Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[solved]Networkmanager ruined my wireless config
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
jody
Guru
Guru


Joined: 16 Oct 2007
Posts: 579
Location: Switzerland

PostPosted: Fri Feb 12, 2010 11:24 pm    Post subject: [solved]Networkmanager ruined my wireless config Reply with quote

Hi
I had a working Wireless configuration based on wpa_supplicant.

Then i wanted to try out NetworkManager. I followed the instructions in
the NetworkManager HowTo http://www.gentoo-wiki.info/HOWTO_NetworkManager

After this i was still able to use the wired connection, but NetworkManager-applet
didn't see any wireless connections.

So i unmerged NetworkManager again and reinstated net.eth0, but now i can't get
the wireless running any more, even though i didn't touch any of the configuration files
(with the exception of /etc/conf.d/net, which i restored to its original contents).
The wireless networks are detected but wlan0 claims not having a key set
Code:
* Starting wlan0
 *   Configuring wireless network for wlan0
 *   WEP key is not set for "idastrasse" - not connecting
 *   WEP key is not set for "ykr-43539" - not connecting
 *   WEP key is not set for "strada lunga" - not connecting
 *   Couldn't associate with any access points on wlan0
 *   Failed to configure wireless for wlan0                               [ !! ]
wlan0: dhcpcd not running
wlan0: dhcpcd 4.0.15 starting
wlan0: waiting for carrier
wlan0: timed out

But in my /etc/wpasupplicant/wpasupplicant.conf i have this info
Code:
ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant

ctrl_interface_group=0

ap_scan=1

network={
  ssid="idastrasse"
  psk="my_key"
  priority=5
}


A further annoyment is that when i try to start the wlan, my resolv.conf
gets overwritten like this
Code:
 # Generated by resolvconf
search magnus
I have put a USE flag 'resolvconf' into my make.conf when emerging NetworkManager,
so i suspect this resolvconf has been installed together with NetworkManager.
So i unmerged NetworkManager and reemerged 'world' with --deep --newuse after this.
But somehow there still seems to be a resolvconf around:
Code:
/sbin/resolvconf


I am dependent on having particular nameservers in there,
which should not be overwritten, or else firefox can't resolve names (cf. https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-811912.html)
To ensure that dhcp does not overwrite this, i have made 'nodns'-entries in my /etc/conf.d/net:
Code:
config_eth0=( "dhcp" )
wpa_supplicant_eth0="-Dwext"
# blacklist 'bad' adresses
dhcpcd_wlan0="-X 192.168.77.1 -X 192.168.0.1"
dns_domain_lo="magnus"
dhcp_eth0="nodns"
dhcp_wlan0="nodns"
dhcp_lo="nodns"


Does anybody have any suggestion how i can get my wireless running again (and perhaps get rid of resolvconf in safe way)?

Thank You
Jody


Last edited by jody on Sat Feb 13, 2010 11:11 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
patrikas
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 28 Nov 2009
Posts: 106

PostPosted: Fri Feb 12, 2010 11:48 pm    Post subject: Reply with quote

Hello. Do you have 'modules=( "wpa_supplicant" )' in your /etc/conf.d/net ?
About that file.. you can just run 'equery belongs' from gentoolkit.
Back to top
View user's profile Send private message
jody
Guru
Guru


Joined: 16 Oct 2007
Posts: 579
Location: Switzerland

PostPosted: Sat Feb 13, 2010 10:33 am    Post subject: Reply with quote

Hi patrikas

Thank You for your reply.
Quote:
Do you have 'modules=( "wpa_supplicant" )' in your /etc/conf.d/net ?


This line was missing (but i don't remember taking it out - and it did work before...)
Anyway, i put it in and wlan0 comes up alright, but now it ignores the "nodns" setting
in my /etc/conf.d/net:
Code:
 enki jody # cat /etc/conf.d/net
# This blank configuration will automatically use DHCP for any net.*
# scripts in /etc/init.d.  To create a more complete configuration,
# please review /etc/conf.d/net.example and save your configuration
# in /etc/conf.d/net (this file :]!).

config_eth0=( "dhcp" )
modules=( "wpa_supplicant" )

wpa_supplicant_eth0="-Dwext"

dhcpcd_wlan0="-X 192.168.77.1 -X 192.168.0.1"

dns_domain_lo="magnus"

dhcp_eth0="nodns"
dhcp_wlan0="nodns"
dhcp_lo="nodns"

Any idea why this might be so?

Thank You
Jody
Back to top
View user's profile Send private message
patrikas
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 28 Nov 2009
Posts: 106

PostPosted: Sat Feb 13, 2010 10:54 am    Post subject: Reply with quote

Hi,

You might need 'config_wlan0=( "dhcp" )' too. See /etc/conf.d/net.example for more details. Have you deleted resolv.conf ?
Back to top
View user's profile Send private message
jody
Guru
Guru


Joined: 16 Oct 2007
Posts: 579
Location: Switzerland

PostPosted: Sat Feb 13, 2010 11:10 am    Post subject: Reply with quote

thank you, patrikas
No it works again as it should!
Thanks
Jody
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum