Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Xorg always completes boot in wrong mode (SOLVED)
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
johnmdesmond
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 05 Jan 2005
Posts: 83

PostPosted: Sat Aug 27, 2011 10:36 pm    Post subject: Xorg always completes boot in wrong mode (SOLVED) Reply with quote

I've tried to fix this in every way imaginable but I settled on the xorg.conf created by nvidia-settings for this inquiry.

The KDM login screen comes up in 1280x1024 @ 85 just as I want. As soon as I hit enter on login, the CRT screen switches to 60Hz and gets narrower, taller, and blinkier.

After the desktop finishes coming up, I open nvidia settings and switch it back to 85 and everything great.

How do I make this happen automatically?

You can see at 41.981 in the log, nvidia has validated 1280x1024_85, and sets the mode at 42.020.
"[ 43.766] (II) No input driver/identifier specified (ignoring)" is the last line in the log as the login screen waits for a password.
I think the next two lines
[ 75.689] (II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
[ 75.845] (II) NVIDIA(0): Setting mode "1280x1024_85+0+0"
are being held in a buffer because the timings are funny here. The mode is already 1280x1024_85, and the next line
[ 81.351] (II) NVIDIA(0): Setting mode "1280x1024_60"
doesn't happen 6 seconds after any event I initiated @ ~75. The mode immediately changes to 60Hz when I hit enter @ ~81.
The last line
[ 179.739] (II) NVIDIA(0): Setting mode "1280x1024_85+0+0"
is when I use the nvidia-settings gui to change the mode back.

I have no /etc/X11/xorg.conf.d files, but there is the OEM /usr/share/X11/xorg.conf.d/10-evdev.conf file.

Code:
$ uname -a
Linux lefty 2.6.37-gentoo-r4 #1 SMP Tue May 17 13:22:23 EDT 2011 i686 AMD Athlon(tm) XP 2500+ AuthenticAMD GNU/Linux

$ cat /var/log/Xorg.0.log
[    36.679]
X.Org X Server 1.10.2
Release Date: 2011-05-28
[    36.679] X Protocol Version 11, Revision 0
[    36.679] Build Operating System: Linux 2.6.37-gentoo-r4 i686 Gentoo
[    36.679] Current Operating System: Linux lefty 2.6.37-gentoo-r4 #1 SMP Tue May 17 13:22:23 EDT 2011 i686
[    36.679] Kernel command line: real_root=/dev/sda4
[    36.679] Build Date: 21 July 2011  02:32:52PM
[    36.679] 
[    36.679] Current version of pixman: 0.22.0
[    36.679]    Before reporting problems, check http://wiki.x.org
   to make sure that you have the latest version.
[    36.679] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
   (++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
   (WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    36.680] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Sat Aug 27 13:20:02 2011
[    36.818] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[    36.818] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[    36.992] (==) ServerLayout "Layout0"
[    36.992] (**) |-->Screen "Screen0" (0)
[    36.992] (**) |   |-->Monitor "Monitor0"
[    36.992] (**) |   |-->Device "Device0"
[    36.992] (**) |-->Input Device "Keyboard0"
[    36.992] (**) |-->Input Device "Mouse0"
[    36.992] (**) Option "Xinerama" "0"
[    36.992] (==) Automatically adding devices
[    36.992] (==) Automatically enabling devices
[    37.146] (==) FontPath set to:
   /usr/share/fonts/misc/,
   /usr/share/fonts/TTF/,
   /usr/share/fonts/OTF/,
   /usr/share/fonts/Type1/,
   /usr/share/fonts/100dpi/,
   /usr/share/fonts/75dpi/
[    37.146] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[    37.146] (WW) Hotplugging is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
[    37.146] (WW) Disabling Keyboard0
[    37.146] (WW) Disabling Mouse0
[    37.146] (II) Loader magic: 0x81fbd00
[    37.146] (II) Module ABI versions:
[    37.146]    X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    37.146]    X.Org Video Driver: 10.0
[    37.147]    X.Org XInput driver : 12.2
[    37.147]    X.Org Server Extension : 5.0
[    37.148] (--) PCI:*(0:3:0:0) 10de:0221:196e:02f3 rev 161, Mem @ 0xe4000000/16777216, 0xd0000000/268435456, 0xe5000000/16777216, BIOS @ 0x????????/131072
[    37.148] (II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
[    37.148] (II) LoadModule: "extmod"
[    37.375] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libextmod.so
[    37.395] (II) Module extmod: vendor="X.Org Foundation"
[    37.395]    compiled for 1.10.2, module version = 1.0.0
[    37.395]    Module class: X.Org Server Extension
[    37.395]    ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[    37.395] (II) Loading extension MIT-SCREEN-SAVER
[    37.396] (II) Loading extension XFree86-VidModeExtension
[    37.396] (II) Loading extension XFree86-DGA
[    37.396] (II) Loading extension DPMS
[    37.396] (II) Loading extension XVideo
[    37.396] (II) Loading extension XVideo-MotionCompensation
[    37.396] (II) Loading extension X-Resource
[    37.396] (II) LoadModule: "dbe"
[    37.396] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libdbe.so
[    37.405] (II) Module dbe: vendor="X.Org Foundation"
[    37.405]    compiled for 1.10.2, module version = 1.0.0
[    37.405]    Module class: X.Org Server Extension
[    37.405]    ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[    37.405] (II) Loading extension DOUBLE-BUFFER
[    37.405] (II) LoadModule: "glx"
[    37.476] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    39.986] (II) Module glx: vendor="NVIDIA Corporation"
[    40.091]    compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[    40.092]    Module class: X.Org Server Extension
[    40.092] (II) NVIDIA GLX Module  270.41.19  Mon May 16 23:49:08 PDT 2011
[    40.092] (II) Loading extension GLX
[    40.092] (II) LoadModule: "record"
[    40.092] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/librecord.so
[    40.217] (II) Module record: vendor="X.Org Foundation"
[    40.217]    compiled for 1.10.2, module version = 1.13.0
[    40.217]    Module class: X.Org Server Extension
[    40.217]    ABI class: X.Org Server Extension, version 5.0
[    40.217] (II) Loading extension RECORD
[    40.217] (II) LoadModule: "dri"
[    40.218] (WW) Warning, couldn't open module dri
[    40.218] (II) UnloadModule: "dri"
[    40.218] (II) Unloading dri
[    40.218] (EE) Failed to load module "dri" (module does not exist, 0)
[    40.218] (II) LoadModule: "dri2"
[    40.218] (WW) Warning, couldn't open module dri2
[    40.218] (II) UnloadModule: "dri2"
[    40.218] (II) Unloading dri2
[    40.218] (EE) Failed to load module "dri2" (module does not exist, 0)
[    40.218] (II) LoadModule: "nvidia"
[    40.218] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[    40.303] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[    40.303]    compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[    40.303]    Module class: X.Org Video Driver
[    40.432] (II) NVIDIA dlloader X Driver  270.41.19  Mon May 16 23:33:05 PDT 2011
[    40.439] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
[    40.446] (++) using VT number 7

[    40.495] (II) Loading sub module "fb"
[    40.495] (II) LoadModule: "fb"
[    40.496] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[    40.507] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[    40.507]    compiled for 1.10.2, module version = 1.0.0
[    40.507]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    40.507] (II) Loading sub module "wfb"
[    40.507] (II) LoadModule: "wfb"
[    40.507] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libwfb.so
[    40.515] (II) Module wfb: vendor="X.Org Foundation"
[    40.515]    compiled for 1.10.2, module version = 1.0.0
[    40.515]    ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    40.515] (II) Loading sub module "ramdac"
[    40.515] (II) LoadModule: "ramdac"
[    40.515] (II) Module "ramdac" already built-in
[    40.528] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/nvidia_drv.so
[    40.528] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libwfb.so
[    40.528] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[    40.537] (**) NVIDIA(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
[    40.537] (==) NVIDIA(0): RGB weight 888
[    40.537] (==) NVIDIA(0): Default visual is TrueColor
[    40.537] (==) NVIDIA(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[    40.537] (**) NVIDIA(0): Option "TwinView" "0"
[    40.537] (**) NVIDIA(0): Option "MetaModes" "1280x1024_85 +0+0"
[    40.537] (**) NVIDIA(0): Option "TwinViewXineramaInfoOrder" "CRT-0"
[    41.963] (II) NVIDIA(GPU-0): Display (Sony HMD-A440 (CRT-0)) does not support NVIDIA 3D
[    41.963] (II) NVIDIA(GPU-0):     Vision stereo.
[    41.980] (II) NVIDIA(0): NVIDIA GPU GeForce 6200 (NV44) at PCI:3:0:0 (GPU-0)
[    41.980] (--) NVIDIA(0): Memory: 524288 kBytes
[    41.980] (--) NVIDIA(0): VideoBIOS: 05.44.a2.10.51
[    41.980] (II) NVIDIA(0): Detected AGP rate: 8X
[    41.980] (--) NVIDIA(0): Interlaced video modes are supported on this GPU
[    41.980] (--) NVIDIA(0): Connected display device(s) on GeForce 6200 at PCI:3:0:0
[    41.980] (--) NVIDIA(0):     Sony HMD-A440 (CRT-0)
[    41.980] (--) NVIDIA(0): Sony HMD-A440 (CRT-0): 400.0 MHz maximum pixel clock
[    41.981] (II) NVIDIA(0): Assigned Display Device: CRT-0
[    41.981] (II) NVIDIA(0): Validated modes:
[    41.981] (II) NVIDIA(0):     "1280x1024_85+0+0"
[    41.981] (II) NVIDIA(0): Virtual screen size determined to be 1280 x 1024
[    41.997] (--) NVIDIA(0): DPI set to (90, 96); computed from "UseEdidDpi" X config
[    41.998] (--) NVIDIA(0):     option
[    41.998] (--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
[    42.020] (II) NVIDIA(0): Setting mode "1280x1024_85+0+0"
[    42.224] (II) Loading extension NV-GLX
[    42.337] (==) NVIDIA(0): Disabling shared memory pixmaps
[    42.337] (==) NVIDIA(0): Backing store disabled
[    42.337] (==) NVIDIA(0): Silken mouse enabled
[    42.340] (**) NVIDIA(0): DPMS enabled
[    42.340] (II) Loading extension NV-CONTROL
[    42.341] (II) Loading extension XINERAMA
[    42.341] (II) Loading sub module "dri2"
[    42.341] (II) LoadModule: "dri2"
[    42.341] (WW) Warning, couldn't open module dri2
[    42.341] (II) UnloadModule: "dri2"
[    42.341] (II) Unloading dri2
[    42.341] (EE) NVIDIA: Failed to load module "dri2" (module does not exist, 0)
[    42.341] (II) NVIDIA(0): The X server will not be able to send the VDPAU driver name to
[    42.341] (II) NVIDIA(0):     libvdpau.
[    42.341] (==) RandR enabled
[    42.341] (II) Initializing built-in extension Generic Event Extension
[    42.341] (II) Initializing built-in extension SHAPE
[    42.341] (II) Initializing built-in extension MIT-SHM
[    42.341] (II) Initializing built-in extension XInputExtension
[    42.341] (II) Initializing built-in extension XTEST
[    42.341] (II) Initializing built-in extension BIG-REQUESTS
[    42.341] (II) Initializing built-in extension SYNC
[    42.341] (II) Initializing built-in extension XKEYBOARD
[    42.341] (II) Initializing built-in extension XC-MISC
[    42.341] (II) Initializing built-in extension XINERAMA
[    42.341] (II) Initializing built-in extension XFIXES
[    42.341] (II) Initializing built-in extension RENDER
[    42.341] (II) Initializing built-in extension RANDR
[    42.341] (II) Initializing built-in extension COMPOSITE
[    42.341] (II) Initializing built-in extension DAMAGE
[    42.346] (II) Initializing extension GLX
[    43.693] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event3)
[    43.693] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    43.693] (II) LoadModule: "evdev"
[    43.693] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[    43.701] (II) Module evdev: vendor="X.Org Foundation"
[    43.701]    compiled for 1.10.2, module version = 2.6.0
[    43.701]    Module class: X.Org XInput Driver
[    43.701]    ABI class: X.Org XInput driver, version 12.2
[    43.701] (II) Using input driver 'evdev' for 'Power Button'
[    43.701] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[    43.701] (**) Power Button: always reports core events
[    43.701] (**) Power Button: Device: "/dev/input/event3"
[    43.701] (--) Power Button: Found keys
[    43.701] (II) Power Button: Configuring as keyboard
[    43.701] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/LNXPWRBN:00/input/input3/event3"
[    43.701] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD)
[    43.701] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[    43.701] (**) Option "xkb_model" "evdev"
[    43.701] (**) Option "xkb_layout" "us"
[    43.748] (II) config/udev: Adding input device Power Button (/dev/input/event2)
[    43.748] (**) Power Button: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    43.748] (II) Using input driver 'evdev' for 'Power Button'
[    43.748] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[    43.748] (**) Power Button: always reports core events
[    43.748] (**) Power Button: Device: "/dev/input/event2"
[    43.748] (--) Power Button: Found keys
[    43.748] (II) Power Button: Configuring as keyboard
[    43.748] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/LNXSYSTM:00/device:00/PNP0C0C:00/input/input2/event2"
[    43.748] (II) XINPUT: Adding extended input device "Power Button" (type: KEYBOARD)
[    43.748] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[    43.748] (**) Option "xkb_model" "evdev"
[    43.748] (**) Option "xkb_layout" "us"
[    43.763] (II) config/udev: Adding input device AT Translated Set 2 keyboard (/dev/input/event0)
[    43.763] (**) AT Translated Set 2 keyboard: Applying InputClass "evdev keyboard catchall"
[    43.763] (II) Using input driver 'evdev' for 'AT Translated Set 2 keyboard'
[    43.763] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[    43.763] (**) AT Translated Set 2 keyboard: always reports core events
[    43.763] (**) AT Translated Set 2 keyboard: Device: "/dev/input/event0"
[    43.763] (--) AT Translated Set 2 keyboard: Found keys
[    43.763] (II) AT Translated Set 2 keyboard: Configuring as keyboard
[    43.763] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/platform/i8042/serio0/input/input0/event0"
[    43.763] (II) XINPUT: Adding extended input device "AT Translated Set 2 keyboard" (type: KEYBOARD)
[    43.763] (**) Option "xkb_rules" "evdev"
[    43.763] (**) Option "xkb_model" "evdev"
[    43.763] (**) Option "xkb_layout" "us"
[    43.764] (II) config/udev: Adding input device ImPS/2 Generic Wheel Mouse (/dev/input/event1)
[    43.764] (**) ImPS/2 Generic Wheel Mouse: Applying InputClass "evdev pointer catchall"
[    43.764] (II) Using input driver 'evdev' for 'ImPS/2 Generic Wheel Mouse'
[    43.764] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[    43.764] (**) ImPS/2 Generic Wheel Mouse: always reports core events
[    43.764] (**) ImPS/2 Generic Wheel Mouse: Device: "/dev/input/event1"
[    43.764] (--) ImPS/2 Generic Wheel Mouse: Found 3 mouse buttons
[    43.765] (--) ImPS/2 Generic Wheel Mouse: Found scroll wheel(s)
[    43.765] (--) ImPS/2 Generic Wheel Mouse: Found relative axes
[    43.765] (--) ImPS/2 Generic Wheel Mouse: Found x and y relative axes
[    43.765] (II) ImPS/2 Generic Wheel Mouse: Configuring as mouse
[    43.765] (II) ImPS/2 Generic Wheel Mouse: Adding scrollwheel support
[    43.765] (**) ImPS/2 Generic Wheel Mouse: YAxisMapping: buttons 4 and 5
[    43.765] (**) ImPS/2 Generic Wheel Mouse: EmulateWheelButton: 4, EmulateWheelInertia: 10, EmulateWheelTimeout: 200
[    43.765] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/platform/i8042/serio1/input/input1/event1"
[    43.765] (II) XINPUT: Adding extended input device "ImPS/2 Generic Wheel Mouse" (type: MOUSE)
[    43.765] (II) ImPS/2 Generic Wheel Mouse: initialized for relative axes.
[    43.765] (**) ImPS/2 Generic Wheel Mouse: (accel) keeping acceleration scheme 1
[    43.765] (**) ImPS/2 Generic Wheel Mouse: (accel) acceleration profile 0
[    43.765] (**) ImPS/2 Generic Wheel Mouse: (accel) acceleration factor: 2.000
[    43.765] (**) ImPS/2 Generic Wheel Mouse: (accel) acceleration threshold: 4
[    43.765] (II) config/udev: Adding input device ImPS/2 Generic Wheel Mouse (/dev/input/mouse0)
[    43.765] (II) No input driver/identifier specified (ignoring)
[    43.766] (II) config/udev: Adding input device PC Speaker (/dev/input/event4)
[    43.766] (II) No input driver/identifier specified (ignoring)
[    75.689] (II) Open ACPI successful (/var/run/acpid.socket)
[    75.845] (II) NVIDIA(0): Setting mode "1280x1024_85+0+0"
[    81.351] (II) NVIDIA(0): Setting mode "1280x1024_60"
[   179.739] (II) NVIDIA(0): Setting mode "1280x1024_85+0+0"


$ cat /etc/X11/xorg.conf
# nvidia-settings: X configuration file generated by nvidia-settings
# nvidia-settings:  version 270.41.19  (buildmeister@swio-display-x86-rhel47-02.nvidia.com)  Mon May 16 23:52:48 PDT 2011

Section "ServerLayout"
    Identifier     "Layout0"
    Screen      0  "Screen0" 0 0
    InputDevice    "Keyboard0" "CoreKeyboard"
    InputDevice    "Mouse0" "CorePointer"
    Option         "Xinerama" "0"
EndSection

Section "Files"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from data in "/etc/conf.d/gpm"
    Identifier     "Mouse0"
    Driver         "mouse"
    Option         "Protocol" "IMPS/2"
    Option         "Device" "/dev/input/mice"
    Option         "Emulate3Buttons" "no"
    Option         "ZAxisMapping" "4 5"
EndSection

Section "InputDevice"
    # generated from default
    Identifier     "Keyboard0"
    Driver         "kbd"
EndSection

Section "Monitor"
    # HorizSync source: edid, VertRefresh source: edid
    Identifier     "Monitor0"
    VendorName     "Unknown"
    ModelName      "Sony HMD-A440"
    HorizSync       30.0 - 96.0
    VertRefresh     48.0 - 170.0
    Option         "DPMS"
EndSection

Section "Device"
    Identifier     "Device0"
    Driver         "nvidia"
    VendorName     "NVIDIA Corporation"
    BoardName      "GeForce 6200"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier     "Screen0"
    Device         "Device0"
    Monitor        "Monitor0"
    DefaultDepth    24
    Option         "TwinView" "0"
    Option         "TwinViewXineramaInfoOrder" "CRT-0"
    Option         "metamodes" "1280x1024_85 +0+0"
    SubSection     "Display"
        Depth       24
    EndSubSection
EndSection


Last edited by johnmdesmond on Sun Aug 28, 2011 4:59 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
VoidMage
Watchman
Watchman


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 6194

PostPosted: Sun Aug 28, 2011 12:43 am    Post subject: Reply with quote

IIRC (but it's been quite awhile since I've had an nvidia card) there's a switch you could pass to nvidia-settings that makes it just silently load the settings.
Back to top
View user's profile Send private message
johnmdesmond
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 05 Jan 2005
Posts: 83

PostPosted: Sun Aug 28, 2011 4:59 am    Post subject: Reply with quote

VoidMage wrote:
IIRC (but it's been quite awhile since I've had an nvidia card) there's a switch you could pass to nvidia-settings that makes it just silently load the settings.


VoidMage-

Well, I fiddled with that for a while but it only seems to load the 'fine-tuning' like gamma for different channels and sharpening, etc. Major stuff like resolutions it tried to write to the xorg.conf file, which then fails.

But good news! I found a solution. While perusing the man page for nvidia-xconfig, I found an option for --no-include-implicit-metamodes. Reading the nvidia driver docs, I discovered that all possible metamodes are sometimes passed to X on startup by default. The solution was to add
Code:
Option         "IncludeImplicitMetaModes" "False"

to the Screen section. Now it stays rock steady at the original resolution & refresh rate.

Just one oddity: the KDM startup animation doesn't show but I can live with that.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum