Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[solved] Blocked packages error with sys-fs/udev-146-r1
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads
View previous topic :: View next topic  
Author Message
percy_vere_uk
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Dec 2008
Posts: 194
Location: Dorset UK

PostPosted: Thu Nov 19, 2009 1:18 pm    Post subject: [solved] Blocked packages error with sys-fs/udev-146-r1 Reply with quote

Hi

I have just carried out an update of several packages and when I try to boot into the system I get an error telling me that udev 'failed somehere and that /dev/zero does not exist. No /sbin/udevd'

I have chroot'ed into the broken system and tried to re-emerge udev and get the following:
...............................................................................
(chroot) localhost / # emerge udev
Calculating dependencies... done!
[ebuild U ] sys-fs/udev-146-r1 [141] USE="devfs-compat%* -extras%"
[blocks B ] sys-fs/device-mapper ("sys-fs/device-mapper" is blocking sys-fs/udev-146-r1)

* Error: The above package list contains packages which cannot be
* installed at the same time on the same system.

('ebuild', '/', 'sys-fs/udev-146-r1', 'merge') pulled in by
sys-fs/udev required by ('installed', '/', 'sys-kernel/gentoo-sources-2.6.30-r6', 'nomerge')
sys-fs/udev required by ('installed', '/', 'net-wireless/bluez-4.39-r2', 'nomerge')
>=sys-fs/udev-124 required by ('installed', '/', 'sys-fs/cryptsetup-1.0.6-r2', 'nomerge')
(and 5 more)

('installed', '/', 'sys-fs/device-mapper-1.02.24-r1', 'nomerge') pulled in by
>=sys-fs/device-mapper-1.00.07-r1 required by ('installed', '/', 'sys-fs/cryptsetup-1.0.6-r2', 'nomerge')
sys-fs/device-mapper required by ('installed', '/', 'app-crypt/truecrypt-6.3', 'nomerge')
............................................................................

What is the best way out as this because I can't see that I can delete either udev or device-mapper.

percy


Last edited by percy_vere_uk on Thu Nov 19, 2009 1:53 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
depontius
Advocate
Advocate


Joined: 05 May 2004
Posts: 2384

PostPosted: Thu Nov 19, 2009 1:27 pm    Post subject: Reply with quote

Take a look at this thread : device-mapper blocks udev, but needed for cryptsetup - https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-801954.html

(edit - messed up the URL, slightly)
_________________
.sigs waste space and bandwidth


Last edited by depontius on Thu Nov 19, 2009 2:51 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
percy_vere_uk
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Dec 2008
Posts: 194
Location: Dorset UK

PostPosted: Thu Nov 19, 2009 1:53 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks

I will keep an eye on this and see if anyone comes up with a solution.
Back to top
View user's profile Send private message
timeBandit
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 31 Dec 2004
Posts: 2671
Location: here, there or in transit

PostPosted: Wed Dec 09, 2009 4:54 pm    Post subject: Reply with quote

Moved from Portage & Programming to Duplicate Threads.
See device-mapper blocks udev, but needed for cryptsetup.
_________________
Plants are pithy, brooks tend to babble--I'm content to lie between them.
Super-short f.g.o checklist: Search first, strip comments, mark solved, help others.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum