Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
hard disk dma, for the n+1th time
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads
View previous topic :: View next topic  
Author Message
pygoscelis
Guru
Guru


Joined: 07 Jun 2003
Posts: 347

PostPosted: Mon Sep 24, 2007 10:30 pm    Post subject: hard disk dma, for the n+1th time Reply with quote

I can't seem to get DMA working no matter why. To cut long story short, here are my settings:

Code:

# hdparm -d 1 /dev/hda

/dev/hda:
 setting using_dma to 1 (on)
 HDIO_SET_DMA failed: Operation not permitted
 using_dma     =  0 (off)

# hdparm -i /dev/hda

/dev/hda:

Model=WDC WD800JB-00CRA1, FwRev=17.07W17, SerialNo=WD-WCA8E4683233
Config={ HardSect NotMFM HdSw>15uSec SpinMotCtl Fixed DTR>5Mbs FmtGapReq }
RawCHS=16383/16/63, TrkSize=57600, SectSize=600, ECCbytes=40
BuffType=DualPortCache, BuffSize=8192kB, MaxMultSect=16, MultSect=16
CurCHS=16383/16/63, CurSects=16514064, LBA=yes, LBAsects=156299375
IORDY=on/off, tPIO={min:120,w/IORDY:120}, tDMA={min:120,rec:120}
PIO modes: pio0 pio1 pio2 pio3 pio4
DMA modes: mdma0 mdma1 mdma2
UDMA modes: udma0 udma1 udma2 udma3 udma4 *udma5
AdvancedPM=no WriteCache=enabled
Drive conforms to: Unspecified: ATA/ATAPI-1,2,3,4,5

* signifies the current active mode

# lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 945G/GZ/P/PL Express Memory Controller Hub (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 945G/GZ/P/PL Express PCI Express Root Port (rev 02)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 01)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI #1 (rev 01)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI #2 (rev 01)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI #3 (rev 01)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI #4 (rev 01)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev e1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GB/GR (ICH7 Family) LPC Interface Bridge (rev 01)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GB/GR/GH (ICH7 Family) Serial ATA Storage Controller IDE (rev 01)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller (rev 01)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation Unknown device 016a (rev a1)
02:05.0 Ethernet controller: Marvell Technology Group Ltd. 88E8001 Gigabit Ethernet Controller (rev 13)

# grep -i dma /usr/src/linux/.config
CONFIG_GENERIC_ISA_DMA=y
CONFIG_ISA_DMA_API=y
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA_PCI=y
# CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA_FORCED is not set
CONFIG_IDEDMA_PCI_AUTO=y
# CONFIG_IDEDMA_ONLYDISK is not set
CONFIG_BLK_DEV_IDEDMA=y
# CONFIG_IDEDMA_IVB is not set
CONFIG_IDEDMA_AUTO=y
# CONFIG_PDC_ADMA is not set
# CONFIG_PATA_OPTIDMA is not set
# DMA Engine support
CONFIG_DMA_ENGINE=y
# DMA Clients
CONFIG_NET_DMA=y
# DMA Devices
CONFIG_INTEL_IOATDMA=y


What I'm doing wrong?
_________________
!זה הכי, אחי Gentoo
Back to top
View user's profile Send private message
eccerr0r
Advocate
Advocate


Joined: 01 Jul 2004
Posts: 3601
Location: USA

PostPosted: Tue Sep 25, 2007 12:09 am    Post subject: Reply with quote

I used to use BLK_DEV_PIIX when using the old IDE drivers for my ICH IDE controllers (ICH5, ICH8), but this doesn't work very well with SATA disks (doesn't run in native mode) so I use libata now...
_________________
Intel Core i7 2700K@ 4.1GHz/HD3000 graphics/8GB DDR3/180GB SSD
What am I supposed to be advocating?
Back to top
View user's profile Send private message
tarpman
Veteran
Veteran


Joined: 04 Nov 2004
Posts: 1083
Location: Victoria, BC, Canada

PostPosted: Tue Sep 25, 2007 12:17 am    Post subject: Reply with quote

My goodness, third one today. Step-by-step is here. Don't you people know how to use the search button?
_________________
Saving the world, one kilobyte at a time.
Back to top
View user's profile Send private message
pygoscelis
Guru
Guru


Joined: 07 Jun 2003
Posts: 347

PostPosted: Tue Sep 25, 2007 12:43 am    Post subject: Reply with quote

OK thanks everyone. I didn't want to switch to libata but in the end there's no other choice. So I did it, and it works.
_________________
!זה הכי, אחי Gentoo
Back to top
View user's profile Send private message
desultory
Administrator
Administrator


Joined: 04 Nov 2005
Posts: 7820

PostPosted: Tue Sep 25, 2007 4:36 am    Post subject: Reply with quote

Moved from Kernel & Hardware to Duplicate Threads, as indicated by tarpman this has been the subject of prior discussion.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum