Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Black screen with AMD A4-3300M after update to kernel 3.1
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Nikoli
n00b
n00b


Joined: 13 Nov 2007
Posts: 35

PostPosted: Sun Jan 08, 2012 10:41 pm    Post subject: Black screen with AMD A4-3300M after update to kernel 3.1 Reply with quote

KMS works for my AMD A4-3300M with kernels 3.0.15-gentoo, 3.0.8-hardened-r1 and 3.0.4-hardened-r5. mesa-7.11.2 + xf86-video-ati-6.14.3 are stable with glxgears, xonotic and firefox webgl.

glxinfo|grep -i opengl:
Code:

OpenGL vendor string: X.Org
OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on AMD SUMO
OpenGL version string: 2.1 Mesa 7.11.2
OpenGL shading language version string: 1.20


But after update to 3.1.7 kernels I have only black screen with backlight turned off. Kernel config is almost same (enabled 3 hid modules). List of broken kernels: 3.1.6-hardened, 3.1.7-gentoo, 3.1.7-hardened, 3.2.0-gentoo.

lspci -k for kernel 3.1.7-hardened:
Code:

00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h Processor Root Complex
        Subsystem: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h Processor Root Complex
00:01.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Device 9648
        Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 168c
        Kernel driver in use: radeon
00:01.1 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Device 1714
        Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 168b
        Kernel driver in use: snd_hda_intel
00:03.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h Processor Root Port
        Kernel driver in use: pcieport
00:04.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h Processor Root Port
        Kernel driver in use: pcieport
00:05.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h Processor Root Port
        Kernel driver in use: pcieport
00:07.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h Processor Root Port
        Kernel driver in use: pcieport
00:10.0 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson USB XHCI Controller (rev 03)
        Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 168b
        Kernel driver in use: xhci_hcd
00:10.1 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson USB XHCI Controller (rev 03)
        Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 168b
        Kernel driver in use: xhci_hcd
00:11.0 SATA controller: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson SATA Controller [AHCI mode] (rev 40)
        Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 168b
        Kernel driver in use: ahci
00:12.0 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson USB OHCI Controller (rev 11)
        Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 168b
        Kernel driver in use: ohci_hcd
00:12.2 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson USB EHCI Controller (rev 11)
        Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 168b
        Kernel driver in use: ehci_hcd
00:13.0 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson USB OHCI Controller (rev 11)
        Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 168b
        Kernel driver in use: ohci_hcd
00:13.2 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson USB EHCI Controller (rev 11)
        Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 168b
        Kernel driver in use: ehci_hcd
00:14.0 SMBus: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson SMBus Controller (rev 13)
        Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 168b
        Kernel driver in use: piix4_smbus
00:14.2 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson Azalia Controller (rev 01)
        Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 168b
        Kernel driver in use: snd_hda_intel
00:14.3 ISA bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson LPC Bridge (rev 11)
        Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 168b
00:14.4 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson PCI Bridge (rev 40)
00:14.5 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] Hudson USB OHCI Controller (rev 11)
        Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 168b
        Kernel driver in use: ohci_hcd
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 0 (rev 43)
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 1
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 2
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 3
        Kernel driver in use: k10temp
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 4
00:18.5 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 6
00:18.6 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 5
00:18.7 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 12h/14h Processor Function 7
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Seymour [Radeon HD 6400M Series]
        Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 168c
        Kernel driver in use: radeon
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 06)
        Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 168b
        Kernel driver in use: r8169
03:00.0 System peripheral: JMicron Technology Corp. SD/MMC Host Controller (rev 30)
        Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 168b
        Kernel driver in use: sdhci-pci
03:00.2 SD Host controller: JMicron Technology Corp. Standard SD Host Controller (rev 30)
        Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 168b
03:00.3 System peripheral: JMicron Technology Corp. MS Host Controller (rev 30)
        Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 168b
        Kernel driver in use: jmb38x_ms
04:00.0 Network controller: Atheros Communications Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) (rev 01)
        Subsystem: Hewlett-Packard Company Device 1461
        Kernel driver in use: ath9k


dmesg - http://paste.pocoo.org/show/531991/

kernel config - http://paste.pocoo.org/show/531989/

P.S. How is it better to attach logs and configs? With code tags post is too long, but using pastebins seems bad idea. Does current phpbb support scrollable 'code' tags?
Back to top
View user's profile Send private message
DaggyStyle
Watchman
Watchman


Joined: 22 Mar 2006
Posts: 5398

PostPosted: Mon Jan 09, 2012 8:24 am    Post subject: Reply with quote

you don't need FB enabled in your kernel, remove all beside CONFIG_FIRMWARE_EDID and try again.

btw, you have two cards, I'd recommend you update lspci and try the other just to see if the problem reoccurs incase removing FB doesn't work.
_________________
Only two things are infinite, the universe and human stupidity and I'm not sure about the former - Albert Einstein
Back to top
View user's profile Send private message
Nikoli
n00b
n00b


Joined: 13 Nov 2007
Posts: 35

PostPosted: Mon Jan 09, 2012 4:56 pm    Post subject: Reply with quote

My laptop has UEFI instead of BIOS. Without CONFIG_FB_EFI=y and CONFIG_FRAMEBUFFER_CONSOLE=y (with =m is broken) kms did not work, but I can try again.

By updating lspci do you mean 'update-pciids' or installing pciutils-3.1.8?
Back to top
View user's profile Send private message
DaggyStyle
Watchman
Watchman


Joined: 22 Mar 2006
Posts: 5398

PostPosted: Mon Jan 09, 2012 6:14 pm    Post subject: Reply with quote

Nikoli wrote:
My laptop has UEFI instead of BIOS. Without CONFIG_FB_EFI=y and CONFIG_FRAMEBUFFER_CONSOLE=y (with =m is broken) kms did not work, but I can try again.

By updating lspci do you mean 'update-pciids' or installing pciutils-3.1.8?

I have ufi bios too and these are enabled at my config too. I meant the rest.

as for the second one, update-pciids
_________________
Only two things are infinite, the universe and human stupidity and I'm not sure about the former - Albert Einstein
Back to top
View user's profile Send private message
Nikoli
n00b
n00b


Joined: 13 Nov 2007
Posts: 35

PostPosted: Mon Jan 09, 2012 7:01 pm    Post subject: Reply with quote

Black screen again.
dmesg - http://paste.pocoo.org/show/532364/
.config - http://paste.pocoo.org/show/532365/

Not sure how can I try discrete card. uefi has only option for disabling it, not enabling.
Code:

# cat /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch
0:IGD:+:Pwr:0000:00:01.0
1:DIS: :Pwr:0000:01:00.0
# echo DIS > /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch
# echo Off > /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch
# cat /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch
0:IGD: :Off:0000:00:01.0
1:DIS:+:Pwr:0000:01:00.0

Code:

[  270.953589] fbcon: Remapping primary device, fb1, to tty 1-63
[  270.953713] radeon: switched off
[  283.665169] [drm:drm_mode_getfb] *ERROR* invalid framebuffer id

vgaswitcheroo seems to work, but screen is still black.
Back to top
View user's profile Send private message
DaggyStyle
Watchman
Watchman


Joined: 22 Mar 2006
Posts: 5398

PostPosted: Tue Jan 10, 2012 6:14 am    Post subject: Reply with quote

Nikoli wrote:
Black screen again.
dmesg - http://paste.pocoo.org/show/532364/
.config - http://paste.pocoo.org/show/532365/

Not sure how can I try discrete card. uefi has only option for disabling it, not enabling.
Code:

# cat /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch
0:IGD:+:Pwr:0000:00:01.0
1:DIS: :Pwr:0000:01:00.0
# echo DIS > /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch
# echo Off > /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch
# cat /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo/switch
0:IGD: :Off:0000:00:01.0
1:DIS:+:Pwr:0000:01:00.0

Code:

[  270.953589] fbcon: Remapping primary device, fb1, to tty 1-63
[  270.953713] radeon: switched off
[  283.665169] [drm:drm_mode_getfb] *ERROR* invalid framebuffer id

vgaswitcheroo seems to work, but screen is still black.


for vgaswitcheroo to fully work, you need to restart your X after the transition.\

try to force the discrete card in the bios.
_________________
Only two things are infinite, the universe and human stupidity and I'm not sure about the former - Albert Einstein
Back to top
View user's profile Send private message
Nikoli
n00b
n00b


Joined: 13 Nov 2007
Posts: 35

PostPosted: Tue Jan 10, 2012 3:53 pm    Post subject: Reply with quote

I know about restarting (from https://help.ubuntu.com/community/HybridGraphics ), after X restart i have black screen too.

My UEFI does not have option for forcing discrete card, only for integrated, called 'Disable Hybrid graphics'.
Back to top
View user's profile Send private message
DaggyStyle
Watchman
Watchman


Joined: 22 Mar 2006
Posts: 5398

PostPosted: Tue Jan 10, 2012 4:30 pm    Post subject: Reply with quote

I see, try upgrading to newer kernel, maybe it is a kernel bug
_________________
Only two things are infinite, the universe and human stupidity and I'm not sure about the former - Albert Einstein
Back to top
View user's profile Send private message
Nikoli
n00b
n00b


Joined: 13 Nov 2007
Posts: 35

PostPosted: Tue Jan 10, 2012 6:56 pm    Post subject: Reply with quote

DaggyStyle wrote:
I see, try upgrading to newer kernel, maybe it is a kernel bug

Newer 3.2.0? Do you mean latest git?
Back to top
View user's profile Send private message
DaggyStyle
Watchman
Watchman


Joined: 22 Mar 2006
Posts: 5398

PostPosted: Tue Jan 10, 2012 7:11 pm    Post subject: Reply with quote

Nikoli wrote:
DaggyStyle wrote:
I see, try upgrading to newer kernel, maybe it is a kernel bug

Newer 3.2.0? Do you mean latest git?


3.2.0
_________________
Only two things are infinite, the universe and human stupidity and I'm not sure about the former - Albert Einstein
Back to top
View user's profile Send private message
LoneFox
n00b
n00b


Joined: 10 Jan 2012
Posts: 8

PostPosted: Tue Jan 10, 2012 9:11 pm    Post subject: Reply with quote

I had this same problem with my laptop. I assumed it was introduced in kernel 3.2, which would have been way too many changes to debug, but thanks to the list of non-working kernel versions in this thread I started checking the 3.1 series. I found this commit, reverted it, and the problem was solved. I have also reopened the bug report where this change originally comes from.

I hope this helps.
Back to top
View user's profile Send private message
Nikoli
n00b
n00b


Joined: 13 Nov 2007
Posts: 35

PostPosted: Wed Jan 11, 2012 7:06 pm    Post subject: Reply with quote

LoneFox, thank you a lot! :D 3.1.7-gentoo is now working almost perfect: console switching, suspend-resume, glxgears and xonotic are stable. Only discrete graphics card is not usable (black screen).

Used this patch: http://paste.pocoo.org/show/533454/

Is there gentoo bug or I should open new?
Will test hardened kernel now.
----
Same with 3.1.7-hardened, but /sys/kernel/debug/vgaswitcheroo does not exist.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum