Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
keyboard doesn't work in X
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
indietrash
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2008
Posts: 353
Location: Norway

PostPosted: Thu Oct 15, 2009 11:45 am    Post subject: keyboard doesn't work in X Reply with quote

keyboard doesn't work when I startx. not even ctrl+alt+backspace or ctrl+alt+fN




xorg config: http://dpaste.com/107574
xorg log: http://dpaste.com/108001/
emerge info: http://dpaste.com/107998/
make conf: http://dpaste.com/108000/
rc: http://dpaste.com/108003/
ps: http://dpaste.com/108002/


Last edited by indietrash on Fri Oct 16, 2009 8:26 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
d2_racing
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 25 Apr 2005
Posts: 13047
Location: Ste-Foy,Canada

PostPosted: Thu Oct 15, 2009 11:51 am    Post subject: Reply with quote

Hi, you should read this thread : https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-722498.html
Back to top
View user's profile Send private message
indietrash
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2008
Posts: 353
Location: Norway

PostPosted: Thu Oct 15, 2009 11:56 am    Post subject: Reply with quote

what? that seems over my head. I just want my keyboard working. it worked on my last install, but now it doesn't.
Back to top
View user's profile Send private message
Anon-E-moose
Advocate
Advocate


Joined: 23 May 2008
Posts: 4352
Location: Dallas area

PostPosted: Thu Oct 15, 2009 12:13 pm    Post subject: Reply with quote

post these things and maybe you can get some help
Code:

emerge --info

the contents of /etc/make.conf, /etc/X11/xorg.conf, /var/log/Xorg.0.log
Code:

ps ax | grep -iE "hal|consolekit|dbus"

_________________
Asus m5a99fx, FX 8320 - nouveau, oss4, rx550 for qemu passthrough
Acer laptop E5-575, i3-7100u - i965, alsa
---both---
5.0.13 zen kernel, profile 17.1 (no-pie & modified) amd64-no-multilib
gcc 8.2.0, eudev, openrc, openbox, palemoon


Last edited by Anon-E-moose on Thu Oct 15, 2009 4:31 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
d2_racing
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 25 Apr 2005
Posts: 13047
Location: Ste-Foy,Canada

PostPosted: Thu Oct 15, 2009 4:07 pm    Post subject: Reply with quote

Also, can you post this :

Code:

# rc-update show
Back to top
View user's profile Send private message
dmpogo
Advocate
Advocate


Joined: 02 Sep 2004
Posts: 2564
Location: Canada

PostPosted: Thu Oct 15, 2009 5:19 pm    Post subject: Reply with quote

You must reemerge xf86-input-keyboard (since this is the driver you are using) and, being at it xf86-input-mouse.

These two drivers were not automatically reemerged/recompiled (but have to) when upgrading to xorg-1.6
Back to top
View user's profile Send private message
indietrash
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2008
Posts: 353
Location: Norway

PostPosted: Fri Oct 16, 2009 8:25 am    Post subject: Reply with quote

dmpogo wrote:
You must reemerge xf86-input-keyboard (since this is the driver you are using) and, being at it xf86-input-mouse.

These two drivers were not automatically reemerged/recompiled (but have to) when upgrading to xorg-1.6


this did nothing.




I've posted all the requested info in the op. looking at the log, the error seems to be:
Code:
(WW) AllowEmptyInput is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.
Back to top
View user's profile Send private message
USTruck
Guru
Guru


Joined: 21 Aug 2005
Posts: 423
Location: La Louviere (Belgique)

PostPosted: Fri Oct 16, 2009 8:35 am    Post subject: Reply with quote

This is due by upgrade xorg version 1.5, it use HAL to get settings of Keyb.

Read previous forum link to solve your problem.

One post require copy of your make.conf -> verify or create line : INPUT_DEVICES="mouse keyboard evdev"

reemerge xorg to have all input driver.
Back to top
View user's profile Send private message
dmpogo
Advocate
Advocate


Joined: 02 Sep 2004
Posts: 2564
Location: Canada

PostPosted: Fri Oct 16, 2009 1:29 pm    Post subject: Reply with quote

indietrash wrote:
dmpogo wrote:
You must reemerge xf86-input-keyboard (since this is the driver you are using) and, being at it xf86-input-mouse.

These two drivers were not automatically reemerged/recompiled (but have to) when upgrading to xorg-1.6


this did nothing.




I've posted all the requested info in the op. looking at the log, the error seems to be:
Code:
(WW) AllowEmptyInput is on, devices using drivers 'kbd', 'mouse' or 'vmmouse' will be disabled.


Ah, if you want to avoid HAL and use keyboard and mouse drivers as your xorg.conf indicates, you must add

Option "AutoAddDevices" "False"

in Section "ServerFlags"


Otherwise you should delete all InputDevice sections from xorg.conf and configure HAL
Back to top
View user's profile Send private message
indietrash
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2008
Posts: 353
Location: Norway

PostPosted: Fri Oct 16, 2009 1:52 pm    Post subject: Reply with quote

auto false = win. thanks! :)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum