Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Portage and/or python seems broken
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming
View previous topic :: View next topic  
Author Message
AchilleTalon
Guru
Guru


Joined: 11 Apr 2004
Posts: 368
Location: Montreal, Quebec, Canada

PostPosted: Tue Jul 12, 2011 9:55 pm    Post subject: Portage and/or python seems broken Reply with quote

While trying to emerge anything I am getting the following messages. Anyone can help?

Code:
bohr ~ # emerge portage
Calculating dependencies... done!
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/bin/emerge", line 43, in <module>
    retval = emerge_main()
  File "/usr/lib64/portage/pym/_emerge/main.py", line 1732, in emerge_main
    myopts, myaction, myfiles, spinner)
  File "/usr/lib64/portage/pym/_emerge/actions.py", line 294, in action_build
    settings, trees, myopts, myparams, myaction, myfiles, spinner)
  File "/usr/lib64/portage/pym/_emerge/depgraph.py", line 5788, in backtrack_depgraph
    myaction, myfiles, spinner)
  File "/usr/lib64/portage/pym/_emerge/depgraph.py", line 5807, in _backtrack_depgraph
    success, favorites = mydepgraph.select_files(myfiles)
  File "/usr/lib64/portage/pym/_emerge/depgraph.py", line 1921, in select_files
    return self._resolve(myfavorites)
  File "/usr/lib64/portage/pym/_emerge/depgraph.py", line 2037, in _resolve
    self.altlist()
  File "/usr/lib64/portage/pym/_emerge/depgraph.py", line 4083, in altlist
    self._resolve_conflicts()
  File "/usr/lib64/portage/pym/_emerge/depgraph.py", line 4165, in _resolve_conflicts
    if not self._validate_blockers():
  File "/usr/lib64/portage/pym/_emerge/depgraph.py", line 3862, in _validate_blockers
    show_invalid_depstring_notice(pkg, depstr, atoms)
  File "/usr/lib64/portage/pym/_emerge/show_invalid_depstring_notice.py", line 34, in show_invalid_depstring_notice
    writemsg_level(msg1 + msg2, level=logging.ERROR, noiselevel=-1)
UnicodeDecodeError: 'ascii' codec can't decode byte 0xef in position 74: ordinal not in range(128)

_________________
Achille Talon Hop!
Back to top
View user's profile Send private message
dol-sen
Developer
Developer


Joined: 30 Jun 2002
Posts: 2803
Location: Richmond, BC, Canada

PostPosted: Wed Jul 13, 2011 6:06 am    Post subject: Reply with quote

What version of portage and python are you using?

you can probably get past it by temporarily switching to a different python version like 3.1 or 3.2
_________________
Brian
Porthole, the Portage GUI frontend irc@freenode: #gentoo-guis, #porthole, Blog
layman, gentoolkit, CoreBuilder, esearch...
Back to top
View user's profile Send private message
Aquous
l33t
l33t


Joined: 08 Jan 2011
Posts: 700

PostPosted: Wed Jul 13, 2011 7:09 am    Post subject: Reply with quote

Quote:
show_invalid_depstring_notice
...
UnicodeDecodeError: 'ascii' codec can't decode byte 0xef in position 74: ordinal not in range(128)

Looks like it's about to show an error message that an ebuild has a wrong DEPEND="...", but all of a sudden it's finding a non-text-byte. My first guess would be a bad sync, try rerunning emerge --sync.
Back to top
View user's profile Send private message
AchilleTalon
Guru
Guru


Joined: 11 Apr 2004
Posts: 368
Location: Montreal, Quebec, Canada

PostPosted: Thu Jul 14, 2011 8:59 pm    Post subject: Reply with quote

Aquous wrote:
Quote:
show_invalid_depstring_notice
...
UnicodeDecodeError: 'ascii' codec can't decode byte 0xef in position 74: ordinal not in range(128)

Looks like it's about to show an error message that an ebuild has a wrong DEPEND="...", but all of a sudden it's finding a non-text-byte. My first guess would be a bad sync, try rerunning emerge --sync.


I did that many times already and it doesn't change anything. The error is still there. The original problem manifest after a failed sync which was interrupted abruptly by a power loss. So, I guess something went wrong with the files. I did many emerge --sync since that time and they all worked, unfortunately this doesn't fix the problem. Anything else I can try?
_________________
Achille Talon Hop!
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portage & Programming All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum