Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
speedtouch 330 e configuracao do pppoe
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portuguese
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Dinis
n00b
n00b


Joined: 08 Sep 2003
Posts: 5
Location: Sesimbra, Portugal

PostPosted: Wed Sep 10, 2003 10:38 pm    Post subject: speedtouch 330 e configuracao do pppoe Reply with quote

boas,
espero que alguêm me possa ajudar....

Estou com problemas ao começar speedtouch, o modem sincroniza e fica ligado, mas o pppd nao comeca, no syslog aparece o seguinte:

"Sep 10 22:05:58 azulao pppd[7143]: using channel 275
Sep 10 22:05:58 azulao pppd[7143]: Using interface ppp0
Sep 10 22:05:58 azulao pppd[7143]: Connect: ppp0 <--> /dev/pts/0
Sep 10 22:05:58 azulao pppd[7143]: Script /usr/sbin/pppoe -vpi 0 -vci 35 finished (pid 7585), status = 0x0
Sep 10 22:05:58 azulao pppd[7143]: Modem hangup
Sep 10 22:05:58 azulao pppd[7143]: Connection terminated......"
não sei também serão os parametros para passar ao pppoe...

ajudem.... sim :cry:
Back to top
View user's profile Send private message
RoadRunner
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 12 Jun 2002
Posts: 490
Location: Coimbra, Portugal

PostPosted: Thu Sep 11, 2003 2:04 am    Post subject: Reply with quote

Tens a conta ADSL bem configurada? correste o comando adsl-setup e inseriste os parametros correctos? se sim, corre o comando adsl-start em modo debug e depois dá uma olhada no ficheiro que ele gera.
Back to top
View user's profile Send private message
Dinis
n00b
n00b


Joined: 08 Sep 2003
Posts: 5
Location: Sesimbra, Portugal

PostPosted: Thu Sep 11, 2003 9:23 pm    Post subject: Reply with quote

:cry: bom.. eu realmente não tinha corrido o adsl-setup...
mas agora que corri o resultado também não foi muito satisfatório...

qual é o device que eu deverei usar???
eu não nenhum eth... deveria ter? o modem é usb.... não me parece que
o tap0 sirva...

eu tentei com o tap0 e o resultado foi o seguinte:

Quote:
---------------------------------------------
* The following section contains information about your system
Thu Sep 11 21:42:43 UTC 2003
Output of uname -a
Linux azulao 2.4.20-gentoo-r5 #1 Sat Sep 6 19:41:22 UTC 2003 i686 AMD Athlon(TM) XP2000+ AuthenticAMD GNU/Linux
---------------------------------------------
* The following section contains information about your network
* interfaces. The one you chose for PPPoE should contain the words:
* 'UP' and 'RUNNING'. If it does not, you probably have an Ethernet
* driver problem.
Output of ifconfig -a
eql Link encap:Serial Line IP
MASTER MTU:576 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:5
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:4 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:4 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:264 (264.0 b) TX bytes:264 (264.0 b)

sit0 Link encap:IPv6-in-IPv4
NOARP MTU:1480 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)

tap0 Link encap:Ethernet HWaddr FE:FD:00:00:00:00
BROADCAST NOARP MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)


---------------------------------------------
* The following section contains information about kernel modules
* If the module for your Ethernet card is 'tulip', you might
* want to look for an updated version at http://www.scyld.com
Output of lsmod
Module Size Used by Tainted: GF
ppp_synctty 6336 0 (unused)
ppp_async 7648 0
ppp_generic 16412 0 [ppp_synctty ppp_async]
slhc 5456 0 [ppp_generic]
cmpci 26584 0 (unused)
soundcore 3908 2 [cmpci]
usb-storage 63448 0 (unused)
hid 13812 0 (unused)
uhci 25504 0 (unused)
usbcore 62464 1 [usb-storage hid uhci]
---------------------------------------------
* The following section lists your routing table.
* If you have an entry which starts with '0.0.0.0', you probably
* have defined a default route and gateway, and pppd will
* not create a default route using your ISP. Try getting
* rid of this route.
Output of netstat -n -r
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags MSS Window irtt Iface
127.0.0.0 127.0.0.1 255.0.0.0 UG 40 0 0 lo
---------------------------------------------
Contents of /etc/resolv.conf
* The following section lists DNS setup.
* If you can browse by IP address, but not name, suspect
* a DNS problem.
---------------------------------------------
* The following section lists /etc/ppp/options.
* You should have NOTHING in that file.
Contents of /etc/ppp/options
#------------------ /etc/ppp/options Beginning -------------
#------------------ /etc/ppp/options End ------------------


---------------------------------------------
* The following section identifies your Ethernet interface
* and user name. Some ISP's need 'username'; others
* need 'username@isp.com'. Try both
ETH=tap0; USER=user@sapo ############################ eu substitui aqui o meu username
---------------------------------------------
* The following section shows the pppd command we will invoke
pppd invocation
/usr/bin/setsid /usr/sbin/pppd pty '/usr/sbin/pppoe -p /var/run/pppoe.conf-adsl.pid.pppoe -I tap0 -T 80 -U -m 1412 ' noipdefault noauth default-asyncmap defaultroute hide-password nodetach usepeerdns mtu 1492 mru 1492 noaccomp noccp nobsdcomp nodeflate nopcomp novj novjccomp user user@sapo lcp-echo-interval 20 lcp-echo-failure 3 debug
---------------------------------------------
using channel 2
Using interface ppp0
Connect: ppp0 <--> /dev/pts/0
sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0xb3cae7d0>]
sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0xb3cae7d0>]
sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0xb3cae7d0>]
sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0xb3cae7d0>]
sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0xb3cae7d0>]
sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0xb3cae7d0>]
sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0xb3cae7d0>]
sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0xb3cae7d0>]
sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0xb3cae7d0>]
sent [LCP ConfReq id=0x1 <mru 1492> <magic 0xb3cae7d0>]
LCP: timeout sending Config-Requests
Connection terminated.
Waiting for 1 child processes...
script /usr/sbin/pppoe -p /var/run/pppoe.conf-adsl.pid.pppoe -I tap0 -T 80 -U -m 1412 -D /tmp/pppoe-debug-1823/pppoe-debug.txt-0, pid 1892
pppoe: Timeout waiting for PADO packets
Script /usr/sbin/pppoe -p /var/run/pppoe.conf-adsl.pid.pppoe -I tap0 -T 80 -U -m 1412 -D /tmp/pppoe-debug-1823/pppoe-debug.txt-0 finished (pid 1892), status = 0x100
---------------------------------------------
* The following section is an extract from your log.
* Look for error messages from pppd, such as
* a lack of kernel support for PPP, authentication failure
* etc.
Extract from /var/log/messages
Thu Sep 11 21:43:18 UTC 2003
---------------------------------------------
* The following section is a dump of the packets
* sent and received by rp-pppoe. If you don't see
* any output, it's an Ethernet driver problem. If you only
* see three PADI packets and nothing else, check your cables
* and modem. Make sure the modem lights flash when you try
* to connect. Check that your Ethernet card is in
* half-duplex, 10Mb/s mode. If all else fails,
* try using pppoe-sniff.
rp-pppoe debugging dump
rp-pppoe-3.5
21:42:43.238 SENT PPPoE Discovery (8863) PADI sess-id 0 length 12
SourceAddr fe:fd:00:00:00:00 DestAddr ff:ff:ff:ff:ff:ff
01 01 00 00 01 03 00 04 64 07 00 00 ........d...

21:42:48.236 SENT PPPoE Discovery (8863) PADI sess-id 0 length 12
SourceAddr fe:fd:00:00:00:00 DestAddr ff:ff:ff:ff:ff:ff
01 01 00 00 01 03 00 04 64 07 00 00 ........d...

21:42:58.236 SENT PPPoE Discovery (8863) PADI sess-id 0 length 12
SourceAddr fe:fd:00:00:00:00 DestAddr ff:ff:ff:ff:ff:ff
01 01 00 00 01 03 00 04 64 07 00 00 ........d...


e o mais estranho é que enquanto corria o adsl-start em mode debug aparecia a seguinte mensagem no /var/log/messages:

Quote:
Sep 11 21:38:31 azulao kernel: cmpci: version $Revision: 5.64 $ time 20:01:08 Sep 6 2003
Sep 11 21:38:31 azulao kernel: cmpci: found CM8738 adapter at io 0xd800 irq 10
Sep 11 21:38:31 azulao kernel: cmpci: chip version = 055
Sep 11 21:38:51 azulao modem_run[1604]: modem_run version 1.2-beta1 started by root uid 0
Sep 11 21:38:53 azulao kernel: usb_control/bulk_msg: timeout
Sep 11 21:38:53 azulao kernel: usbdevfs: USBDEVFS_BULK failed dev 3 ep 0x85 len 512 ret -110
Sep 11 21:39:09 azulao modem_run[1604]: ADSL synchronization has been obtained
Sep 11 21:39:09 azulao modem_run[1604]: ADSL line is up (512 kbit/s down | 128 kbit/s up)
Sep 11 21:39:39 azulao kernel: CSLIP: code copyright 1989 Regents of the University of California
Sep 11 21:39:39 azulao kernel: PPP generic driver version 2.4.2


o que é que o driver de som tem a haver com isto????
Back to top
View user's profile Send private message
krugger
n00b
n00b


Joined: 14 Sep 2003
Posts: 10

PostPosted: Sun Sep 14, 2003 10:44 pm    Post subject: adsl Reply with quote

pois eu também consigo chegar a ter sync na ligação adsl, mas não me consigo ligar.

Mas eu fico com um interface ppp0 em baixo.

O meu modem é igual ao teu speedtouch 330 usb.

Eu acho que ou é um problema de routing ou sou eu que tenho alguma coisa mal nos ficheiros do pppd. Por isso se alguem tem adsl a funcionar podia partilhar os ficheiros do pppd para ter a certeza que a rede portguesa não tem uma particularidade qualquer.
Back to top
View user's profile Send private message
*Kull*
n00b
n00b


Joined: 07 Nov 2003
Posts: 2

PostPosted: Fri Nov 14, 2003 9:15 am    Post subject: Reply with quote

http://www.startux.org/index.php?article=8595&visual=2
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Portuguese All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum