Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
revdep-rebuild keeps installing the same package
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads
View previous topic :: View next topic  
Author Message
tom purl
n00b
n00b


Joined: 01 Sep 2004
Posts: 61

PostPosted: Thu Feb 01, 2007 2:32 am    Post subject: revdep-rebuild keeps installing the same package Reply with quote

I just updated dbus, which broke a lot of my programs, so I ran revdep-rebuild. This fixed about a dozen broken packages, including the gcc-4.1.1-r3 package. After running and successfully completing revdep-rebuild, I re-ran it to make sure that everything was up-to-date. revdep-rebuild told me that it needed to install gcc-4.1.1-r3 again, so I let it. I then ran revdep-rebuild again to make sure everything was ok, and it told me that it needed to install gcc-4.1.1-r3 yet again.

Does anyone know why revdep-rebuild keeps wanting to install gcc-4.1.1-r3? Is there a common workaround for this?

Thanks in advance!

Tom Purl
Back to top
View user's profile Send private message
madisonicus
Veteran
Veteran


Joined: 20 Sep 2006
Posts: 1130

PostPosted: Thu Feb 01, 2007 3:50 am    Post subject: Re: revdep-rebuild keeps installing the same package Reply with quote

tom purl wrote:
I just updated dbus, which broke a lot of my programs, so I ran revdep-rebuild. This fixed about a dozen broken packages, including the gcc-4.1.1-r3 package. After running and successfully completing revdep-rebuild, I re-ran it to make sure that everything was up-to-date. revdep-rebuild told me that it needed to install gcc-4.1.1-r3 again, so I let it. I then ran revdep-rebuild again to make sure everything was ok, and it told me that it needed to install gcc-4.1.1-r3 yet again.

Does anyone know why revdep-rebuild keeps wanting to install gcc-4.1.1-r3? Is there a common workaround for this?

Thanks in advance!

Tom Purl
Sometimes revdep-rebuild doesn't clean up it's temp files properly and therefore thinks you haven't done what you just did. To fix, either delete all the temp files (usually "rm /root/.revdep-rebuild.*" ) or, better yet, tell revdep-rebuild to ignore its temp files and start again:
Code:
# revdep-rebuild -ip


If it still insists on re-emerging gcc then there's something else going on.

HTH,
m
_________________
Please add [SOLVED] to your message title if you feel that your question has been answered.
------
Intel Q9300 Core2 Quad * Gigabyte GA-EP35C-DS3R
Samsung x360
AMD64 x2 4200+ * TF7050-M2 * HTPC
ZOTAC ION A-U Mini-ITX * HTPC
Back to top
View user's profile Send private message
tom purl
n00b
n00b


Joined: 01 Sep 2004
Posts: 61

PostPosted: Thu Feb 01, 2007 3:27 pm    Post subject: Re: revdep-rebuild keeps installing the same package Reply with quote

Thanks for the tip madisonicus. I'll try this tonight and see if it fixes my problem.

Tom Purl
Back to top
View user's profile Send private message
PaulBredbury
Watchman
Watchman


Joined: 14 Jul 2005
Posts: 7310

PostPosted: Thu Feb 01, 2007 3:44 pm    Post subject: Re: revdep-rebuild keeps installing the same package Reply with quote

What file is revdep-rebuild moaning about? It's probably an orphan which can be deleted.
Back to top
View user's profile Send private message
deno
Guru
Guru


Joined: 13 Sep 2006
Posts: 405

PostPosted: Thu Feb 01, 2007 5:56 pm    Post subject: Reply with quote

check this:

https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-532551-highlight-.html
Back to top
View user's profile Send private message
tom purl
n00b
n00b


Joined: 01 Sep 2004
Posts: 61

PostPosted: Thu Feb 01, 2007 7:15 pm    Post subject: Reply with quote

That's exactly the problem I'm having deno. I'll try that tonight. Thanks!
Back to top
View user's profile Send private message
tom purl
n00b
n00b


Joined: 01 Sep 2004
Posts: 61

PostPosted: Fri Feb 02, 2007 2:59 am    Post subject: Reply with quote

Thanks Deno! This seems to have fixed the problem.
Back to top
View user's profile Send private message
desultory
Administrator
Administrator


Joined: 04 Nov 2005
Posts: 7817

PostPosted: Fri Feb 02, 2007 6:46 am    Post subject: Reply with quote

As indicated by deno and verified by tom purl this is a duplicate of "[SOLVED] revdep-rebuild - broken libgcjawt.la, libgij.la"

Moved from Portage & Programming to Duplicate Threads.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum