Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Problem z udev. [SOLVED]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
truthSEeker71
n00b
n00b


Joined: 15 Jun 2015
Posts: 27

PostPosted: Sun Aug 30, 2015 2:46 pm    Post subject: Problem z udev. [SOLVED] Reply with quote

Witam.

Ostatnio pisałem na forum w sprawie aktualizacji Pythona. Akutalizacja się udała o czym pisałem w poprzednim wątku. Jednak chciałbym zaktualizować flagi USE. Wciąż udev blokuje systemd który co ciekawe nie jest zainstalowany na moim systemie i nie chce aby systemd był zainstalowany.
Code:
experimental lab mati # emerge --ask --changed-use --deep @world

These are the packages that would be merged, in order:

Calculating dependencies... done!
[ebuild   R    ] dev-libs/libffi-3.0.13-r1  USE="debug*"
[ebuild  N     ] app-arch/lz4-0_p120  USE="{-test} -valgrind" ABI_X86="(64) -32 (-x32)"
[ebuild  N     ] sys-libs/libseccomp-2.1.1  USE="-static-libs"
[ebuild   R    ] net-libs/libasyncns-0.8-r3  USE="debug*"
[ebuild   R    ] dev-games/ode-0.12  USE="debug*"
[ebuild   R    ] media-libs/libid3tag-0.15.1b-r4  USE="debug*"
[ebuild   R    ] dev-libs/boost-1.56.0-r1  USE="debug*" PYTHON_TARGETS="python3_4* -python3_3*"
[ebuild   R    ] dev-libs/pth-2.0.7-r3  USE="debug*"
[ebuild   R    ] dev-lang/perl-5.20.2  USE="debug*"
[ebuild   R    ] dev-libs/nspr-4.10.8  USE="debug*"
[ebuild   R    ] dev-libs/icu-55.1  USE="debug*"
[ebuild   R    ] media-libs/alsa-lib-1.0.29  USE="debug*"
[ebuild   R    ] media-libs/libmad-0.15.1b-r8  USE="debug*"
[ebuild   R    ] media-libs/libdca-0.0.5-r3  USE="debug*"
[ebuild   R    ] dev-libs/openssl-1.0.2d  USE="-bindist*"
[ebuild   R    ] net-libs/rb_libtorrent-0.16.17  USE="debug*"
[ebuild   R    ] dev-libs/libevent-2.0.22  USE="debug*"
[ebuild   R    ] dev-db/sqlite-3.8.10.2  USE="debug*"
[ebuild   R    ] dev-python/setuptools-12.0.1  PYTHON_TARGETS="python3_4* -python3_3*"
[ebuild   R    ] dev-python/pyxdg-0.25-r1  PYTHON_TARGETS="python3_4* -python3_3*"
[ebuild   R    ] dev-python/numpy-1.9.0-r1  PYTHON_TARGETS="python3_4* -python3_3*"
[ebuild   R    ] dev-util/gdbus-codegen-2.42.2  PYTHON_TARGETS="python3_4* -python3_3*"
[ebuild   R    ] media-libs/freetype-2.5.5  USE="debug* -bindist*"
[ebuild   R    ] dev-libs/libxml2-2.9.2-r1  USE="debug*" PYTHON_TARGETS="python3_4* -python3_3*"
[ebuild   R    ] sys-apps/kmod-20  USE="debug*" PYTHON_TARGETS="python3_4* -python3_3*"
[ebuild   R    ] app-crypt/p11-kit-0.20.7  USE="debug*"
[ebuild   R    ] media-sound/lame-3.99.5-r1  USE="debug*"
[ebuild   R    ] dev-libs/libxslt-1.1.28-r4  USE="debug*"
[ebuild   R    ] x11-proto/xcb-proto-1.11  PYTHON_TARGETS="python3_4* -python3_3*"
[ebuild   R    ] dev-scheme/guile-1.8.8-r1  USE="debug*"
[ebuild   R    ] net-misc/wget-1.16  USE="debug*"
[ebuild   R    ] media-libs/flac-1.3.1-r1  USE="debug*"
[ebuild   R    ] app-editors/nano-2.3.6  USE="debug*"
[ebuild   R    ] sys-apps/help2man-1.46.6  ELIBC="(-glibc%*)"
[ebuild   R    ] media-sound/moc-2.5.0  USE="debug*"
[ebuild   R    ] sys-libs/pam-1.2.1  USE="debug*"
[ebuild   R    ] sys-apps/busybox-1.23.1-r1  USE="debug*"
[ebuild   R    ] media-gfx/feh-2.9.3  USE="debug*"
[ebuild   R    ] www-client/elinks-0.12_pre6  USE="debug*"
[ebuild   R    ] net-nds/openldap-2.4.38-r2  USE="debug* -tcpd*"
[ebuild   R    ] dev-libs/glib-2.42.2  USE="debug*"
[ebuild   R    ] x11-libs/gdk-pixbuf-2.30.8-r1  USE="debug*"
[ebuild   R    ] app-admin/conky-1.9.0-r3  USE="debug*"
[ebuild   R    ] dev-qt/qtcore-4.8.6-r2  USE="debug*"
[ebuild   R    ] dev-qt/qtscript-4.8.6-r2  USE="debug*"
[ebuild   R    ] dev-qt/qtgui-4.8.6-r4  USE="debug*"
[ebuild   R    ] dev-qt/qtsql-4.8.6-r1  USE="debug*"
[ebuild   R    ] dev-qt/qt3support-4.8.6-r1  USE="debug*"
[ebuild   R    ] dev-qt/qtxmlpatterns-4.8.6-r1  USE="debug*"
[ebuild   R    ] dev-qt/qtsvg-4.8.6-r1  USE="debug*"
[ebuild   R    ] app-crypt/qca-2.1.0.3  USE="debug*"
[ebuild   R    ] dev-qt/qtwebkit-4.8.6-r1  USE="debug*"
[ebuild   R    ] media-libs/taglib-1.9.1-r2  USE="debug*"
[ebuild   R    ] dev-libs/libusb-1.0.19  USE="debug*"
[ebuild   R    ] sys-fs/udisks-2.1.4  USE="debug*"
[ebuild   R    ] app-text/djvu-3.5.25.3  USE="debug*"
[ebuild   R    ] dev-qt/qtopengl-4.8.6-r1  USE="debug*"
[ebuild   R    ] media-libs/freeglut-2.8.1-r1  USE="debug*"
[ebuild   R    ] dev-python/pyopengl-3.0.2-r1  PYTHON_TARGETS="python3_4* -python3_3*"
[ebuild   R    ] sys-boot/grub-2.02_beta2-r7  USE="debug*"
[ebuild   R    ] x11-libs/gtk+-3.14.13  USE="debug*"
[ebuild   R    ] x11-libs/cairo-1.14.2  USE="debug*"
[ebuild   R    ] x11-libs/pango-1.36.8  USE="debug*"
[ebuild   R    ] app-text/poppler-0.32.0  USE="debug*"
[ebuild   R    ] dev-python/pycairo-1.10.0-r4  PYTHON_TARGETS="python3_4* -python3_3*"
[ebuild   R    ] x11-libs/fltk-1.3.2  USE="debug*"
[ebuild   R    ] net-print/cups-2.0.3  USE="debug*"
[ebuild   R    ] x11-libs/gtk+-2.24.28-r1  USE="debug*"
[ebuild   R    ] net-print/libgnomecups-0.2.3-r5  USE="debug*"
[ebuild   R    ] x11-misc/xlockmore-5.45  USE="debug*"
[ebuild   R    ] x11-libs/vte-0.28.2-r207  USE="debug*"
[ebuild   R    ] sys-libs/glibc-2.20-r2  USE="debug*"
[ebuild   R    ] sys-devel/gcc-4.8.4  USE="debug%*"
[ebuild   R    ] sys-devel/llvm-3.5.0  USE="debug*"
[ebuild   R    ] media-libs/mesa-10.3.7-r1  USE="debug* -bindist*"
[ebuild  N     ] sys-apps/systemd-218-r3  USE="acl gudev introspection kmod lz4 pam policykit seccomp (-apparmor) -audit -cryptsetup -curl -doc -elfutils -gcrypt -http -idn -kdbus -lzma -python -qrcode (-selinux) (-ssl) -sysv-utils -terminal {-test} -vanilla -xkb" ABI_X86="(64) -32 (-x32)" PYTHON_SINGLE_TARGET="python2_7 -python3_3 -python3_4" PYTHON_TARGETS="python2_7 python3_4 -python3_3"
[ebuild   R    ] sys-apps/dbus-1.8.16  USE="debug* systemd*"
[ebuild  N     ] sys-apps/gentoo-systemd-integration-4
[ebuild   R    ] dev-libs/dbus-glib-0.102  USE="debug*"
[ebuild   R    ] app-crypt/gcr-3.14.0  USE="debug*"
[ebuild   R    ] dev-qt/qtdbus-4.8.6-r1  USE="debug*"
[ebuild   R    ] net-wireless/bluez-5.25  USE="debug*"
[ebuild   R    ] sys-auth/consolekit-0.4.6  USE="debug*"
[ebuild   R    ] gnome-base/gnome-keyring-3.14.0  USE="debug*"
[ebuild   R    ] gnome-base/gconf-3.2.6-r3  USE="debug*"
[ebuild   R    ] net-p2p/qbittorrent-3.1.12  USE="debug*"
[ebuild   R    ] app-text/djview-4.9  USE="debug*"
[ebuild   R    ] dev-python/dbus-python-1.2.0-r1  PYTHON_TARGETS="python3_4* -python3_3*"
[ebuild   R    ] sys-auth/pambase-20150213  USE="debug* systemd*"
[ebuild   R    ] x11-libs/wxGTK-2.8.12.1-r1  USE="debug*"
[ebuild   R    ] sys-apps/openrc-0.17  USE="debug*"
[ebuild   R   ~] dev-util/codeblocks-13.12  USE="debug*"
[ebuild   R    ] net-misc/openssh-6.9_p1-r2  USE="debug* -bindist*"
[ebuild   R    ] media-sound/pulseaudio-5.0-r7  USE="-tcpd*"
[ebuild   R    ] media-plugins/alsa-plugins-1.0.29  USE="debug*"
[ebuild   R    ] media-video/ffmpeg-2.6.3  USE="debug* -librtmp%"
[ebuild   R    ] media-video/mplayer-1.2_pre20150214-r1  USE="debug*"
[blocks B      ] sys-apps/gentoo-systemd-integration ("sys-apps/gentoo-systemd-integration" is blocking sys-fs/udev-216)
[blocks B      ] sys-fs/udev ("sys-fs/udev" is blocking sys-apps/systemd-218-r3, sys-apps/gentoo-systemd-integration-4)
[blocks B      ] sys-apps/systemd ("sys-apps/systemd" is blocking sys-fs/udev-216)

 * Error: The above package list contains packages which cannot be
 * installed at the same time on the same system.

  (sys-fs/udev-216:0/0::gentoo, installed) pulled in by
    >=sys-fs/udev-208-r1:0/0[abi_x86_32(-)?,abi_x86_64(-)?,abi_x86_x32(-)?,abi_mips_n32(-)?,abi_mips_n64(-)?,abi_mips_o32(-)?,abi_ppc_32(-)?,abi_ppc_64(-)?,abi_s390_32(-)?,abi_s390_64(-)?,gudev(-),introspection(-)?,static-libs?] (>=sys-fs/udev-208-r1:0/0[abi_x86_64(-),gudev(-),introspection(-)]) required by (virtual/libgudev-215-r3:0/0::gentoo, installed)
    >=sys-fs/udev-208-r1 required by (virtual/udev-215:0/0::gentoo, installed)
    >=sys-fs/udev-208-r1:0/0[abi_x86_32(-)?,abi_x86_64(-)?,abi_x86_x32(-)?,abi_mips_n32(-)?,abi_mips_n64(-)?,abi_mips_o32(-)?,abi_ppc_32(-)?,abi_ppc_64(-)?,abi_s390_32(-)?,abi_s390_64(-)?,static-libs?] (>=sys-fs/udev-208-r1:0/0[abi_x86_32(-),abi_x86_64(-)]) required by (virtual/libudev-215-r1:0/1::gentoo, installed)

  (sys-apps/systemd-218-r3:0/2::gentoo, ebuild scheduled for merge) pulled in by
    >=sys-apps/systemd-204[pam] required by (sys-auth/pambase-20150213:0/0::gentoo, ebuild scheduled for merge)
    sys-apps/systemd:0= required by (sys-apps/dbus-1.8.16:0/0::gentoo, ebuild scheduled for merge)
    >=sys-apps/systemd-207 required by (sys-apps/gentoo-systemd-integration-4:0/0::gentoo, ebuild scheduled for merge)


For more information about Blocked Packages, please refer to the following
section of the Gentoo Linux x86 Handbook (architecture is irrelevant):

https://wiki.gentoo.org/wiki/Handbook:X86/Working/Portage#Blocked_packages


Próbowałem rozwiązać ten problem poprzez komende:
Code:
experimental lab mati # emerge --deselect sys-fs/udev
>>> Removing sys-fs/udev from "world" favorites file...

Jednak bez skutku. A więc poszukuje jakieś sposobu zmuszenia portage aby systemd nie był instalowany co powinno umożliwić mi akutalizację flag USE.


Last edited by truthSEeker71 on Sun May 08, 2016 10:34 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
robertsurma
n00b
n00b


Joined: 17 Jan 2008
Posts: 38
Location: Tychy

PostPosted: Tue Sep 01, 2015 11:37 pm    Post subject: Reply with quote

Na pewno w pliku /etc/portage/make.conf masz:

Code:
USE="-systemd"


???
_________________
Free as a bird...
Back to top
View user's profile Send private message
lsdudi
Guru
Guru


Joined: 12 Nov 2006
Posts: 392
Location: Warsaw

PostPosted: Wed Sep 02, 2015 8:27 am    Post subject: Reply with quote

w sumie wymuszasz instalacje systemd.
Code:
[ebuild   R    ] sys-apps/dbus-1.8.16  USE="debug* systemd*"


BTW. po co ci flaga debug globalnie włączona?
_________________
RLU#416942
Back to top
View user's profile Send private message
truthSEeker71
n00b
n00b


Joined: 15 Jun 2015
Posts: 27

PostPosted: Sun May 08, 2016 10:32 pm    Post subject: Reply with quote

Witam po przerwie,
Problem z udev'em i systemd udało mi się rozwiązać przy okazji globalnej aktualizacji systemu. Musiałem wyłączyć obsługę systemd w pliku /etc/portage/make.conf oraz zablokować flagę USE dla systemd w /etc/portage/profile/use.mask.

Mówiąc szczerze już nie pamiętam po co włączyłem flagę debug globalnie podejrzewam że pod kątem programowania którym się param od czasu do czasu. :)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum