Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
[HOWTO] Lepszy dźwięk na SB Live i Audigy - ld10k1
View unanswered posts
View posts from last 24 hours
View posts from last 7 days

Goto page Previous  1, 2, 3  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish)
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Lord_Raven
Apprentice
Apprentice


Joined: 24 Apr 2005
Posts: 224
Location: Sosnowiec

PostPosted: Mon Feb 12, 2007 2:49 pm    Post subject: Reply with quote

Udalo mi sie obejsc problem. W ebuildzie do alsa-tools (dzisiejszy sync) jest twardo ustawiona zmienna ALSA_TOOLS dopiero po jej zahaszowaniu emerge zaczyna korzystac z tej ustawionej w make.conf
Back to top
View user's profile Send private message
msch
Guru
Guru


Joined: 14 Mar 2006
Posts: 385
Location: ms@wind ~ $

PostPosted: Mon Feb 12, 2007 2:54 pm    Post subject: Reply with quote

@v7n jak ci sie uda to uruchomic, to napisz co i jak. musialem swojego LS-a staremu pozyczyc :(
Back to top
View user's profile Send private message
kneczaj
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Oct 2006
Posts: 169
Location: Zamosc

PostPosted: Mon Feb 12, 2007 3:39 pm    Post subject: Reply with quote

@v7n SB Audigy LS chyba nie jest wspierane, ponieważ program wymaga DSP emu10k1 lub k2, a SB Audigy LS ma CA0106 http://www.hardware.fr/articles/486-1/sound-blaster-digy-ls.html
Back to top
View user's profile Send private message
v7n
Guru
Guru


Joined: 24 Jan 2006
Posts: 352

PostPosted: Tue Feb 13, 2007 4:59 am    Post subject: Reply with quote

msch wrote:
@v7n jak ci sie uda to uruchomic, to napisz co i jak. musialem swojego LS-a staremu pozyczyc :(
uruchomić się da na sterowniku ca0106 (czy jakoś tak, szczegóły na alsa-matrix), ale jak widać, z lepszego dźwięku nici )-;
_________________
/~x86 /*-sources /oss /zsh /urxvt /vim /openbox /rox /xmms /Opera
Back to top
View user's profile Send private message
koper
n00b
n00b


Joined: 02 Nov 2006
Posts: 15

PostPosted: Wed Feb 14, 2007 12:18 am    Post subject: Reply with quote

Lord_Raven wrote:
Udalo mi sie obejsc problem. W ebuildzie do alsa-tools (dzisiejszy sync) jest twardo ustawiona zmienna ALSA_TOOLS dopiero po jej zahaszowaniu emerge zaczyna korzystac z tej ustawionej w make.conf


A moglbys powiedziec cos wiecej, bo po edycji ebulida, zmienia sie jego hash md5, nie wiem gdzie moge wrzucic nowy hash, albo jak pominac sprawdzanie hashy

Pozdrawiam
Koper
Back to top
View user's profile Send private message
PsychoX
n00b
n00b


Joined: 17 Nov 2006
Posts: 70

PostPosted: Wed Feb 14, 2007 7:47 am    Post subject: Reply with quote

Code:

# ebuild <plik ebuilda> digest
Back to top
View user's profile Send private message
kreon28
Apprentice
Apprentice


Joined: 08 Jul 2006
Posts: 165

PostPosted: Wed Feb 14, 2007 8:29 am    Post subject: Reply with quote

Gdzie poczytam cos wiecej na temat samych sterownikow Alsa-999? Chodzi mi o to co teoretycznie "poprawia" jakosc dzwieku, bo szczerze mowiac wesze tu jakis szwindel. Wydaje sie, ze ta lepsza jakosc dzwieku wynika moze z zaimplementowania jakichs DSP lub equalizera.
Back to top
View user's profile Send private message
Odinist
Apprentice
Apprentice


Joined: 09 Aug 2006
Posts: 176
Location: Silesia, Poland

PostPosted: Thu Feb 15, 2007 4:07 pm    Post subject: Reply with quote

LOLOL jestem pod wrażeniem :lol: :lol: :lol:
Czuję się podobnie jak 2 lata temu zainstalowałem pod Windowsem kX Drivers :wink:
Back to top
View user's profile Send private message
n0rbi666
l33t
l33t


Joined: 04 Mar 2005
Posts: 703
Location: Poland -> Krakow

PostPosted: Thu Feb 15, 2007 6:40 pm    Post subject: Reply with quote

Zainstalowałem - i działa :)
Albo się sugeruję, albo rzeczywiście jest ładniejszy dźwięk - przynajmniej bas, i chyba wysokie tony też .... Ale na razie mam zdezelowane głosniki, więc dużo nie mogę powiedzieć :)

Tylko problem : działa wam mikrofon w skype ? Wczoraj bawiłem się mikserem, i nic nie wskórałem ...
_________________
Trying to forget (Wasting my time)
We're falling right through
Lying to forget (Telling more lies)
We're raising our truth
Back to top
View user's profile Send private message
kneczaj
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Oct 2006
Posts: 169
Location: Zamosc

PostPosted: Thu Feb 15, 2007 7:46 pm    Post subject: Reply with quote

@kreon28 uruchom sobie ld10k1 na alsie z kernela 2.6.16 bo też na tym działa i porównaj - ten sam dźwięk.

@n0rbi666 mi działa, ale raz zdarzyło się, że skype wywalił jakiś błąd dot. karty dźwiękowej to zrestartowałem alsę i wszystko OK.
Back to top
View user's profile Send private message
n0rbi666
l33t
l33t


Joined: 04 Mar 2005
Posts: 703
Location: Poland -> Krakow

PostPosted: Thu Feb 15, 2007 7:57 pm    Post subject: Reply with quote

kneczaj - masz kmixer ? :) mógłbyś zrobić screenshoty z niego ? :)
Lub jakiś inny sposób, żebym wiedział co i gdzie ustawić;)
_________________
Trying to forget (Wasting my time)
We're falling right through
Lying to forget (Telling more lies)
We're raising our truth
Back to top
View user's profile Send private message
kreon28
Apprentice
Apprentice


Joined: 08 Jul 2006
Posts: 165

PostPosted: Fri Feb 16, 2007 7:45 am    Post subject: Reply with quote

kneczaj wrote:
@kreon28 uruchom sobie ld10k1 na alsie z kernela 2.6.16 bo też na tym działa i porównaj - ten sam dźwięk.


Jak to ten sam dzwiek?
Sugerujesz upgrade kernela aby uzyskac lepsza jakosc dzwieku?
Back to top
View user's profile Send private message
kfiaciarka
Veteran
Veteran


Joined: 20 May 2005
Posts: 1498
Location: Dobre Miasto, Poland

PostPosted: Fri Feb 16, 2007 8:22 pm    Post subject: Reply with quote

Morpheouss wrote:
Noo dobra, slychac roznice :d

w którym miejscu?
coś trzbe dodać dla emerge alsa-driver czy "emu10k1" wystarczy?
Mi pokazuje
Code:

/bin/sh /usr/bin/init_audigy
Error: unable to connect ld10k1
Error: unable to connect ld10k1
Error: unable to connect ld10k1

A mam
Code:
00:0a.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB0400 Audigy2 Value

Zmieniłem ebuild tak, że instaluje:
Code:
>>> Completed installing alsa-tools-1.0.14_rc1 into /var/tmp/portage/media-sound/alsa-tools-1.0.14_rc1/image/

ecompressdir: bzip2 -9 /usr/share/man/man1
strip: i686-pc-linux-gnu-strip --strip-unneeded
   usr/sbin/ld10k1
   usr/sbin/dl10k1
   usr/lib/liblo10k1.so.0.0.0
   usr/bin/hdspconf
   usr/bin/vxloader
   usr/bin/hdspmixer
   usr/bin/rmedigicontrol
   usr/bin/hdsploader
   usr/bin/cspctl
   usr/bin/mixartloader
   usr/bin/lo10k1
   usr/bin/us428control
   usr/bin/sscape_ctl
   usr/bin/envy24control
   usr/bin/sbiload
   usr/bin/echomixer
   usr/bin/extract_ac3
   usr/bin/as10k1
   usr/bin/ac3dec
   usr/bin/usx2yloader


Last edited by kfiaciarka on Fri Feb 16, 2007 8:45 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Bako
Apprentice
Apprentice


Joined: 17 Jul 2005
Posts: 225
Location: Częstochowa [PL]

PostPosted: Fri Feb 16, 2007 8:44 pm    Post subject: Reply with quote

kfiaciarka odpal glosniej muzyke i ustaw suwak Equalize na 100%, wtedy slychac roznice :)

edit:
odpal samo ld10k1. Jak wywali blad tzn. ze nie dziala za ta wersja alsy i nalezy nagrac alsa 9999 lub jakiesgos nowszego kernela (mi na 2.6.20 nie dzialalo na wbudowanych)
_________________
.: Asus F3JC :: Intel Core 2 Duo T5500 1,66GHz 667MHz :: 2GB DDR2 677MHz :: 100GB 5400rpm :: Nvidia GeForce 7300 :.
.: Powered by Gentoo :) -> http://picasaweb.google.pl/bardzi/Gentoo :.
Back to top
View user's profile Send private message
kfiaciarka
Veteran
Veteran


Joined: 20 May 2005
Posts: 1498
Location: Dobre Miasto, Poland

PostPosted: Fri Feb 16, 2007 8:50 pm    Post subject: Reply with quote

Bako wrote:
kfiaciarka odpal glosniej muzyke i ustaw suwak Equalize na 100%, wtedy slychac roznice :)

edit:
odpal samo ld10k1. Jak wywali blad tzn. ze nie dziala za ta wersja alsy i nalezy nagrac alsa 9999 lub jakiesgos nowszego kernela (mi na 2.6.20 nie dzialalo na wbudowanych)

:D lol :) No tak nei przeładowałem alsasound po emergowaniu alsa-driver :)


Last edited by kfiaciarka on Fri Feb 16, 2007 8:56 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
Bako
Apprentice
Apprentice


Joined: 17 Jul 2005
Posts: 225
Location: Częstochowa [PL]

PostPosted: Fri Feb 16, 2007 8:54 pm    Post subject: Reply with quote

kfiaciarka wrote:

:D lol :)


piersze slowa byly odpowiedzia przed edycja Twojej wiadomosci :).
A co do braku polaczenia z ld10k1 mialem tak na kernelu 2.6.18 na wbudowanej alsie, a alsa-driver-9999 wywalalo blad, dopiero na 2.6.20 zadzialalo
_________________
.: Asus F3JC :: Intel Core 2 Duo T5500 1,66GHz 667MHz :: 2GB DDR2 677MHz :: 100GB 5400rpm :: Nvidia GeForce 7300 :.
.: Powered by Gentoo :) -> http://picasaweb.google.pl/bardzi/Gentoo :.
Back to top
View user's profile Send private message
kfiaciarka
Veteran
Veteran


Joined: 20 May 2005
Posts: 1498
Location: Dobre Miasto, Poland

PostPosted: Fri Feb 16, 2007 8:59 pm    Post subject: Reply with quote

ja mam gentoo-2.6.19-r4 i alsa-driver. Z dodatkowych suwaków mam jedynie headphones bez zielonej kropki u góry. Brakuje mi tego master digital.
Back to top
View user's profile Send private message
Bako
Apprentice
Apprentice


Joined: 17 Jul 2005
Posts: 225
Location: Częstochowa [PL]

PostPosted: Fri Feb 16, 2007 9:02 pm    Post subject: Reply with quote

ja u siebie odpalalem /bin/sh /usr/bin/init_audigy_eq10 i pojawily mi sie dodatkowe suwaczki od equalizera
_________________
.: Asus F3JC :: Intel Core 2 Duo T5500 1,66GHz 667MHz :: 2GB DDR2 677MHz :: 100GB 5400rpm :: Nvidia GeForce 7300 :.
.: Powered by Gentoo :) -> http://picasaweb.google.pl/bardzi/Gentoo :.
Back to top
View user's profile Send private message
kfiaciarka
Veteran
Veteran


Joined: 20 May 2005
Posts: 1498
Location: Dobre Miasto, Poland

PostPosted: Fri Feb 16, 2007 9:07 pm    Post subject: Reply with quote

Bako wrote:
ja u siebie odpalalem /bin/sh /usr/bin/init_audigy_eq10 i pojawily mi sie dodatkowe suwaczki od equalizera

tak, po tym tez ma więcej suwaków:) od f0 do f10 :)
Back to top
View user's profile Send private message
Bako
Apprentice
Apprentice


Joined: 17 Jul 2005
Posts: 225
Location: Częstochowa [PL]

PostPosted: Fri Feb 16, 2007 9:09 pm    Post subject: Reply with quote

no wlasnie, zmienialem je, ale jakos nie slyszalem roznicy :).
Pamietam, ze jak pare razy uruchomilem ld10k1 to znikaly mi suwaki np. master ("/etc/init.d/alsasound restart" chyba pomagalo)
_________________
.: Asus F3JC :: Intel Core 2 Duo T5500 1,66GHz 667MHz :: 2GB DDR2 677MHz :: 100GB 5400rpm :: Nvidia GeForce 7300 :.
.: Powered by Gentoo :) -> http://picasaweb.google.pl/bardzi/Gentoo :.
Back to top
View user's profile Send private message
kfiaciarka
Veteran
Veteran


Joined: 20 May 2005
Posts: 1498
Location: Dobre Miasto, Poland

PostPosted: Fri Feb 16, 2007 9:33 pm    Post subject: Reply with quote

możliwe ale mi nie uśmiecha się ustawianie alsamixer od zera po takim ręcznym restarcie:)
Back to top
View user's profile Send private message
Bako
Apprentice
Apprentice


Joined: 17 Jul 2005
Posts: 225
Location: Częstochowa [PL]

PostPosted: Fri Feb 16, 2007 9:35 pm    Post subject: Reply with quote

"alsactl store" a pozniej "alsactl restore" nie pomoze ?
_________________
.: Asus F3JC :: Intel Core 2 Duo T5500 1,66GHz 667MHz :: 2GB DDR2 677MHz :: 100GB 5400rpm :: Nvidia GeForce 7300 :.
.: Powered by Gentoo :) -> http://picasaweb.google.pl/bardzi/Gentoo :.
Back to top
View user's profile Send private message
n0rbi666
l33t
l33t


Joined: 04 Mar 2005
Posts: 703
Location: Poland -> Krakow

PostPosted: Fri Feb 16, 2007 9:57 pm    Post subject: Reply with quote

A czy przy uruchamianiu alsy domyślnie nie uruchamia się alsactl restore? :)

Btw : jak już tak tutaj gadu-gadu ... działa komuś jeszcze mikrofon w skype ? ;]
_________________
Trying to forget (Wasting my time)
We're falling right through
Lying to forget (Telling more lies)
We're raising our truth
Back to top
View user's profile Send private message
kneczaj
Apprentice
Apprentice


Joined: 13 Oct 2006
Posts: 169
Location: Zamosc

PostPosted: Sat Feb 17, 2007 12:25 pm    Post subject: Reply with quote

@kfiaciarka troche zabardzo wyszczuplony ten twój ebuild, są ci jeszcze potrzebne takie pliki:
Code:

/usr/include/lo10k1/comm.h
/usr/include/lo10k1/ld10k1_error.h
/usr/include/lo10k1/ld10k1_fnc.h
/usr/include/lo10k1/liblo10k1.h
/usr/include/lo10k1/liblo10k1ef.h
/usr/include/lo10k1/liblo10k1lf.h
/usr/include/lo10k1/lo10k1.h
/usr/include/lo10k1/version.h
/usr/lib/liblo10k1.la
/usr/lib/liblo10k1.so -> liblo10k1.so.0.0.0
/usr/lib/liblo10k1.so.0 -> liblo10k1.so.0.0.0
/usr/lib/liblo10k1.so.0.0.0
/usr/share/aclocal
/usr/share/aclocal/ld10k1.m4
/usr/share/ld10k1/effects/copy_2.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/eq10.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/fxbus.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/mono_switch_2.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/mono_switch_2x2.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/output.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/prologic.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/simple.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/sto51.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/switch_2.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/switch_2x2.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/switch_6.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/tone.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/vol_2.emu10k1
/usr/share/ld10k1/effects/vol_master.emu10k1

Najlepiej najpierw zainstaluj tak jak w howto, a dopiero potem próbuj coś wyrzucać ;)

@n0rbi666 Screen kmixera - http://www.kneczaj.republika.pl/images/kmixer.png, mam kartę SBLive

@kreon28 to spróbuj na tej alsie co masz, bo widzę, że masz bardzo stary kernel :P, chyba nie updatowany odkąd gentoo sobie zainstalowałeś, może będzie chodzić i nie grymaś tylko sam przetestuj
Back to top
View user's profile Send private message
n0rbi666
l33t
l33t


Joined: 04 Mar 2005
Posts: 703
Location: Poland -> Krakow

PostPosted: Sat Feb 17, 2007 12:28 pm    Post subject: Reply with quote

kneczaj - a mógłbyś dać jeszcze screena z zakładki wejście i przełączniki ? :) THX :)
_________________
Trying to forget (Wasting my time)
We're falling right through
Lying to forget (Telling more lies)
We're raising our truth
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Polskie forum (Polish) All times are GMT
Goto page Previous  1, 2, 3  Next
Page 2 of 3

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum