Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
synaptics troubles
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
donmab
n00b
n00b


Joined: 27 Sep 2011
Posts: 2

PostPosted: Tue Sep 27, 2011 3:42 pm    Post subject: synaptics troubles Reply with quote

Hey, I hope one of you can help me with this.
I have seen several threads with similar problems, but none of them really solved my problem.
A while back I the touchpad working fine, but after some xorg upgrade the tap to click stopped working.
I can still use it to move the pointer, I just have to use the buttons below it to click, and that is kind of annoying.

In my xorg log I see this output:
Code:

[    30.924] (II) config/udev: Adding input device SynPS/2 Synaptics TouchPad (/dev/input/event6)
[    30.924] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: Applying InputClass "evdev touchpad catchall"
[    30.924] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: Applying InputClass "touchpad catchall"
[    30.924] (II) LoadModule: "synaptics"
[    30.925] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/synaptics_drv.so
[    30.925] (II) Module synaptics: vendor="X.Org Foundation"
[    30.925]    compiled for 1.10.4, module version = 1.4.0
[    30.925]    Module class: X.Org XInput Driver
[    30.925]    ABI class: X.Org XInput driver, version 12.2
[    30.925] (II) Using input driver 'synaptics' for 'SynPS/2 Synaptics TouchPad'
[    30.925] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/synaptics_drv.so
[    30.925] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: always reports core events
[    30.926] (**) Option "Device" "/dev/input/event6"
[    31.084] (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: x-axis range 1472 - 5472
[    31.084] (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: y-axis range 1408 - 4448
[    31.084] (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: pressure range 0 - 255
[    31.084] (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: finger width range 0 - 15
[    31.084] (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: buttons: left right double triple
[    31.212] (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: touchpad found
[    31.212] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: always reports core events
[    31.276] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/platform/i8042/serio1/input/input6/event6"
[    31.276] (II) XINPUT: Adding extended input device "SynPS/2 Synaptics TouchPad" (type: TOUCHPAD)
[    31.276] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) MinSpeed is now constant deceleration 2.5
[    31.276] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: MaxSpeed is now 1.75
[    31.276] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: AccelFactor is now 0.040
[    31.276] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) keeping acceleration scheme 1
[    31.276] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) acceleration profile 1
[    31.276] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) acceleration factor: 2.000
[    31.276] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: (accel) acceleration threshold: 4
[    31.372] (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: touchpad found
[    31.372] (II) config/udev: Adding input device SynPS/2 Synaptics TouchPad (/dev/input/mouse0)
[    31.372] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: Applying InputClass "touchpad catchall"
[    31.372] (II) Using input driver 'synaptics' for 'SynPS/2 Synaptics TouchPad'
[    31.372] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/synaptics_drv.so
[    31.372] (**) SynPS/2 Synaptics TouchPad: always reports core events
[    31.372] (**) Option "Device" "/dev/input/mouse0"
[    31.404] (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: invalid x-axis range.  defaulting to 1615 - 5685
[    31.404] (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: invalid y-axis range.  defaulting to 1729 - 4171
[    31.404] (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: invalid pressure range.  defaulting to 0 - 256
[    31.404] (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: invalid finger width range.  defaulting to 0 - 16
[    31.424] (EE) Query no Synaptics: 6003C8
[    31.424] (--) SynPS/2 Synaptics TouchPad: no supported touchpad found
[    31.424] (EE) SynPS/2 Synaptics TouchPad Unable to query/initialize Synaptics hardware.
[    31.476] (EE) PreInit returned 11 for "SynPS/2 Synaptics TouchPad"
[    31.476] (II) UnloadModule: "synaptics"
[    31.476] (II) Unloading synaptics


I seems that at some point it tries to add mouse0 as touchpad but fails, but maybe I'm misunderstanding whats happening.
Originally I used the dell inspiron 6400 guide on the wiki to get things working, but that still uses the old HAL way of doing things as far as I can tell.
My xorg.conf.d only contains 4 lines for my video card.

Code:

Section "Device"
        Identifier "nVidea"
        Driver "nvidia"
EndSection


Any help would be appreciated.
Back to top
View user's profile Send private message
barul
Guru
Guru


Joined: 28 May 2010
Posts: 434

PostPosted: Tue Sep 27, 2011 3:52 pm    Post subject: Reply with quote

You've got to configure your touchpad with X configuration files.
Here's mine (use synclient output to help you if it still doesn't work) :
Code:
Section "InputClass"
   Identifier "touchpad catchall"
   Driver "synaptics"
   MatchIsTouchpad "on"
   Option "VertTwoFingerScroll" "1"
   Option "TapButton1" "1"
   Option "TapButton2" "2"
   Option "TapButton3" "3"
EndSection
Back to top
View user's profile Send private message
donmab
n00b
n00b


Joined: 27 Sep 2011
Posts: 2

PostPosted: Tue Sep 27, 2011 4:07 pm    Post subject: Reply with quote

Thank you so much, it worked in one go.
After I read your post I went back and looked at the wiki again,
I don't know how I missed a whole section called "Tapping does not work anymore".
Back to top
View user's profile Send private message
VoidMage
Watchman
Watchman


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 6194

PostPosted: Tue Sep 27, 2011 9:06 pm    Post subject: Reply with quote

You're missing '/dev/event*' match there - that keeps things cleaner.
Back to top
View user's profile Send private message
fbcyborg
Advocate
Advocate


Joined: 16 Oct 2005
Posts: 3056
Location: ROMA

PostPosted: Sat Feb 25, 2012 6:47 am    Post subject: Reply with quote

Hello,

I have a similar problem configuring my touchpad on my Sony Z series.
The touchpad mostly works, but it has a problem. The touch area comprises both the buttons and the area where the finger slides to move the arrow. So it is all in one area.
Also, the touch area is even a clickpad. All the button work, but the problem is that I don't want the mouse pointer moves when I slide my finger on the two bottom buttons. So I have to define the exact area where the finger should slide.

For this purpose, I am using the following config file: /etc/X11/xorg.conf.d/10-synaptics.conf, that I found through Google:
Code:
Section "InputClass"
        Identifier "touchpad catchall"
        Driver "synaptics"
        MatchIsTouchpad "on"
        MatchDevicePath "/dev/input/event*"
        Option "LeftEdge"               "2900"
        Option "RightEdge"              "4000"
        Option "TopEdge"                "620"
        Option "BottomEdge"             "3900"
        Option "TapButton1"             "1"
        Option "TapButton2"             "3"
        Option "TabButton3"             "2"
        Option "FastTaps"               "1"
        Option "CornerCoasting"         "1"
        Option "CoastingSpeed"          "0.30"
        Option "PalmDetect"             "true"
        Option "VertTwoFingerScroll"    "true"
        Option "HorizTwoFingerScroll"   "true"
        #Option "SHMConfig"              "on"
        Option "SendCoreEvents"
        Option "MaxDoubleTapTime"       "50"
        Option "LBCornerButton"         "1"
        Option "RBCornerButton"         "3"
        Option "FingerLow"              "7"
        Option "FingerHigh"             "8"
        Option "MaxTapTime"             "180"
        Option "MaxTapMove"             "110"
        Option "VertScrollDelta"        "20"
        Option "HorizScrollDelta"       "20"
        Option "MinSpeed"               "0.60"
        Option "MaxSpeed"               "1.10"
        Option "AccelFactor"            "0.030"
        Option "EdgeMotionMinpeed"      "200"
        Option "EdgeMotionMaxSpeed"     "200"
EndSection


The solution should be to change the BottomEdge value, but whatever number I put there, it is ignored. Nothing changes.

Furthermore, I would attach my Xorg.0.log file.
Please note also lines 465-468 where some error is present, but also lines 461-464, where some value is not correct and restored to "default".

Please help me, because I don't really know what to do now, after a lot of attempts. I've also found this, but is useless, because I have only one synaptics driver call in there. :(
_________________
[HOWTO] Come criptare la /home usando cryptsetup e luks
[HOWTO] Abilitare il supporto al dom0 XEN su kernel 3.X
Help answer the unanswered
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum