Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
What arch for Core 2 Duo?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads
View previous topic :: View next topic  
Author Message
creyato
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 29 Jul 2004
Posts: 93

PostPosted: Sat Sep 01, 2007 11:49 pm    Post subject: What arch for Core 2 Duo? Reply with quote

Hey, I'm building a Core 2 Duo system pretty soon and plan on putting Gentoo on it. What arch should I be using for it? AMD64?
Back to top
View user's profile Send private message
poly_poly-man
Advocate
Advocate


Joined: 06 Dec 2006
Posts: 2477
Location: RIT, NY, US

PostPosted: Sun Sep 02, 2007 12:11 am    Post subject: Reply with quote

AFAIK, you should go to IA64, though AMD64 should work also.

Does anyone know the difference?

poly-p man
_________________
iVBORw0KGgoAAAANSUhEUgAAA

avatar: new version of logo - see topic 838248. Potentially still a WiP.
Back to top
View user's profile Send private message
ShinyThings
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 03 Jul 2007
Posts: 89
Location: Ontario

PostPosted: Sun Sep 02, 2007 12:13 am    Post subject: Reply with quote

poly_poly-man wrote:
AFAIK, you should go to IA64, though AMD64 should work also.

Does anyone know the difference?

poly-p man


No, not IA64, that is for Itanium. AMD64 for 64bit, x86 for 32bit.
Back to top
View user's profile Send private message
Coelacanth
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 18 Dec 2006
Posts: 83

PostPosted: Sun Sep 02, 2007 3:35 am    Post subject: Reply with quote

You probably want AMD64, but you could also use x86 if want to use 32bit to avoid some fairly minor problems.
Back to top
View user's profile Send private message
dah
n00b
n00b


Joined: 10 Apr 2006
Posts: 30
Location: Boulder, CO

PostPosted: Sun Sep 02, 2007 5:49 am    Post subject: Reply with quote

Quote:

The Core2Duo is a processor that uses the IA-32 microarchitecture with EM64T extension. That makes it similar to an AMD Athlon 64 processor. Although it is not a true 64 bit processor (not IA-64 microarchitecture) it can process the 64bit instruction set and features the 64bit address register extensions and general purpose registers. That means you can choose to run a traditional 32bit x86 or an x86-64 system. An x86-64 system is capable of running 32bit and 64bit applications. The 64bit applications can use 4GB address space per process (2GB in x86).

People having used the 64bit systems claim overall speed increases. It's caveat however is that some drivers and applications are 32bit only and sometimes 32-bit emulation doesn't work. If you wish to have a 64bit system use the AMD64 CD, use the i686 CD for a 32bit system.


From the wiki
_________________
Macbook Core2Duo 1GB/120GB SATA - Gentoo/OS X
AMD Athlon64 3000+ 1GB DDR400 1.5TB - Gentoo
Intel P4 3.0GHz, 1GB DDR400, .75TB - Gentoo
Sun Netra t1 500mHz UltraSPARC IIe - Gentoo
3 x SGI Indy R4600 - Irix 5.2 / Gentoo
Back to top
View user's profile Send private message
nixnut
Administrator
Administrator


Joined: 09 Apr 2004
Posts: 10973
Location: the dutch mountains

PostPosted: Sun Sep 02, 2007 12:07 pm    Post subject: Reply with quote

Moved from Installing Gentoo to Duplicate Threads.
See here and here
_________________
Please add [solved] to the initial post's subject line if you feel your problem is resolved. Help answer the unanswered

talk is cheap. supply exceeds demand
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum