Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
external usb hard disk: dmesg loop and not recogn.ed by udev
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware
View previous topic :: View next topic  
Author Message
gionnico
Apprentice
Apprentice


Joined: 29 Jun 2007
Posts: 192
Location: Italy

PostPosted: Sat Jan 24, 2009 7:19 pm    Post subject: external usb hard disk: dmesg loop and not recogn.ed by udev Reply with quote

I've got a 160GB hard drive.

And as soon as I plug the usb cable (it also automatically powers-on) that's dmesg flood:


Code:

Jan 24 20:05:32 hostname usb 1-3: new high speed USB device using ehci_hcd and address 16
Jan 24 20:05:32 hostname usb 1-3: configuration #1 chosen from 1 choice
Jan 24 20:05:32 hostname scsi5 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
Jan 24 20:05:32 hostname usb-storage: device found at 16
Jan 24 20:05:32 hostname usb-storage: waiting for device to settle before scanning
Jan 24 20:05:37 hostname scsi 5:0:0:0: Direct-Access     HDS72251 6VLAT20          V34O PQ: 0 ANSI: 0
Jan 24 20:05:37 hostname sd 5:0:0:0: [sda] 321672961 512-byte hardware sectors: (164 GB/153 GiB)
Jan 24 20:05:37 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Write Protect is off
Jan 24 20:05:37 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Mode Sense: 03 00 00 00
Jan 24 20:05:37 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
Jan 24 20:05:37 hostname sd 5:0:0:0: [sda] 321672961 512-byte hardware sectors: (164 GB/153 GiB)
Jan 24 20:05:37 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Write Protect is off
Jan 24 20:05:37 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Mode Sense: 03 00 00 00
Jan 24 20:05:37 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Assuming drive cache: write through
Jan 24 20:05:37 hostname sda: sda1 < sda5 sda6 sda7 >
Jan 24 20:05:37 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Attached SCSI disk
Jan 24 20:05:37 hostname sd 5:0:0:0: Attached scsi generic sg0 type 0
Jan 24 20:05:37 hostname usb-storage: device scan complete
Jan 24 20:05:37 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Sense Key : 0x0 [current]
Jan 24 20:05:37 hostname sd 5:0:0:0: [sda] ASC=0x0 ASCQ=0x0
Jan 24 20:05:37 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Sense Key : 0x0 [current]
Jan 24 20:05:37 hostname sd 5:0:0:0: [sda] ASC=0x0 ASCQ=0x0
Jan 24 20:05:37 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Sense Key : 0x0 [current]
Jan 24 20:05:37 hostname sd 5:0:0:0: [sda] ASC=0x0 ASCQ=0x0
Jan 24 20:05:37 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Sense Key : 0x0 [current]
Jan 24 20:05:37 hostname sd 5:0:0:0: [sda] ASC=0x0 ASCQ=0x0
Jan 24 20:05:37 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Sense Key : 0x0 [current]
Jan 24 20:05:37 hostname sd 5:0:0:0: [sda] ASC=0x0 ASCQ=0x0

[...]

Then I unplug the usb cable

[...]
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Sense Key : 0x0 [current]
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] ASC=0x0 ASCQ=0x0
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Sense Key : 0x0 [current]
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] ASC=0x0 ASCQ=0x0
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Sense Key : 0x0 [current]
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] ASC=0x0 ASCQ=0x0
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Sense Key : 0x0 [current]
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] ASC=0x0 ASCQ=0x0
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Sense Key : 0x0 [current]
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] ASC=0x0 ASCQ=0x0
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Sense Key : 0x0 [current]
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] ASC=0x0 ASCQ=0x0
Jan 24 20:05:39 hostname usb 1-3: USB disconnect, address 16
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=0x07 driverbyte=0x00
Jan 24 20:05:39 hostname end_request: I/O error, dev sda, sector 321672960
Jan 24 20:05:39 hostname __ratelimit: 165 callbacks suppressed
Jan 24 20:05:39 hostname Buffer I/O error on device sda, logical block 321672960
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=0x07 driverbyte=0x00
Jan 24 20:05:39 hostname end_request: I/O error, dev sda, sector 32
Jan 24 20:05:39 hostname Buffer I/O error on device sda, logical block 32
Jan 24 20:05:39 hostname Buffer I/O error on device sda, logical block 33
Jan 24 20:05:39 hostname Buffer I/O error on device sda, logical block 34
Jan 24 20:05:39 hostname Buffer I/O error on device sda, logical block 35
Jan 24 20:05:39 hostname Buffer I/O error on device sda, logical block 36
Jan 24 20:05:39 hostname Buffer I/O error on device sda, logical block 37
Jan 24 20:05:39 hostname Buffer I/O error on device sda, logical block 38
Jan 24 20:05:39 hostname Buffer I/O error on device sda, logical block 39
Jan 24 20:05:39 hostname Buffer I/O error on device sda, logical block 40
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=0x07 driverbyte=0x00
Jan 24 20:05:39 hostname end_request: I/O error, dev sda, sector 321672960
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=0x07 driverbyte=0x00
Jan 24 20:05:39 hostname end_request: I/O error, dev sda, sector 321672952
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=0x07 driverbyte=0x00
Jan 24 20:05:39 hostname end_request: I/O error, dev sda, sector 321672952
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=0x07 driverbyte=0x00
Jan 24 20:05:39 hostname end_request: I/O error, dev sda, sector 321672960
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=0x07 driverbyte=0x00
Jan 24 20:05:39 hostname end_request: I/O error, dev sda, sector 321672960
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=0x07 driverbyte=0x00
Jan 24 20:05:39 hostname end_request: I/O error, dev sda, sector 321672960
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=0x07 driverbyte=0x00
Jan 24 20:05:39 hostname end_request: I/O error, dev sda, sector 321672952
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=0x07 driverbyte=0x00
Jan 24 20:05:39 hostname end_request: I/O error, dev sda, sector 321672896
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=0x07 driverbyte=0x00
Jan 24 20:05:39 hostname end_request: I/O error, dev sda, sector 321672960
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=0x07 driverbyte=0x00
Jan 24 20:05:39 hostname end_request: I/O error, dev sda, sector 321672960
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=0x07 driverbyte=0x00
Jan 24 20:05:39 hostname end_request: I/O error, dev sda, sector 32
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=0x07 driverbyte=0x00
Jan 24 20:05:39 hostname end_request: I/O error, dev sda, sector 32
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=0x07 driverbyte=0x00
Jan 24 20:05:39 hostname end_request: I/O error, dev sda, sector 32
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=0x07 driverbyte=0x00
Jan 24 20:05:39 hostname end_request: I/O error, dev sda, sector 32
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=0x07 driverbyte=0x00
Jan 24 20:05:39 hostname end_request: I/O error, dev sda, sector 32
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=0x07 driverbyte=0x00
Jan 24 20:05:39 hostname end_request: I/O error, dev sda, sector 32
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=0x07 driverbyte=0x00
Jan 24 20:05:39 hostname end_request: I/O error, dev sda, sector 32
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=0x07 driverbyte=0x00
Jan 24 20:05:39 hostname end_request: I/O error, dev sda, sector 32
Jan 24 20:05:39 hostname sd 5:0:0:0: [sda] Result: hostbyte=0x07 driverbyte=0x00
Jan 24 20:05:39 hostname end_request: I/O error, dev sda, sector 32
hostname ~ #


And /dev/sda doesn't even get created by udev.


I've also tried a totally different hub (and different controller): one was 2.0 and the other 1.1 .. same results.

PS: I have tried different drives (I have a 500GB one) and it works.


pps: i attach a lsusb
Code:

# lsusb -d 059b:0177 -v

Bus 001 Device 020: ID 059b:0177 Iomega Corp. Hi-Speed USB-to-IDE Bridge Controller
Device Descriptor:
  bLength                18
  bDescriptorType         1
  bcdUSB               2.00
  bDeviceClass            0 (Defined at Interface level)
  bDeviceSubClass         0
  bDeviceProtocol         0
  bMaxPacketSize0        64
  idVendor           0x059b Iomega Corp.
  idProduct          0x0177 Hi-Speed USB-to-IDE Bridge Controller
  bcdDevice            0.01
  iManufacturer           1 IOMEGA
  iProduct                2 Desktop Hard Drive
Back to top
View user's profile Send private message
brackenhill_mob
n00b
n00b


Joined: 17 Jul 2002
Posts: 62
Location: Berkhamsted, Herts, UK

PostPosted: Mon Jan 26, 2009 9:08 am    Post subject: Reply with quote

I have exactly the same problem :(

It only started when I upgraded the kernel to Gentoo sources 2.6.27 - the 2.6.26 kernel works just fine.

All help/ideas gratefully received as the external drive is my backup device!!!
Back to top
View user's profile Send private message
kilua
n00b
n00b


Joined: 22 May 2006
Posts: 17

PostPosted: Fri Feb 06, 2009 8:12 pm    Post subject: Reply with quote

This problem seems to be the same as Bug 250789, that is reported as fixed but, the fix seems to be device dependent so, perhaps, you should repot on your particular device to see it fixed.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Kernel & Hardware All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum