Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
HOWTO: udev, sep /usr, no initramfs. eudev:3.1.5 rc:0.23.2
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software
View previous topic :: View next topic  
Author Message
steveL
Advocate
Advocate


Joined: 13 Sep 2006
Posts: 4776
Location: The Peanut Gallery

PostPosted: Thu May 04, 2017 2:27 am    Post subject: Reply with quote

CyberMuz wrote:
I have /usr on separate LVM partition, I used the instruction from the first page to mount it without initramfs but I have some problems. As you can see in the screenshot http://i.imgur.com/6inGEbm.png right after openrc boot I get an error that md5sum is missing and that /usr is not mounted. After that it complains about missing awk (because /usr is not mounted)
System boots correctly and /usr is mounted from fstab couple of steps later...
How can I fix this and force /usr to be mounted at the start so that this errors don't appear?
Bleh, sorry Muz, especially for the delay in response.
You need another, very minor, patch to /lib/rc/sh/init.sh to deal with the red error messages at startup:
Code:
--- /lib/rc/sh/init.sh
+++ /lib/rc/sh/init.sh
@@ -12,13 +12,13 @@
 fi
 
 # check for md5sum, and probably /usr too
+got_md5sum=false
 if command -v md5sum >/dev/null; then
    got_md5sum=true
-else
+elif yesno "${initramfs:-YES}"; then
    eerror "md5sum is missing, which suggests /usr is not mounted"
    eerror "If you have separate /usr, it must be mounted by initramfs"
    eerror "If not, you should check coreutils is installed correctly"
-   got_md5sum=false
 fi
 
 # By default VServer already has /proc mounted, but OpenVZ does not!

The errors about awk though, are another matter; you need to see why tinyproxy is being pulled into the sysinit runlevel. (I'm guessing that is what is pulling in postgres.) You can do that with less or any text file viewer, but if it helps, I use some sh functions in /root/.bashrc and idepend to inspect the deptree.
Though I'd check your config first, to make sure you're not setting some rc_need or the like.
I'm not familiar with the service, so sorry I can't be more helpful.

wrt your runlevels, I noticed straight off that you have syslogger and cron in default; I have them both in boot. Certainly there are things in boot that go after logger, like dhcpcd here.
I also moved modules to sysinit, since it gets pulled there by kmod-static-nodes anyway.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Unsupported Software All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6
Page 6 of 6

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum