Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[Solved] mount.cifs issues on Vista,Win7, & Server 2008
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
BonezTheGoon
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 14 Jun 2002
Posts: 1379
Location: Albuquerque, NM -- birthplace of Microsoft and Gentoo

PostPosted: Wed Aug 18, 2010 5:19 pm    Post subject: [Solved] mount.cifs issues on Vista,Win7, & Server 2008 Reply with quote

Hello all, I just wanted to share something I recently learned after a very considerable amount of pain. I searched a bit and didn't see this, my apologies if this has been previously documented.

If you are having trouble mounting Windows shares using the mount.cifs command you might need to consider a specific Microsoft issue. They don't currently admit that this problem exists on Windows 7, but I have just tested and verified on several Linux machines and several Windows 7 machines that the documented changes also correct the behavior on Windows 7. You can read about how to manually fix Windows 7 here which, again only Microsoft admits affects Vista and Server 2008.

For me once that registry value was correctly created and set all that was needed for a successful mount was the following command:

Code:

mount -t cifs //{servername}/{sharename} /{path-to-mount-locally} -o user={username},domain={domain/workgroup},sec=ntlmv2i


Of course depending on your Windows boxes your security value might need to be changed, for my environment the ntlmv2 with signing 'i' is needed.

Hope that can help anyone save themselves some time and some grief!

Regards,
BonezTheGoon

Edit: Added [Solved] to the subject, which should have been there all along. Sorry!
_________________
mcgruff wrote:
I can't promise to be civil.


pjp wrote:
The greater evil is voting for the "lesser evil."


Last edited by BonezTheGoon on Wed Aug 18, 2010 5:37 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
BonezTheGoon
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 14 Jun 2002
Posts: 1379
Location: Albuquerque, NM -- birthplace of Microsoft and Gentoo

PostPosted: Wed Aug 18, 2010 5:26 pm    Post subject: Reply with quote

FYI, I forgot to mention the failure codes I had been receiving.

On a RHEL5.4 machine at the terminal it complained:
Code:

mount error 22 = Invalid argument
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g.man mount.cifs)


But in /var/log/messages it complained:

Code:

Aug 18 10:34:21 host kernel:  CIFS VFS: Unexpected SMB signature
Aug 18 10:34:21 host kernel: Status code returned 0xc000000d NT_STATUS_INVALID_PARAMETER
Aug 18 10:34:21 host kernel:  CIFS VFS: Send error in SessSetup = -22
Aug 18 10:34:21 host kernel:  CIFS VFS: cifs_mount failed w/return code = -22


Where as on a Gentoo box at the terminal it complained:

Code:

 CIFS VFS: Unexpected SMB signature
Status code returned 0xc000000d NT_STATUS_INVALID_PARAMETER
 CIFS VFS: Send error in SessSetup = -22
 CIFS VFS: cifs_mount failed w/return code = -22
mount error 22 = Invalid argument
Refer to the mount.cifs(8) manual page (e.g.man mount.cifs)


But all is well now, with the details I posted in my OP in this thread.
_________________
mcgruff wrote:
I can't promise to be civil.


pjp wrote:
The greater evil is voting for the "lesser evil."
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum