Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Samsung ML-2010 detects in CUPS but doesn't print
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
sirlark
Guru
Guru


Joined: 25 Oct 2004
Posts: 305
Location: Cape Town, South Africa

PostPosted: Sat Jul 16, 2011 11:00 pm    Post subject: Samsung ML-2010 detects in CUPS but doesn't print Reply with quote

I have a Samsung ML-2010 printer plugged in to my amd64 gentoo server by usb. In CUPS when I click on Add Printer, it is detected, and I have the splix drivers (2.0.0_p20110219-r1) emerged. I am able to print a single test page and then the printer stops printing. In the CUPS web interface, and the cups error logs, I see the message

Code:
SpliX Cannot get input slot information.


This error appears even for the initial test page. If I try to print anything other than a test page for the initial page, nothing is printed. What is clear is that all jobs do wake the printer from standby, even though they ultimately fail to print. Also, even thought I've selected "Share printers connected to this system" and "Allow printing from the Internet" my girlfirend's windows machine gets 'access denied' errors when trying to print to the network shared printer. I'm not sure if this is a separate problem?
_________________
Adopt an unanswered post today
Back to top
View user's profile Send private message
sirlark
Guru
Guru


Joined: 25 Oct 2004
Posts: 305
Location: Cape Town, South Africa

PostPosted: Tue Jul 26, 2011 3:01 pm    Post subject: Reply with quote

*Bump*
_________________
Adopt an unanswered post today
Back to top
View user's profile Send private message
saellaven
Guru
Guru


Joined: 23 Jul 2006
Posts: 569

PostPosted: Wed Jul 27, 2011 2:41 pm    Post subject: Reply with quote

I ran into problems with my ML-2510 when cups was bumped up to 1.4. I reverted back to 1.3.11 and everything is working again.

When I was tracking down the problem, I saw lots of people having USB problems with Samsung printers and cups-1.4. Try 1.3.11 and see if that works for you. Their solution for the USB problem was to remove and re-add the printer in CUPS but you've already tried that and it didn't work for you.
_________________
Ryzen 3700X, Asus Prime X570-Pro, 32 GB DDR4 3200, GeForce 1050 Ti
openrc-0.17, ~vanilla-sources, ~nvidia-drivers, gcc-9.3.0
Back to top
View user's profile Send private message
mwojc
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 13 Jul 2005
Posts: 79
Location: Poland

PostPosted: Tue Sep 20, 2011 12:38 pm    Post subject: Reply with quote

any news about the above problem? i got the same for Samsung CLP-310N.
_________________
gentoo@thinkpad
Back to top
View user's profile Send private message
sirlark
Guru
Guru


Joined: 25 Oct 2004
Posts: 305
Location: Cape Town, South Africa

PostPosted: Tue Sep 20, 2011 12:40 pm    Post subject: Reply with quote

I gave up on account of portage freaking out when I tried to downgrade CUPS, sorry
_________________
Adopt an unanswered post today
Back to top
View user's profile Send private message
FizzyWidget
Veteran
Veteran


Joined: 21 Nov 2008
Posts: 1133
Location: 127.0.0.1

PostPosted: Tue Sep 20, 2011 2:37 pm    Post subject: Reply with quote

mwojc wrote:
any news about the above problem? i got the same for Samsung CLP-310N.
try the foomatic drivers, seemed to do the trick for me on my samsung CLP-320w
_________________
I know 43 ways to kill with a SKITTLE, so taste my rainbow bitch.
Back to top
View user's profile Send private message
saellaven
Guru
Guru


Joined: 23 Jul 2006
Posts: 569

PostPosted: Wed Sep 21, 2011 2:25 am    Post subject: Reply with quote

over the weekend, after a change in splix threw my system off last week, I decided to start over from scratch...

I'm now using my ML-2510 via USB with
net-print/cups-1.4.8-r1
net-print/splix-2.0.0_p20110219-r1
and the foomatic drivers

I had two different matching english drivers,
Samsung ML-2510 Series (en)
Samsung ML-2510, 2.0.0 (en,en)

The former would cause all kinds of errors while printing and I'm guessing it's a remnant from using the Samsung installer years ago. The latter works perfectly for me now.
_________________
Ryzen 3700X, Asus Prime X570-Pro, 32 GB DDR4 3200, GeForce 1050 Ti
openrc-0.17, ~vanilla-sources, ~nvidia-drivers, gcc-9.3.0
Back to top
View user's profile Send private message
FizzyWidget
Veteran
Veteran


Joined: 21 Nov 2008
Posts: 1133
Location: 127.0.0.1

PostPosted: Wed Sep 21, 2011 7:52 am    Post subject: Reply with quote

so the foomatic ones are working better for you or the splix ones?
_________________
I know 43 ways to kill with a SKITTLE, so taste my rainbow bitch.
Back to top
View user's profile Send private message
saellaven
Guru
Guru


Joined: 23 Jul 2006
Posts: 569

PostPosted: Thu Sep 22, 2011 2:07 am    Post subject: Reply with quote

Dark Foo wrote:
so the foomatic ones are working better for you or the splix ones?


looks like the one it's using is from splix... but instead of using the /usr/share/cups/model/samsung/ml2510.ppd.gz driver, it's using the /usr/share/cups/model/samsung/ml2150.ppd.gz and copying it into /etc/cups/ppd/ML2510.ppd. BOTH show up as ML2510 drivers in the cups admin page.

diffing between the uncompressed versions of the /usr/share/cups/model/samsung/ml2510.ppd and /usr/share/cups/model/samsung/ml2150.ppd files shows some pretty significant differences.

/usr/share/cups/model/samsung/ml2510.ppd is outright broken when it comes to filters/converting from native formats to SPL


As much as I've liked the Samsung laser printers, the headaches that have come with supporting them over the years really makes me want to buy a native postscript printer next time.
_________________
Ryzen 3700X, Asus Prime X570-Pro, 32 GB DDR4 3200, GeForce 1050 Ti
openrc-0.17, ~vanilla-sources, ~nvidia-drivers, gcc-9.3.0
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum