Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
vpopmail qmail startup ???
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Styles
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 04 Jun 2002
Posts: 82

PostPosted: Tue Jul 02, 2002 10:14 pm    Post subject: vpopmail qmail startup ??? Reply with quote

Hey gang,

I'm trying to get vpopmail settings to start with qmail, and so far I have been unable to get it to start automaticly. I have read in the forums on some people able to get vpop w/ qmail to start automaticly, but nobody posted on how to do it. Figuers heh :)

Any help would be great. I will then write a howto and post it to the forums.

Thanx in advace,

Eric
Back to top
View user's profile Send private message
RebelYell
n00b
n00b


Joined: 28 Jun 2002
Posts: 41

PostPosted: Wed Jul 03, 2002 6:15 am    Post subject: Re: vpopmail qmail startup ??? Reply with quote

Styles wrote:
Hey gang,

I'm trying to get vpopmail settings to start with qmail, and so far I have been unable to get it to start automaticly. I have read in the forums on some people able to get vpop w/ qmail to start automaticly, but nobody posted on how to do it. Figuers heh :)

Any help would be great. I will then write a howto and post it to the forums.

Thanx in advace,

Eric


You don't need to "start" vpopmail. Just to have it installed properly. All you need to start is qmail.
I'll switch to qmail/vpopmail today and let you know the results.
Back to top
View user's profile Send private message
Styles
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 04 Jun 2002
Posts: 82

PostPosted: Wed Jul 03, 2002 5:33 pm    Post subject: Reply with quote

Well I can qmail to run on it's own using service scan in init.d but no vpopmail.

Thanx Reble looking forward to see your results
Back to top
View user's profile Send private message
Messiah
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 Apr 2002
Posts: 139

PostPosted: Thu Jul 04, 2002 10:35 pm    Post subject: Reply with quote

vpopmail does not run

I have qmail + vpopmail + ezmlm-idx (note the idx) + qmailadmin + courier-imap running fine on Gentoo Linux.

Shortly I will make a document on how to do it properly, for the time being just ask.

You do not need to "start" vpopmail. vpopmail is used to add a domain to the mail system or to add users to existing domains for example. What vpopmail does is change some config-files of qmail and deliver mail to the right mailfolder. And vpopmail does the user authentication.
Back to top
View user's profile Send private message
Styles
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 04 Jun 2002
Posts: 82

PostPosted: Fri Jul 05, 2002 11:21 pm    Post subject: Reply with quote

I have a couple of question on your setup. What can I say I'm a sendmail type of guy ;)

Anyway. I will add a couple more domains to vpopmail hopefully through qmailadmin. My question is do I also have to add the default domain to vpopmail? Also what about users that already have an account on the box, will I have to add those users to vpopmail if the above question is true?

I have vpopmail installed so I should start qmail normal through service scan?

Thanx for your help Messiah
Back to top
View user's profile Send private message
Messiah
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 30 Apr 2002
Posts: 139

PostPosted: Sat Jul 06, 2002 12:57 pm    Post subject: Reply with quote

adding a domain to your vpopmail box can't be done thru qmailadmin. It can be done thru vqadmin (I think), but I do not use it. Read these things on http://www.inter7.com/vpopmail/, a lot of your questions are already answered on the site, the FAQs, the Mailing lists (there is an archive available).

Default domain is not necessary, it makes you authenticate without @domain.com if you do use it. So if your defaultdomain is domain1.com, you can authenticate to the pop3-server or imap-server with username postmaster@domain1.com (this is the default way on a vpopmail box), but you can also authenticate by postmaster as a username, it will append @domain1.com by itself because that is the default domain.

If you want to add another domain to receive mail for, and you want the users that exist on your first domain to exist on the new domain you can add the second domain as an alias to the first domain. Use /home/vpopmail/bin/vaddaliasdomain to do this. Otherwise, use /home/vpopmail/bin/vadddomain to add a new domain with only postmaster set up.

Again, if you have qmail running fine, than don't change things for qmail. vpopmail will handle the configuration files of qmail, you do not need to do that yourself.
Back to top
View user's profile Send private message
Styles
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 04 Jun 2002
Posts: 82

PostPosted: Mon Jul 15, 2002 2:47 am    Post subject: Reply with quote

Ok I got everything work somewhat still need help with two problems.

1.) I create a user using vqadmin to my only domain (so far I also added the domain to vqadmin) I can send mail to the test user from another account with out it boucing back. But unable to login to Courier-IMAP with the vpopmail user. Only shell users work. I did check my /etc/courier-imap/authdaemonrc to make sure the modules are in order as per the FAQ on Inter7's site. Here is what it looks like.

Code:

-----------Snip-------------
##NAME: authmodulelist:0
#
# The authentication modules that are linked into authdaemond.  The
# default list is installed.  You may selectively disable modules simply
# by removing them from the following list.  The available modules you
# can use are: authcustom authcram authuserdb authvchkpw authpam

#authmodulelist="authcustom authcram authuserdb authvchkpw authpam"

#AUTHMODULES="authpam authcram authuserdb authvchkpw"

authmodulelist="authpam authcram authuserdb authvchkpw"

##NAME: authmodulelistorig:1
#
# This setting is used by Courier's webadmin module, and should be left
# alone

authmodulelistorig="authcustom authcram authuserdb authvchkpw authpam"
-------------Snip--------------


Here is the output of the a manuel telnet to IMAP

Code:

* OK Courier-IMAP ready. Copyright 1998-2002 Double Precision, Inc.  See COPYING
 for distribution information.
1 login test@domain.com passwd
1 NO Login failed.


2nd) vqregister keeps telling me when trying to add a user.

Code:
Unrecoverable Error: Although the domain you requested is available for signup, this server does not yet support it.


Nothing much on the mail list achives about this one. And the e-mail address I'm using to register a new account is a diffrent domain than i.e. hotmail.com

Any ideas would be great ;) again I will write a faq and post it under this thread for future review when I get it up and running.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Networking & Security All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum