Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
intel high definition audio does not work
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia
View previous topic :: View next topic  
Author Message
john.nietzsche
n00b
n00b


Joined: 25 Jan 2008
Posts: 18

PostPosted: Fri Feb 01, 2008 10:42 am    Post subject: intel high definition audio does not work Reply with quote

Dear gentleman,

i have configured alsa as stated in the desktop documentation session manuals, but i cannot use mpg123 to play a mp3 file:

etosha@etosha ~ $ mpg123 Evanescence\ -\ Fallen\ -\ 16\ -\ 05-Tears\ of\ the\ dragon\ -\ Bruce\ D.mp3
decoder: SSE
High Performance MPEG 1.0/2.0/2.5 Audio Player for Layers 1, 2 and 3
version 0.67; written and copyright by Michael Hipp and others
free software (LGPL/GPL) without any warranty but with best wishes
No audio device support compiled into this binary (use -s).
audio: Success

Playing MPEG stream 1 of 1: Evanescence - Fallen - 16 - 05-Tears of the dragon - Bruce D.mp3 ...
Title: 05-Tears of the dragon - Bruce D
Artist: Evanescence
Comment: Album: Fallen
Year: Genre: Goth Rock
MPEG 1.0 layer III, 192 kbits/s, 44100 Hz joint-stereo
[audio.c:267] error: Unable to set up output device! Constraints: 44100, 22050 or 11025Hz.

Audio device: <none>
Audio capabilities:
(matrix of [S]tereo or [M]ono support for sample format and rate in Hz)
| s16 | u16 | u8 | s8 | ulaw | alaw |
--------------------------------------------------------
8000 | | | | | | |
11025 | | | | | | |
12000 | | | | | | |
16000 | | | | | | |
22050 | | | | | | |
24000 | | | | | | |
32000 | | | | | | |
44100 | | | | | | |
48000 | | | | | | |

etosha@etosha ~ $



the most strange is that alsamixer when invoked detects the audio board and allows me to do everything i want in terms os configuration volumes, etc ....

Any hint would be appreciated.
Back to top
View user's profile Send private message
schachti
Advocate
Advocate


Joined: 28 Jul 2003
Posts: 3765
Location: Gifhorn, Germany

PostPosted: Fri Feb 01, 2008 11:02 am    Post subject: Reply with quote

Is the alsa USE flag enable for media-sound/mpg123? (what's the output of emerge -pv media-sound/mpg123?)
_________________
Never argue with an idiot. He brings you down to his level, then beats you with experience.

How-To: Daten verschlüsselt auf DVD speichern.
Back to top
View user's profile Send private message
john.nietzsche
n00b
n00b


Joined: 25 Jan 2008
Posts: 18

PostPosted: Fri Feb 01, 2008 11:15 am    Post subject: Reply with quote

Thank you!
Now mpg123 is playing, but i hear no sound.

I used alsamixer and set every level to maximum.

Any ideia ?

Thanks once more.
Back to top
View user's profile Send private message
john.nietzsche
n00b
n00b


Joined: 25 Jan 2008
Posts: 18

PostPosted: Fri Feb 01, 2008 11:25 am    Post subject: mpg123 plays mp3 file but i hear no sound Reply with quote

Dear gentleman/madam,

i have just installed alsa support and mpg123 mp3 player.
While i can see mpg123 "playing" the file i hear no sound.
I have setted up my volume level to the maximum with alsamixer, but still i get no sound.

Does anybody have any idea on what is going on here?

thanks in advance
Back to top
View user's profile Send private message
schachti
Advocate
Advocate


Joined: 28 Jul 2003
Posts: 3765
Location: Gifhorn, Germany

PostPosted: Fri Feb 01, 2008 12:14 pm    Post subject: Reply with quote

It is enough to post this once, no need to post the same problem again only 10 minutes later...

Did you un-mute all controls in alsa-mixer?
_________________
Never argue with an idiot. He brings you down to his level, then beats you with experience.

How-To: Daten verschlüsselt auf DVD speichern.
Back to top
View user's profile Send private message
mbreith
Apprentice
Apprentice


Joined: 09 Mar 2006
Posts: 196

PostPosted: Fri Feb 01, 2008 5:25 pm    Post subject: Reply with quote

Have you specified a sub-model name in '/etc/modules.d/alsa'?

Does this help any?
https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-566866.html
_________________
I don't stat chatspeak acronyms.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Multimedia All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum