Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[scanner] probleme de permission [resolu]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index French
View previous topic :: View next topic  
Author Message
nuts
Veteran
Veteran


Joined: 10 Jan 2004
Posts: 1630

PostPosted: Tue Feb 01, 2011 1:00 pm    Post subject: [scanner] probleme de permission [resolu] Reply with quote

Je ne peux utiliser mon scanner qu'en tant que root, j'ai beau chercher sur google, j'ai essayer de mettre des regles a udev, rien n'y fait.
Quelle est LA methode pour corriger ca?
_________________
nuts
PC: AMD Phenom 2 bi-core 555 + Asus M4A77T/USB3 + 2Go de RAM + wifi Ralink RT61 + Radeon HD 3450 - Disque dur 500Go.
SGI Octane ip30 R10000


Last edited by nuts on Fri Feb 04, 2011 8:21 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
xaviermiller
Administrator
Administrator


Joined: 23 Jul 2004
Posts: 7894
Location: ~Brussels - Belgique

PostPosted: Tue Feb 01, 2011 1:10 pm    Post subject: Reply with quote

Vérifie que ton utilisateur a bien les bons groupes (plugdev, usb, scanner (?), ...)
_________________
Kind regards,
Xavier Miller
Back to top
View user's profile Send private message
nuts
Veteran
Veteran


Joined: 10 Jan 2004
Posts: 1630

PostPosted: Tue Feb 01, 2011 4:21 pm    Post subject: Reply with quote

ouais ca j'ai
_________________
nuts
PC: AMD Phenom 2 bi-core 555 + Asus M4A77T/USB3 + 2Go de RAM + wifi Ralink RT61 + Radeon HD 3450 - Disque dur 500Go.
SGI Octane ip30 R10000
Back to top
View user's profile Send private message
nuts
Veteran
Veteran


Joined: 10 Jan 2004
Posts: 1630

PostPosted: Fri Feb 04, 2011 10:43 am    Post subject: Reply with quote

j'up car toujours pas de solution:

en root:
Code:
kapoue nuts # sane-find-scanner

  # sane-find-scanner will now attempt to detect your scanner. If the
  # result is different from what you expected, first make sure your
  # scanner is powered up and properly connected to your computer.

  # No SCSI scanners found. If you expected something different, make sure that
  # you have loaded a kernel SCSI driver for your SCSI adapter.

found USB scanner (vendor=0x03f0 [HP], product=0x5c11 [Photosmart C4200 series]) at libusb:001:005
found USB scanner (vendor=0x046d, product=0x08f6 [Camera]) at libusb:004:002
  # Your USB scanner was (probably) detected. It may or may not be supported by
  # SANE. Try scanimage -L and read the backend's manpage.

  # Not checking for parallel port scanners.

  # Most Scanners connected to the parallel port or other proprietary ports
  # can't be detected by this program.
kapoue nuts # scanimage -L
device `hpaio:/usb/Photosmart_C4200_series?serial=MY83OQK0C804VP' is a Hewlett-Packard Photosmart_C4200_series all-in-one


en user:
Code:
nuts@kapoue ~ $ sane-find-scanner

  # sane-find-scanner will now attempt to detect your scanner. If the
  # result is different from what you expected, first make sure your
  # scanner is powered up and properly connected to your computer.

  # No SCSI scanners found. If you expected something different, make sure that
  # you have loaded a kernel SCSI driver for your SCSI adapter.

found USB scanner (vendor=0x046d, product=0x08f6 [Camera]) at libusb:004:002
  # Your USB scanner was (probably) detected. It may or may not be supported by
  # SANE. Try scanimage -L and read the backend's manpage.

  # Not checking for parallel port scanners.

  # Most Scanners connected to the parallel port or other proprietary ports
  # can't be detected by this program.

  # You may want to run this program as root to find all devices. Once you
  # found the scanner devices, be sure to adjust access permissions as
  # necessary.
nuts@kapoue ~ $ scanimage -L

No scanners were identified. If you were expecting something different,
check that the scanner is plugged in, turned on and detected by the
sane-find-scanner tool (if appropriate). Please read the documentation
which came with this software (README, FAQ, manpages).

nuts@kapoue ~ $ groups
wheel audio cdrom video usb users scanner polkituser portage nuts plugdev


_________________
nuts
PC: AMD Phenom 2 bi-core 555 + Asus M4A77T/USB3 + 2Go de RAM + wifi Ralink RT61 + Radeon HD 3450 - Disque dur 500Go.
SGI Octane ip30 R10000
Back to top
View user's profile Send private message
netfab
Veteran
Veteran


Joined: 03 Mar 2005
Posts: 1677
Location: 127.0.0.1

PostPosted: Fri Feb 04, 2011 11:27 am    Post subject: Reply with quote

Quote:

Code:

nuts@kapoue ~ $ groups
wheel audio cdrom video usb users scanner polkituser portage nuts plugdev



Essaye de te mettre dans le groupe lp.

Edit : D'ailleurs le guide gentoo indique par un avertissement :
Quote:

Important: Any users that need to print should be added to the lp group. Add them by running (as root) gpasswd -a username lp.
Back to top
View user's profile Send private message
mp342
Apprentice
Apprentice


Joined: 03 Aug 2010
Posts: 165
Location: France

PostPosted: Fri Feb 04, 2011 7:32 pm    Post subject: Reply with quote

As-tu rebooté entre temps ?

J'ai eu le même problème et il m'a fallu rebooter pour que les droits soient positionnés correctement.
Back to top
View user's profile Send private message
guilc
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 15 Nov 2003
Posts: 3326
Location: Paris - France

PostPosted: Fri Feb 04, 2011 7:37 pm    Post subject: Reply with quote

Rebooter, ARGH !!!
Sous X, il suffit de recharger la session. Le reboot, laisse donc ça aux mises à jour du noyau et à windows !!


Sinon, les permissions que tu dois avoir sont celles du device : ls -l /dev/bus/usb/001/005 (le chemin dépend de ce que donne ton sane-find-scanner : found USB scanner (vendor=0x03f0 [HP], product=0x5c11 [Photosmart C4200 series]) at libusb:001:005 )
_________________
Merci de respecter les règles du forum.

Mon site perso : https://www.xwing.info
Mon PORTDIR_OVERLAY : https://gentoo.xwing.info ou layman -a xwing
Back to top
View user's profile Send private message
mp342
Apprentice
Apprentice


Joined: 03 Aug 2010
Posts: 165
Location: France

PostPosted: Fri Feb 04, 2011 7:44 pm    Post subject: Reply with quote

Sous gentoo, les occasions de rebooter sont rares, autant en profiter quand on en a l'occasion !
Back to top
View user's profile Send private message
guilc
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 15 Nov 2003
Posts: 3326
Location: Paris - France

PostPosted: Fri Feb 04, 2011 7:55 pm    Post subject: Reply with quote

mp342 wrote:
Sous gentoo, les occasions de rebooter sont rares, autant en profiter quand on en a l'occasion !

Sous linux les occasions de rebooter sont rares. Recharger des permissions n'en est en aucun cas une.
Inutile de colporter le reboot comme solution miracle... Un reboot n'a JAMAIS rien résolu sous linux.
_________________
Merci de respecter les règles du forum.

Mon site perso : https://www.xwing.info
Mon PORTDIR_OVERLAY : https://gentoo.xwing.info ou layman -a xwing
Back to top
View user's profile Send private message
nuts
Veteran
Veteran


Joined: 10 Jan 2004
Posts: 1630

PostPosted: Fri Feb 04, 2011 8:00 pm    Post subject: Reply with quote

j'ai rebooté car ca na rien changer de se relogger: et donc
Code:
# ls -l /dev/bus/usb/001/002
crw-rw---- 1 root lp 189, 1  4 févr. 20:59 /dev/bus/usb/001/002

bref ca marche toujours pas
_________________
nuts
PC: AMD Phenom 2 bi-core 555 + Asus M4A77T/USB3 + 2Go de RAM + wifi Ralink RT61 + Radeon HD 3450 - Disque dur 500Go.
SGI Octane ip30 R10000
Back to top
View user's profile Send private message
guilc
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 15 Nov 2003
Posts: 3326
Location: Paris - France

PostPosted: Fri Feb 04, 2011 8:03 pm    Post subject: Reply with quote

Et donc, comme netfab te l'a suggéré : tu t'es aussi ajouté au groupe lp ?
parceque c'est de ce groupe dont tu as besoin, compte tenu du le que tu viens de poster !
_________________
Merci de respecter les règles du forum.

Mon site perso : https://www.xwing.info
Mon PORTDIR_OVERLAY : https://gentoo.xwing.info ou layman -a xwing
Back to top
View user's profile Send private message
nuts
Veteran
Veteran


Joined: 10 Jan 2004
Posts: 1630

PostPosted: Fri Feb 04, 2011 8:20 pm    Post subject: Reply with quote

ah punaise, j'ai du me rater avec la commande "gpasswd" donc j'ai refait et bien verifier que je fasse parti de lp.

C'est bon ca marche? Merci
_________________
nuts
PC: AMD Phenom 2 bi-core 555 + Asus M4A77T/USB3 + 2Go de RAM + wifi Ralink RT61 + Radeon HD 3450 - Disque dur 500Go.
SGI Octane ip30 R10000
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index French All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum