Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
xterm font size does not change [SOLVED]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments
View previous topic :: View next topic  
Author Message
audiodef
Watchman
Watchman


Joined: 06 Jul 2005
Posts: 6313
Location: /usr/lib64/lv2

PostPosted: Wed Sep 30, 2009 12:57 am    Post subject: xterm font size does not change [SOLVED] Reply with quote

The font size in my xterm does not change no matter what I do. Ctrl-right-click -> change font size doesn't do anything, and changing the font size in .Xdefaults doesn't work (although everything else does).

Any ideas why xterm is stubbornly keeping it's default font size?

Code:

xterm*font: *-fixed-*-*-*-20-*
xterm*loginShell: true
xterm*vt100*geometry: 80x50
xterm*saveLines: 2000
xterm*charClass: 33:48,35:48,37:48,43:48,45-47:48,64:48,95:48,126:48,35:48
xterm*termName: xterm-color
xterm*foreground: rgb:a8/a8/a8
xterm*background: rgb:00/00/00
xterm*color0: rgb:00/00/00
xterm*color1: rgb:a8/00/00
xterm*color2: rgb:00/a8/00
xterm*color3: rgb:a8/54/00
xterm*color4: rgb:00/00/a8
xterm*color5: rgb:a8/00/a8
xterm*color6: rgb:00/a8/a8
xterm*color7: rgb:a8/a8/a8
xterm*color8: rgb:54/54/54
xterm*color9: rgb:fc/54/54
xterm*color10: rgb:54/fc/54
xterm*color11: rgb:fc/fc/54
xterm*color12: rgb:54/54/fc
xterm*color13: rgb:fc/54/fc
xterm*color14: rgb:54/fc/fc
xterm*color15: rgb:fc/fc/fc
xterm*boldMode: false
xterm*colorBDMode: true
xterm*colorBD: rgb:fc/fc/fc

_________________
Gentoo Studio: A Gentoo-based, professional digital audio workstation OS.


Last edited by audiodef on Wed Sep 30, 2009 1:26 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Mike Hunt
Watchman
Watchman


Joined: 19 Jul 2009
Posts: 5287

PostPosted: Wed Sep 30, 2009 1:46 am    Post subject: Reply with quote

Try this in ~/.Xdefaults
Code:
XTerm*.font: -*-fixed-medium-r-*-*-20-*-*-*-*-*-iso10646-*

and run
Code:
xrdb -merge ~/.Xdefaults


Also try these from a terminal
Code:
$ xterm -fn -*-fixed-medium-r-*-*-20-*-*-*-*-*-iso10646-*
$ xterm -fn -*-fixed-medium-r-*-*-28-*-*-*-*-*-iso10646-*
$ xterm -fn -*-fixed-medium-r-*-*-48-*-*-*-*-*-iso10646-*


what happens?

do you actually have fixed font installed? I think it's media-fonts/font-misc-misc

:)
Back to top
View user's profile Send private message
audiodef
Watchman
Watchman


Joined: 06 Jul 2005
Posts: 6313
Location: /usr/lib64/lv2

PostPosted: Wed Sep 30, 2009 1:26 pm    Post subject: Reply with quote

I needed to have the fonts installed. I think I already did. D'oh! :oops:

Thanks! :)
_________________
Gentoo Studio: A Gentoo-based, professional digital audio workstation OS.
Back to top
View user's profile Send private message
Mike Hunt
Watchman
Watchman


Joined: 19 Jul 2009
Posts: 5287

PostPosted: Thu Oct 01, 2009 12:56 am    Post subject: Reply with quote

It is very strange that fixed font (aka media-fonts/font-misc-misc) is no longer a dependency of xorg-server. :?
Back to top
View user's profile Send private message
dmpogo
Advocate
Advocate


Joined: 02 Sep 2004
Posts: 2511
Location: Canada

PostPosted: Thu Oct 01, 2009 5:01 am    Post subject: Reply with quote

Mike Hunt wrote:
It is very strange that fixed font (aka media-fonts/font-misc-misc) is no longer a dependency of xorg-server. :?


it is dependency of xorg-X11 meta package (although too many fonts without much possibility of control are dependencies of xorg-X11)
Back to top
View user's profile Send private message
audiodef
Watchman
Watchman


Joined: 06 Jul 2005
Posts: 6313
Location: /usr/lib64/lv2

PostPosted: Thu Oct 01, 2009 5:09 pm    Post subject: Reply with quote

I think I have Xorg on this particular machine as a dependency of my WM (didn't emerge it directly). I also recently cleaned up this system and took a lot of fonts out, so that may be why it was missing.
_________________
Gentoo Studio: A Gentoo-based, professional digital audio workstation OS.
Back to top
View user's profile Send private message
Mike Hunt
Watchman
Watchman


Joined: 19 Jul 2009
Posts: 5287

PostPosted: Thu Oct 01, 2009 5:13 pm    Post subject: Reply with quote

Could be that because here I get this
Code:
$ equery depends font-misc-misc
 * Searching for font-misc-misc ...
dev-python/pygobject-2.18.0-r2 (test ? media-fonts/font-misc-misc)
net-misc/tightvnc-1.3.10-r1 (server ? media-fonts/font-misc-misc)
x11-base/xorg-x11-7.4-r1 (media-fonts/font-misc-misc)
x11-libs/gtk+-2.16.6 (test ? media-fonts/font-misc-misc)
Back to top
View user's profile Send private message
dmpogo
Advocate
Advocate


Joined: 02 Sep 2004
Posts: 2511
Location: Canada

PostPosted: Thu Oct 01, 2009 5:46 pm    Post subject: Reply with quote

audiodef wrote:
I think I have Xorg on this particular machine as a dependency of my WM (didn't emerge it directly). I also recently cleaned up this system and took a lot of fonts out, so that may be why it was missing.


if so, it is a bug in WM ebuild. In principle, nothing should depend on meta-packages (only directly on packages they actually need)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Desktop Environments All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum