Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Nagle zniknął net z gentoo
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Godhand
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 03 Apr 2007
Posts: 143

PostPosted: Wed Jan 16, 2008 11:06 pm    Post subject: Nagle zniknął net z gentoo Reply with quote

Dziwna sprawa.
Nic nie zmieniałem w systemie i nagle pewnego dnia odpalam linuxa i przy ładowaniu systemu podczas uruchamiania dhcp wychodzi mi [FAILED] i przydziela mi adres z puli 169.xxx.xxx.xxx
Próbowałem wpisywać na sztywno adres IP, bramę, DNS - wszystkie ustawienia które ma Windows (sam sobie je znajduje) ale i tak podczas włączania wychodzi failed bo "docelowy host jest nieosiągalny".
Ogólnie system zachowuje się jakby kabel eth był wypięty.
Pod Windowsem wszystko śmiga.

Ma ktoś pomysł co mogło się schrzanić i jak to naprawić?
Back to top
View user's profile Send private message
Bialy
Guru
Guru


Joined: 20 Mar 2006
Posts: 484

PostPosted: Wed Jan 16, 2008 11:16 pm    Post subject: Reply with quote

ifconfig -a chociaz?
Back to top
View user's profile Send private message
c0oba
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 19 Jan 2007
Posts: 111
Location: wawa

PostPosted: Thu Jan 17, 2008 12:30 am    Post subject: Reply with quote

Napisz też czy coś robiłeś z systemem ostatnio. Jakiś update, zmiana kernela, cokolwiek. Z doświadczenia wynika że nic nie dzieje się samo. A na linuxach dodatkowo reset nie pomaga:P
Back to top
View user's profile Send private message
kolszak
n00b
n00b


Joined: 20 Aug 2007
Posts: 36
Location: Toruń

PostPosted: Thu Jan 17, 2008 11:04 am    Post subject: Re: Nagle zniknął net z gentoo Reply with quote

Godhand wrote:
Dziwna sprawa.
Nic nie zmieniałem w systemie i nagle pewnego dnia odpalam linuxa i przy ładowaniu systemu podczas uruchamiania dhcp wychodzi mi [FAILED] i przydziela mi adres z puli 169.xxx.xxx.xxx


pokaz co mowi dmesg dla interfejsow sieciowych, wyglada na problem ze sterownikiem od eth, lub przycieciem na firewallu portow dla DHCP skoro na win chodzi bez problemu.
_________________
Karol Olszewki
Back to top
View user's profile Send private message
Godhand
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 03 Apr 2007
Posts: 143

PostPosted: Fri Jan 18, 2008 9:56 am    Post subject: Reply with quote

ifconfig -a:

Quote:

eth0 Link encap: Ethernet HWaddr 00:30:4F:38:43:84
inet addr: 169.254.26.113 Bcast: 169.254.255.255 Mask: 255.255.0.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU: 1500 Metric: 1
RX packets: 0 errors: 0 dropped: 0 overruns: 0 frame: 0
TX packets: 0 errors: 0 dropped: 0 overruns: 0 carrier: 0
collisions: 0 txqueuelen: 1000
RX bytes: 0 (0.0 b) TX bytes: 0 (0.0 b)
Interrupt: 12 Base adress: 0x4000

lo Link encap: Local Loopback
inet addr: 127.0.0.0 Mask: 255.0.0.0
UP LOOPBACK RUNNING MTU: 16436 Metric: 1
RX packets: 0 errors: 0 dropped: 0 overruns: 0 frame: 0
TX packets: 0 errors: 0 dropped: 0 overruns: 0 carrier: 0
collisions: 0 txqueuelen: 0
RX bytes: 0 (0.0 b) TX bytes: 0 (0.0 b)


dmesg
Quote:

NETDEV WATCHDOG: eth0: transmit timed out
eth0: Transmit timeout, status 0d 0000 c07f media 10.
eth0: Tx queue start entry 4 dirty entry 0.
eth0: Tx descriptor 0 is 00082156 (queue head)
eth0: Tx descriptor 1 is 00082156 (queue head)
eth0: Tx descriptor 2 is 00082156 (queue head)
eth0: Tx descriptor 3 is 00082156 (queue head)
eth0: link up, 10Mbps, full-duplex, lpa 0x45E1


nie robiłem żadnego update'a i nie przypominam sobie żeby cokolwiek ruszał w jakichś plikach. Przeglądałem neta, na drugi dzień włączam i już nie działa....
Back to top
View user's profile Send private message
gryf
n00b
n00b


Joined: 09 Jun 2004
Posts: 30

PostPosted: Fri Jan 18, 2008 10:01 am    Post subject: Reply with quote

Code:
$ grep eth0 /etc/conf.d/net

co pokazuje?
Back to top
View user's profile Send private message
Godhand
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 03 Apr 2007
Posts: 143

PostPosted: Fri Jan 18, 2008 11:48 am    Post subject: Reply with quote

gryf wrote:
Code:
$ grep eth0 /etc/conf.d/net

co pokazuje?


Jeśli wpiszę tak jak napisałeś to

Quote:

-bash: $ command not found


a jeśli
Quote:
$grep eth0 /etc/conf.d/net

to
Quote:
-bash: eth0 command not found
Back to top
View user's profile Send private message
Bialy
Guru
Guru


Joined: 20 Mar 2006
Posts: 484

PostPosted: Fri Jan 18, 2008 12:00 pm    Post subject: Reply with quote

to
Code:
cat /etc/conf.d/net
Back to top
View user's profile Send private message
dziadu
Guru
Guru


Joined: 04 May 2006
Posts: 440
Location: Kraków/Darmstadt/Munich

PostPosted: Fri Jan 18, 2008 12:26 pm    Post subject: Reply with quote

Godhand wrote:
gryf wrote:
Code:
$ grep eth0 /etc/conf.d/net

co pokazuje?


Jeśli wpiszę tak jak napisałeś to

Quote:

-bash: $ command not found


a jeśli
Quote:
$grep eth0 /etc/conf.d/net

to
Quote:
-bash: eth0 command not found


Kurs podstawowej obsługi linuksa i/lub chwila refleksji nad problemem by się przydał... :evil:

Gryfowi za dużo się wycieło... Ten dolar na początku to kawałek z konsoli oznaczający konto użytkownika...
Spróbuj:
Code:
grep eth0 /etc/conf.d/net
Back to top
View user's profile Send private message
Bialy
Guru
Guru


Joined: 20 Mar 2006
Posts: 484

PostPosted: Fri Jan 18, 2008 12:30 pm    Post subject: Reply with quote

Hahaha a ja myslalem ze kolega ten $ to sam wkleil 8O
Nawet nie pomyslalem ze z $ wpisuje w konsoli :lol:

--EDIT--
ale po bledach widac :oops:
Back to top
View user's profile Send private message
kolszak
n00b
n00b


Joined: 20 Aug 2007
Posts: 36
Location: Toruń

PostPosted: Fri Jan 18, 2008 1:16 pm    Post subject: Reply with quote

Godhand wrote:
ifconfig -a:

eth0: link up, 10Mbps, full-duplex, lpa 0x45E1


czy na windzie tez autonegocjacja wychodzi na full-duplex 10Mbs/s
_________________
Karol Olszewki
Back to top
View user's profile Send private message
gryf
n00b
n00b


Joined: 09 Jun 2004
Posts: 30

PostPosted: Fri Jan 18, 2008 1:19 pm    Post subject: Reply with quote

OMG.

Jeszcze raz.
Code:
grep eth0 /etc/conf.d/net


BTW, tak ciężko przyswoić, że "$" oznacza prompt z linii komend?
Back to top
View user's profile Send private message
kolszak
n00b
n00b


Joined: 20 Aug 2007
Posts: 36
Location: Toruń

PostPosted: Fri Jan 18, 2008 3:55 pm    Post subject: Reply with quote

gryf wrote:
OMG.

Jeszcze raz.
Code:
grep eth0 /etc/conf.d/net


BTW, tak ciężko przyswoić, że "$" oznacza prompt z linii komend?


Du.. chlop sie uczy, a jak zrobie cos takiego w conf.d/net

config_eth0=(
"192.168.10.2 netmask 255.255.255.0"
"192.168.1.2 netmask 255.255.255.240"
srutututu i jeszcze inne
)
i do tego
vlan_eth0.1=(
blabla
)

to co z waszego pomagania mu wyjdzie.

Porponuje wkleic zawartosc pliku net z /etc/conf.d oraz zerknac na autonegocjacje na windowsie czy tez wychodzi 10 Mb/s
_________________
Karol Olszewki
Back to top
View user's profile Send private message
gryf
n00b
n00b


Joined: 09 Jun 2004
Posts: 30

PostPosted: Fri Jan 18, 2008 5:13 pm    Post subject: Reply with quote

kolszak wrote:

Du.. chlop sie uczy, a jak zrobie cos takiego w conf.d/net

config_eth0=(
"192.168.10.2 netmask 255.255.255.0"
"192.168.1.2 netmask 255.255.255.240"
srutututu i jeszcze inne
)
i do tego
vlan_eth0.1=(
blabla
)

Jeśli się uczy, to nie sądzę by robił coś takiego. Jeśli korzystał z handbooka, nie powinien mieć najmniejszych problemów (8.b. Konfiguracja sieci).

kolszak wrote:
Porponuje wkleic zawartosc pliku net z /etc/conf.d oraz zerknac na autonegocjacje na windowsie czy tez wychodzi 10 Mb/s


A ja proponuję sprawdzenie konfiguracji sieci (czyli /etc/conf.d/net).
Jeśli to zawiedzie, to sprawdzenie, czy karta sieciowa jest wkompilowana w kernel/moduł i widać go w dmesg lub czy reguły udev się nie zmieniły (/etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules).
Back to top
View user's profile Send private message
kolszak
n00b
n00b


Joined: 20 Aug 2007
Posts: 36
Location: Toruń

PostPosted: Fri Jan 18, 2008 5:46 pm    Post subject: Reply with quote

gryf wrote:


A ja proponuję sprawdzenie konfiguracji sieci (czyli /etc/conf.d/net).
Jeśli to zawiedzie, to sprawdzenie, czy karta sieciowa jest wkompilowana w kernel/moduł i widać go w dmesg lub czy reguły udev się nie zmieniły (/etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules).


Przeciez wkleil dmesg. Jak wiec ma byc nie wkompilowana w jadra (lub modul). Druga uwaga trafna o ile jest wiecej niz 1 NIC.
_________________
Karol Olszewki
Back to top
View user's profile Send private message
no4b
Bodhisattva
Bodhisattva


Joined: 18 Jan 2004
Posts: 774
Location: Tarnów, Poland

PostPosted: Fri Jan 18, 2008 6:07 pm    Post subject: Reply with quote

Koledze parę dni temu stało się to samo po aktualizacji baselayouta w ~amd64, kolejna aktualizacja rozwiązała problem. Sprwawdź ten trop.
_________________
GTK2/GNOME - The weakest link!
Back to top
View user's profile Send private message
gryf
n00b
n00b


Joined: 09 Jun 2004
Posts: 30

PostPosted: Fri Jan 18, 2008 7:22 pm    Post subject: Reply with quote

kolszak wrote:
Przeciez wkleil dmesg. Jak wiec ma byc nie wkompilowana w jadra (lub modul).

Fakt. Przeoczyłem. Może to pomoże - objaw jest podobny: http://tinyurl.com/2k7grb

kolszak wrote:
Druga uwaga trafna o ile jest wiecej niz 1 NIC.

Niekoniecznie - udev kiedyś mi zafudował eth1, po tym jak wymieniłem sieciówkę.
Back to top
View user's profile Send private message
kolszak
n00b
n00b


Joined: 20 Aug 2007
Posts: 36
Location: Toruń

PostPosted: Fri Jan 18, 2008 8:22 pm    Post subject: Reply with quote

gryf wrote:

Niekoniecznie - udev kiedyś mi zafudował eth1, po tym jak wymieniłem sieciówkę.


ale on ma eth0 w dmesg, sugerowal bym ustatnie uaktulanienie baselayout, faktycznie to moze miec cos wpsolnego z w/w problemem.
_________________
Karol Olszewki
Back to top
View user's profile Send private message
c2p
Apprentice
Apprentice


Joined: 26 Mar 2005
Posts: 278
Location: Poland

PostPosted: Sat Jan 19, 2008 4:13 pm    Post subject: Reply with quote

gryf wrote:
Może to pomoże - objaw jest podobny: http://tinyurl.com/2k7grb

Właśnie miałem podać ten sam link. Sam to przerabiałem kilka dni temu. Pomaga włączenie WakeOnLan w windowsie. Problem z "brakiem internetu" pod gentoo występował u mnie tylko po uruchomieniu ponownie z wcześniej włączonego windowsa. To mnie naprowadziło na ewentualnego winowajcę. Myślę, że w tym wypadku też to pomoże.

A co do nazw urządzeń. Mam tylko jedną kartę sieciową, a w systemie widzi ją jako eth1. Gdy siedziała poprzednia (zanim się spaliła) nazywała się eth0.
_________________
LRU #389150, Kontakt
Back to top
View user's profile Send private message
Godhand
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 03 Apr 2007
Posts: 143

PostPosted: Thu Jan 24, 2008 10:42 pm    Post subject: Reply with quote

Hmm, faktycznie włączenie pod Windowsem Wake-On Lan pomogło.
Internet pod Gentoo już jest (choć podczas uruchamiania po uruchomieniu DHCP i nadaniu IP wychodzi komunikat SIOCADDRT: File exists).

Dlaczego tak się dzieje, a wcześniej chodziło bez tej opcji? Czemu włączenie tej opcji pomaga?
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum