied flags Reply with quote

Any ideas?


# emerge -av kdebase-startkde

!!! The ebuild selected to satisfy ">=kde-base/kwin-4.8.3:4[aqua=]" has unmet requirements.
- kde-base/kwin-4.8.3::gentoo USE="(consolekit) (multilib) (policykit) (-aqua) -debug -gles -opengl"

The following REQUIRED_USE flag constraints are unsatisfied:
!opengl? ( gles ) !gles? ( opengl )

(dependency required by "kde-base/kdebase-startkde-4.8.3" [ebuild])
(dependency required by "kdebase-startkde" [argument])
Back to top
View user's profile Send private message
zBrain
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 14 Apr 2006
Posts: 143

PostPosted: Sun Jun 17, 2012 4:42 pm    Post subject: Re: kwin-4.8.3 unsatisfied flags Reply with quote

root2 wrote:
Any ideas?


# emerge -av kdebase-startkde

!!! The ebuild selected to satisfy ">=kde-base/kwin-4.8.3:4[aqua=]" has unmet requirements.
- kde-base/kwin-4.8.3::gentoo USE="(consolekit) (multilib) (policykit) (-aqua) -debug -gles -opengl"

The following REQUIRED_USE flag constraints are unsatisfied:
!opengl? ( gles ) !gles? ( opengl )

(dependency required by "kde-base/kdebase-startkde-4.8.3" [ebuild])
(dependency required by "kdebase-startkde" [argument])


You really should start your own thread as your issue is unrelated to mine....

If I understand your error correctly I believe it is telling you you need to turn on the opengl or gles (or both?) USE flags for kwin.
Back to top
View user's profile Send private message
pygoscelis
Guru
Guru


Joined: 07 Jun 2003
Posts: 376

PostPosted: Mon Jun 18, 2012 9:01 pm    Post subject: Reply with quote

I have nearly the same thing here. Which versions of nvidia-drivers and xorg-server do you have? I have x11-base/xorg-server-1.12.2 and x11-drivers/nvidia-drivers-295.53. Kernel 3.2.12-gentoo.
_________________
!זה הכי, אחי Gentoo
Back to top
View user's profile Send private message
zBrain
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 14 Apr 2006
Posts: 143

PostPosted: Mon Jun 18, 2012 9:20 pm    Post subject: Reply with quote

[IP-] [ ] x11-base/xorg-server-1.11.4-r1:0
[IP-] [ ] x11-drivers/nvidia-drivers-295.49:0
3.2.12-gentoo

Maybe I can find time to upgrade my kernel or try a vanilla one.

I'm running a GTX 580. Tried setting it to full performance, which improved things but didn't fix it.

Turning off composite in KDE fixes it as well, but that's a crappy compromise.
Back to top
View user's profile Send private message
zBrain
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 14 Apr 2006
Posts: 143

PostPosted: Sun Jun 24, 2012 4:32 pm    Post subject: Reply with quote

A kernel upgrade to 3.3.8-gentoo hasn't fixed it, nor has the latest nvidia-drivers-295.59:0

However, there is now an update to several X11 packages in tree...trying them out.
Back to top
View user's profile Send private message
DevOne
Guru
Guru


Joined: 13 Jul 2005
Posts: 419

PostPosted: Mon Sep 10, 2012 12:27 pm    Post subject: Reply with quote

I have the same problem:
Code:

KCrash: Application 'kwin' crashing...
KCrash: Attempting to start /usr/lib64/kde4/libexec/drkonqi from kdeinit
sock_file=/root/.kde4/socket-morpheus/kdeinit4__0
X Error: BadWindow (invalid Window parameter) 3
  Major opcode: 20 (X_GetProperty)
  Resource id:  0x5a00164
drkonqi(12169): Unable to find an internal debugger that can work with the KCrash backend
QDBusConnection: session D-Bus connection created before QCoreApplication. Application may misbehave.
X Error: BadWindow (invalid Window parameter) 3
  Major opcode: 20 (X_GetProperty)
  Resource id:  0x5a00164
OpenGL vendor string:                   NVIDIA Corporation
OpenGL renderer string:                 GeForce 9600M GT/PCIe/SSE2
OpenGL version string:                  3.3.0 NVIDIA 295.71
OpenGL shading language version string: 3.30 NVIDIA via Cg compiler
Driver:                                 NVIDIA
Driver version:                         295.71
GPU class:                              G80/G90
OpenGL version:                         3.3
GLSL version:                           3.30
X server version:                       1.12.2
Linux kernel version:                   3.4.9
Direct rendering:                       yes
Requires strict binding:                no
GLSL shaders:                           yes
Texture NPOT support:                   yes
Application::crashHandler() called with signal 11; recent crashes: 2
KCrash: Application 'kwin' crashing...
KCrash: Attempting to start /usr/lib64/kde4/libexec/drkonqi from kdeinit
sock_file=/root/.kde4/socket-morpheus/kdeinit4__0
X Error: BadWindow (invalid Window parameter) 3
  Major opcode: 20 (X_GetProperty)
  Resource id:  0x6400164

_________________
Real-time cooperative softair: http://www.softairrealfight.net
Qt generic-compass contribution: https://codereview.qt-project.org/#/c/92017
Open-source Virtual Keyboard QT widget: https://www.linux-apps.com/p/1132203/
Back to top
View user's profile Send private message
zBrain
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 14 Apr 2006
Posts: 143

PostPosted: Mon Sep 10, 2012 4:18 pm    Post subject: Reply with quote

It seems as though an upgrade along the way fixed this issue magically for me.

Is your system up to date?
Back to top
View user's profile Send private message
DevOne
Guru
Guru


Joined: 13 Jul 2005
Posts: 419

PostPosted: Tue Sep 11, 2012 8:55 am    Post subject: Reply with quote

zBrain wrote:

Is your system up to date?


Yes iti is!
_________________
Real-time cooperative softair: http://www.softairrealfight.net
Qt generic-compass contribution: https://codereview.qt-project.org/#/c/92017
Open-source Virtual Keyboard QT widget: https://www.linux-apps.com/p/1132203/
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum