Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
802.1q vlan support - adding default gateway?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
imanassypov
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 08 Dec 2005
Posts: 118
Location: Toronto, Canada

PostPosted: Wed Jan 04, 2012 4:16 pm    Post subject: 802.1q vlan support - adding default gateway? Reply with quote

Hi all,

How do you set the default gateway when using 802.1q trunking on the interface?

Here is what I have so far:

Code:

vlans_eth0="3"
config_eth0="null"
vlan3_name="eth0.3"
config_vlan3="192.168.3.70/24"


I cant figure out how to set the default gateway to say .1?

Thanks!
_________________
I.M.
Back to top
View user's profile Send private message
truc
Advocate
Advocate


Joined: 25 Jul 2005
Posts: 3199

PostPosted: Sat Jan 07, 2012 1:16 pm    Post subject: Reply with quote

the default gateway should not have anything to do with the fact you have vlan iface, so just configure it as usual
_________________
The End of the Internet!
Back to top
View user's profile Send private message
imanassypov
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 08 Dec 2005
Posts: 118
Location: Toronto, Canada

PostPosted: Mon Jan 09, 2012 1:36 pm    Post subject: Reply with quote

As a matter of fact, the way the dg gets setup should change.

With regular non-trunked setup, you configure your default gw something like this:

Code:

routes_eth0="default via 192.168.30.1"


However, when you run a trunk over that interface - physical eth0 comes up before any of your sub-interfaces. That causes an attempt to install a default gateway, which naturally fails because you dont have any ip addresses assigned to your vlans yet.

So I am thinking the above should change to something like

Code:

(does not work) routes_vlan1="default via 192.168.30.1"


I can not find any documentation on the topic.
_________________
I.M.
Back to top
View user's profile Send private message
AngelKnight
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 14 Jan 2003
Posts: 126

PostPosted: Tue Jan 10, 2012 9:49 pm    Post subject: Re: 802.1q vlan support - adding default gateway? Reply with quote

imanassypov wrote:
Hi all,

How do you set the default gateway when using 802.1q trunking on the interface?

Here is what I have so far:

Code:

vlans_eth0="3"
config_eth0="null"
vlan3_name="eth0.3"
config_vlan3="192.168.3.70/24"


I cant figure out how to set the default gateway to say .1?

Thanks!


Code:

routes_vlan3="0.0.0.0/0 via 192.168.3.1"


And make certain vlan3 is set up, eth0.3 is brought up and eth0 is brought link-up also.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum