Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Non si avvia eth0 [Risolto]
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Forum italiano (Italian)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
canduc17
l33t
l33t


Joined: 11 Oct 2005
Posts: 795
Location: Ferrara, Italy

PostPosted: Mon Apr 16, 2007 8:02 pm    Post subject: Non si avvia eth0 [Risolto] Reply with quote

Ciao a tutti.
Non capisco perchè, ma durante il boot compare questo errore:
Code:
* Starting eth0
*     We require dhcpcd-2.0.0 or newer
* ERROR:  Problem starting needed service net.eth0
*         netmount was not started.
Non capisco perchè salta fuori, visto che io ho installato
Code:
net-misc/dhcpcd-3.0.16-r1
tant'è che se faccio il solito
Code:
dhcpcd eth0
l'indirizzo viene ottenuto con successo e posso connettermi ad internet senza problemi.
Il mio /etc/conf.d/net è:
Code:
modules_eth0=( "dhcpcd" )
modules=( "dhcpcd" )
dhcpcd_eth0="-t 10"
config_eth0=("dhcpcd")
dhcp_eth0="nontp nonis"
ma non credo stia qui il problema, visto che l'ho copiato da un'altra macchina sulla quale dhcpcd funziona benissimo.
Cosa posso fare?
_________________
A cow enters a supermarket, does an handstand and dies. (Public toilet graffito)


Last edited by canduc17 on Tue Apr 17, 2007 7:26 am; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
made
l33t
l33t


Joined: 19 Mar 2005
Posts: 608
Location: veneto

PostPosted: Mon Apr 16, 2007 8:18 pm    Post subject: Reply with quote

mettere dhcpd al boot????
_________________
My system: cpu AMD Athlon(tm) 64 Processor 3800+,kernel 2.6.25-r1-gentoo
Back to top
View user's profile Send private message
canduc17
l33t
l33t


Joined: 11 Oct 2005
Posts: 795
Location: Ferrara, Italy

PostPosted: Mon Apr 16, 2007 8:23 pm    Post subject: Reply with quote

Code:
candesktop canduc # rc-status default
Runlevel: default
 xdm                 [ started ]
 dbus                [ started ]
 hald                 [ started ]
 local                 [ started ]
 vixie-cron          [ started ]
 syslog-ng          [ started ]
 net.eth0           [ stopped ]
 netmount          [ stopped ]
 timidity             [ started ]

candesktop canduc # rc-update add dhcpd boot
 * rc-update: '/etc/init.d/dhcpd' not found; aborting

candesktop canduc # rc-update add dhcp boot
 * rc-update: '/etc/init.d/dhcp' not found; aborting

candesktop canduc # rc-update add dhcpcd boot
 * rc-update: '/etc/init.d/dhcpcd' not found; aborting

_________________
A cow enters a supermarket, does an handstand and dies. (Public toilet graffito)
Back to top
View user's profile Send private message
Scen
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 29 Jul 2003
Posts: 2470
Location: Padova, Italy

PostPosted: Mon Apr 16, 2007 9:02 pm    Post subject: Reply with quote

Devi mettere
Code:

config_eth0=("dhcp")

al posto di
Code:

config_eth0=("dhcpcd")

(controlla la sintassi corretta in /etc/conf.d/net.example)
_________________
I was born in a deep forest/I wish I could live here all my life/I am made from stones and roots/My home, these woods and roads
All my life I loved this sound/Of the woods all around/Eagles flies where the winds blows free
Journey is my destiny
Back to top
View user's profile Send private message
canduc17
l33t
l33t


Joined: 11 Oct 2005
Posts: 795
Location: Ferrara, Italy

PostPosted: Tue Apr 17, 2007 7:17 am    Post subject: Reply with quote

Ora ho in /etc/conf.d/net:
Code:
modules_eth0=( "dhcp" )
modules=( "dhcp" )
dhcpcd_eth0="-t 10"
config_eth0=( "dhcp" )
dhcp_eth0="nontp nonis"
ed ottengo:
Code:
candesktop canduc # /etc/init.d/net.eth0 start
 * Caching service dependencies ...         [ ok ]
 * Starting eth0
 *   Bringing up eth0
 *     dhcp
 *     No DHCP client installed


[EDIT] Risolto emergendo net-misc/dhcp-3.0.3-r9. Non capisco il perchè, visto che su altre macchine mi basta dhcpcd...comunque adesso va.
_________________
A cow enters a supermarket, does an handstand and dies. (Public toilet graffito)
Back to top
View user's profile Send private message
Scen
Retired Dev
Retired Dev


Joined: 29 Jul 2003
Posts: 2470
Location: Padova, Italy

PostPosted: Tue Apr 17, 2007 1:39 pm    Post subject: Reply with quote

Hai fatto un pò di casino nella configurazione.

La riga modules_* potevi pure lasciarla impostata a "dhcpcd", così dicevi al sistema di utilizzare dhcpcd per recuperare l'indirizzo di rete. Mentre in config_eth0, impostandolo a "dhcp", dici al sistema di volere che quella interfaccia si prenda un indirizzo dinamico, tramite dhcp appunto (che è il "protocollo"). L'omonimo pacchetto, poi, fornisce sia il server sia il client.
Se non ti serve avere un SERVER dhcp nella tua macchina puoi pure rimuoverlo.
_________________
I was born in a deep forest/I wish I could live here all my life/I am made from stones and roots/My home, these woods and roads
All my life I loved this sound/Of the woods all around/Eagles flies where the winds blows free
Journey is my destiny
Back to top
View user's profile Send private message
HeathPetersen
n00b
n00b


Joined: 30 Apr 2007
Posts: 1

PostPosted: Mon Apr 30, 2007 9:56 pm    Post subject: Reply with quote

Sorry, I can't read the language, but it appears that you ran into the same problem that I did.

My solution was to emerge the latest baselayout package like this:

emerge -1 --ask --verbose baselayout

It appears that a version of baselayout newer than that included with 2006.1 is required to run the new dhcpcd 3.x.x.

Hope this helps.
Back to top
View user's profile Send private message
darkscreamer
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 14 Oct 2006
Posts: 134
Location: The Pirate State of Napoli

PostPosted: Tue May 01, 2007 9:18 am    Post subject: Reply with quote

HeathPetersen wrote:
Sorry, I can't read the language, but it appears that you ran into the same problem that I did.

My solution was to emerge the latest baselayout package like this:

emerge -1 --ask --verbose baselayout

It appears that a version of baselayout newer than that included with 2006.1 is required to run the new dhcpcd 3.x.x.

Hope this helps.


I had the same problem, and emerging baselayout fixed it. Thank you for the tip! :)
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Forum italiano (Italian) All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum