Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Cannot emerge apr-util-0.9.12
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads
View previous topic :: View next topic  
Author Message
xankra
n00b
n00b


Joined: 18 Mar 2007
Posts: 3

PostPosted: Mon Oct 22, 2007 2:13 am    Post subject: Cannot emerge apr-util-0.9.12 Reply with quote

Hello. I've been searching the forums, but couldn't find a topic about my issue.

The thing is this: I have a box in wich I use svn to fetch sources. Recently I did an emerge --sync and emerge --update world. When I tried to revdep-rebuild there is one ebuild that refuses to install. I tried emerging it by its own... however, this is what I get:

Code:
belkar local # find / -name db.h
/usr/include/db.h
/usr/include/db4.2/db.h
/usr/include/dns/db.h
/usr/include/db4.5/db.h

belkar local # emerge =dev-libs/apr-util-0.9.12
Calculating dependencies... done!
>>> Verifying ebuild Manifests...

>>> Emerging (1 of 1) dev-libs/apr-util-0.9.12 to /
 * apr-util-0.9.12.tar.gz RMD160 ;-) ...                                  [ ok ]
 * apr-util-0.9.12.tar.gz SHA1 ;-) ...                                    [ ok ]
 * apr-util-0.9.12.tar.gz SHA256 ;-) ...                                  [ ok ]
 * apr-util-0.9.12.tar.gz size ;-) ...                                    [ ok ]
 * checking ebuild checksums ;-) ...                                      [ ok ]
 * checking auxfile checksums ;-) ...                                     [ ok ]
 * checking miscfile checksums ;-) ...                                    [ ok ]
 * checking apr-util-0.9.12.tar.gz ;-) ...                                [ ok ]
>>> Unpacking source...
>>> Unpacking apr-util-0.9.12.tar.gz to /var/tmp/portage/dev-libs/apr-util-0.9.1
2/work
 * Applying apr-util-0.9.12-linking.patch ...                             [ ok ]
 * Running elibtoolize in: apr-util-0.9.12/xml/expat/conftools
 *   Applying install-sh-1.5.patch ...
 *   Applying portage-1.5.10.patch ...
 *   Applying max_cmd_len-1.5.20.patch ...
 *   Applying sed-1.5.6.patch ...
>>> Source unpacked.
>>> Compiling source in /var/tmp/portage/dev-libs/apr-util-0.9.12/work/apr-util-
0.9.12 ...
 * Found db version 4.5
 * Found db version 4.5
include version 4.5
 * econf: updating apr-util-0.9.12/build/config.sub with /usr/share/gnuconfig/co
nfig.sub
 * econf: updating apr-util-0.9.12/build/config.guess with /usr/share/gnuconfig/
config.guess
 * econf: updating apr-util-0.9.12/xml/expat/conftools/config.sub with /usr/shar
e/gnuconfig/config.sub
 * econf: updating apr-util-0.9.12/xml/expat/conftools/config.guess with /usr/sh
are/gnuconfig/config.guess
./configure --prefix=/usr --host=i586-pc-linux-gnu --mandir=/usr/share/man --inf
odir=/usr/share/info --datadir=/usr/share --sysconfdir=/etc --localstatedir=/var
/lib --datadir=/usr/share/apr-util-0 --with-apr=/usr --with-expat=/usr --with-gd
bm --with-dbm=db45 --with-berkeley-db=/usr/include/db4.5:/usr/lib --build=i586-p
c-linux-gnu
checking build system type... i586-pc-linux-gnu
checking host system type... i586-pc-linux-gnu
checking target system type... i586-pc-linux-gnu
checking for working mkdir -p... yes
APR-util Version: 0.9.12
checking for chosen layout... apr-util
Applying apr-util hints file rules for i586-pc-linux-gnu
checking for APR... yes
  setting CC to "i586-pc-linux-gnu-gcc"
  setting CPP to "i586-pc-linux-gnu-gcc -E"
  adding "-pthread" to CFLAGS
  setting CPPFLAGS to " -DLINUX=2 -D_REENTRANT -D_GNU_SOURCE"
checking for i586-pc-linux-gnu-gcc... i586-pc-linux-gnu-gcc
checking for C compiler default output file name... a.out
checking whether the C compiler works... yes
checking whether we are cross compiling... no
checking for suffix of executables...
checking for suffix of object files... o
checking whether we are using the GNU C compiler... yes
checking whether i586-pc-linux-gnu-gcc accepts -g... yes
checking for i586-pc-linux-gnu-gcc option to accept ANSI C... none needed
checking how to run the C preprocessor... i586-pc-linux-gnu-gcc -E
checking for egrep... grep -E
checking for ANSI C header files... yes
checking for sys/types.h... yes
checking for sys/stat.h... yes
checking for stdlib.h... yes
checking for string.h... yes
checking for memory.h... yes
checking for strings.h... yes
checking for inttypes.h... yes
checking for stdint.h... yes
checking for unistd.h... yes
checking for ldap support...
checking gdbm.h usability... yes
checking gdbm.h presence... yes
checking for gdbm.h... yes
checking for gdbm_open in -lgdbm... yes
configure: error: Berkeley DB not found.

!!! Please attach the following file when filing a report to bugs.gentoo.org:
!!! /var/tmp/portage/dev-libs/apr-util-0.9.12/work/apr-util-0.9.12/config.log
 *
 * ERROR: dev-libs/apr-util-0.9.12 failed.
 * Call stack:
 *   ebuild.sh, line 1654:   Called dyn_compile
 *   ebuild.sh, line 990:   Called qa_call 'src_compile'
 *   ebuild.sh, line 44:   Called src_compile
 *   apr-util-0.9.12.ebuild, line 49:   Called econf '--datadir=/usr/share/apr-u
til-0' '--with-apr=/usr' '--with-expat=/usr' '--with-gdbm' '--with-dbm=db45' '--
with-berkeley-db=/usr/include/db4.5:/usr/lib'
 *   ebuild.sh, line 591:   Called die
 *
 * econf failed
 * If you need support, post the topmost build error, and the call stack if rele
vant.
 * A complete build log is located at '/var/tmp/portage/dev-libs/apr-util-0.9.12
/temp/build.log'.
 *

 * Messages for package dev-libs/apr-util-0.9.12:

 *
 * ERROR: dev-libs/apr-util-0.9.12 failed.
 * Call stack:
 *   ebuild.sh, line 1654:   Called dyn_compile
 *   ebuild.sh, line 990:   Called qa_call 'src_compile'
 *   ebuild.sh, line 44:   Called src_compile
 *   apr-util-0.9.12.ebuild, line 49:   Called econf '--datadir=/usr/share/apr-u
til-0' '--with-apr=/usr' '--with-expat=/usr' '--with-gdbm' '--with-dbm=db45' '--
with-berkeley-db=/usr/include/db4.5:/usr/lib'
 *   ebuild.sh, line 591:   Called die
 *
 * econf failed
 * If you need support, post the topmost build error, and the call stack if rele
vant.
 * A complete build log is located at '/var/tmp/portage/dev-libs/apr-util-0.9.12
/temp/build.log'.
 *


The configure script says that Berkeley DB is missing, but I see the .h headers in /usr/include/db4.2 and /usr/include/db4.5. Can someone guive me a little guidance? What should I do next in order to emerge apr-util-0.9.12 and then emerge subversion-1.3.2-r3? If it helps:

Code:
belkar local # uname -a
Linux belkar 2.6.19-gentoo-r5 #1 Sat Mar 10 14:50:32 ART 2007 i586 AMD-K6(tm) 3D
 processor AuthenticAMD GNU/Linux


Thanks a lot in advance.
Back to top
View user's profile Send private message
nightshade2069
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 08 Dec 2006
Posts: 140

PostPosted: Mon Oct 22, 2007 3:16 pm    Post subject: Reply with quote

Check out this link there is a bug report on it.

https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=169507
Back to top
View user's profile Send private message
xankra
n00b
n00b


Joined: 18 Mar 2007
Posts: 3

PostPosted: Mon Oct 22, 2007 11:19 pm    Post subject: Reply with quote

Sweet! Thank you very much!
Back to top
View user's profile Send private message
desultory
Administrator
Administrator


Joined: 04 Nov 2005
Posts: 7820

PostPosted: Tue Oct 23, 2007 3:30 am    Post subject: Reply with quote

Moved from Portage & Programming to Duplicate Threads, refer to topic "[SOLVED] revdep-rebuild / berkeley db problem".
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum