Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Firebird 2.5.3 superserver
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
asvalt
n00b
n00b


Joined: 28 May 2009
Posts: 12

PostPosted: Fri May 13, 2016 12:59 pm    Post subject: Firebird 2.5.3 superserver Reply with quote

Witam,

Panie i Panowie mam problem z firebirdem, otóż postawiłem nowy serwer na którym chodzi FB 2.5.3.26870.0-r3 x64 superserver. Wszystko śmiga oprócz tego, że nie idzie się podłączyć do żadnej bazy. Wywala komunikat
Quote:
bad parameters on attach or create database CHARACTER SET WIN1250


i za bardzo nie wiem jak to ugryźć? Nigdy wcześniej takiego problemu nie miałem. Pewnie jakaś błahostka, ale potrzebuję świeżego spojrzenia na problem.

Pozdrawiam.

ps: szukanie na internetach niestety nie przyniosło zamierzonego skutku.
Back to top
View user's profile Send private message
Jacekalex
Guru
Guru


Joined: 17 Sep 2009
Posts: 518

PostPosted: Sat May 14, 2016 2:53 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:
bad parameters on attach or create database CHARACTER SET WIN1250


Jaki program ma korzystać z tej bazy?

Może spróbuj kodowania utf8 albo iso8859-2

WIN1250 - to kodowanie Windowsa, w innych systemach praktycznie nieużywane.

Rzuć też okiem na to:
https://groups.google.com/forum/#!topic/pl.comp.bazy-danych/tCh8Iwb5rbk
Back to top
View user's profile Send private message
asvalt
n00b
n00b


Joined: 28 May 2009
Posts: 12

PostPosted: Wed May 18, 2016 8:11 am    Post subject: Reply with quote

Przepraszam, że dopiero odpisuję. Dziękuję za zainteresowanie.

Są to aplikacje 'szeroko pojętej' księgowości.
Ustawiłem kodowanie UTF8, mam nawet piękne polskie znaczki diakrytyczne, ale błąd występuje nadal ;/
Temat przeorałem, niestety nie chcę się bawić w różnego rodzaju konwersje i zmiany kodowania bo to działa, problem w tym, że na starszym serwerze (jądro w wersji 3.18.12) i nie ma z tym najmniejszych problemów.
Nowy serwer postawiłem głównie dla zwiększenia wydajności. Sama aktualizacja systemu nic w mojej sytuacji nie zmieni.

Zaczynam się zastanawiać czy to nie jakiś bug w samym firebirdzie...? Tam mam wersję r1 classicserver. Aczkolwiek w internetach cisza o takiej przypadłości.

Edit:

https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=562716

dla potomności.

Dzięki za zainteresowanie temat można zamknąć.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum