Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[SOLVED] lost keyboard and mouse after world update
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Tony0945
Advocate
Advocate


Joined: 25 Jul 2006
Posts: 3545
Location: Illinois, USA

PostPosted: Sun Sep 04, 2011 2:01 am    Post subject: [SOLVED] lost keyboard and mouse after world update Reply with quote

Relevant lines from Xorg.log:

Quote:
[ 246.559] (II) LoadModule: "evdev"
[ 246.560] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[ 246.563] (II) Module evdev: vendor="X.Org Foundation"
[ 246.563] compiled for 1.9.5, module version = 2.6.0
[ 246.563] Module class: X.Org XInput Driver
[ 246.563] ABI class: X.Org XInput driver, version 11.0
[ 246.563] (EE) module ABI major version (11) doesn't match the server's version (12)
[ 246.563] (II) UnloadModule: "evdev"
[ 246.563] (II) Unloading evdev
[ 246.563] (EE) Failed to load module "evdev" (module requirement mismatch, 0)
[ 246.563] (EE) No input driver matching `evdev'
[ 246.570] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event3)
[ 246.570] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[ 246.570] (II) LoadModule: "evdev"
[ 246.570] (II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[ 246.570] (II) Module evdev: vendor="X.Org Foundation"
[ 246.570] compiled for 1.9.5, module version = 2.6.0
[ 246.570] Module class: X.Org XInput Driver
[ 246.570] ABI class: X.Org XInput driver, version 11.0
[ 246.570] (EE) module ABI major version (11) doesn't match the server's version (12)
[ 246.570] (II) UnloadModule: "evdev"
[ 246.570] (II) Unloading evdev
[ 246.570] (EE) Failed to load module "evdev" (module requirement mismatch, 0)
[ 246.570] (EE) No input driver matching `evdev'


equery gives:
Quote:
/usr/portage/x11-drivers/xf86-input-evdev/xf86-input-evdev-2.6.0.ebuild

/usr/portage/x11-base/xorg-server/xorg-server-1.10.4.ebuild


So why is evdev compiled for 1.9.5 instead of 1.10.4 ? I did run revdep-rebuild.


Last edited by Tony0945 on Sun Sep 04, 2011 10:59 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
eccerr0r
Watchman
Watchman


Joined: 01 Jul 2004
Posts: 7414
Location: almost Mile High in the USA

PostPosted: Sun Sep 04, 2011 2:21 am    Post subject: Reply with quote

Xorg does an internal check that the OS doesn't (dynamic linker). They probably did this because they tend to do minute API changes that aren't ELF linkable (like saying passing a 2 means delete this window, and 1 means to create; and then the next version they swapped the meaning of the two arguments). This can't be detected by the OS (which is what revdep-rebuild does), so Xorg put some internal checks, made each binary have their own version to keep versions straight.

So the solution is to just re-emerge the package even though it looks like it will do nothing (but it will!). That should solve the problem.
_________________
Intel Core i7 2700K@ 4.1GHz/HD3000 graphics/8GB DDR3/180GB SSD
What am I supposed watching?
Back to top
View user's profile Send private message
Tony0945
Advocate
Advocate


Joined: 25 Jul 2006
Posts: 3545
Location: Illinois, USA

PostPosted: Sun Sep 04, 2011 10:59 pm    Post subject: Reply with quote

I re-emerged xorg-server and all the x86-input- packages a second time. That did work! Thank you!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum