Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
En nu?
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

Goto page 1, 2  Next  
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Dutch
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Malganis
n00b
n00b


Joined: 23 Nov 2006
Posts: 11

PostPosted: Sat Dec 02, 2006 5:02 pm    Post subject: En nu? Reply with quote

Ik heb Gentoo netwerkloos geinstalleerd, het rootpassword ingesteld, waarmee ik een account heb aangemaakt toen ik 'm opnieuw had opgestart, maar wat nu?

Als ik 'm opstart kan ik inloggen, maar hoe start ik nou Gentoo?

http://www.xs4all.nl/~vdraanen/rob/linux/gentoo_whatnow.png

Ik heb nog nooit Linux geinstalleerd, en ook geen Linux ervaring. Wel MacOS, maar dat is een ander verhaal. :)

Uhmm.. nou, graag wat meer info over hoe ik Gentoo kan opstarten. Oh ja, en ik heb de LiveCD 2006.1 gebruikt.

Edit: De reden waarom er localhost en localdomain staat, is omdat ik alles default heb gelaten.


Last edited by Malganis on Mon Dec 04, 2006 10:59 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
lost+found
Guru
Guru


Joined: 15 Nov 2004
Posts: 402
Location: North~Sea~Coa~s~~t~~~

PostPosted: Sat Dec 02, 2006 5:11 pm    Post subject: Reply with quote

MOEHAA!

Welkom bij de club. Weldra wordt uw M$ raampjessysteem overbodig...
Code:
# emerge kde-meta
Houd je adem niet in.

:D
Back to top
View user's profile Send private message
lost+found
Guru
Guru


Joined: 15 Nov 2004
Posts: 402
Location: North~Sea~Coa~s~~t~~~

PostPosted: Sat Dec 02, 2006 5:23 pm    Post subject: Reply with quote

OK, nog even serieus. Dit is al Gentoo wat je ziet (à la DOS zeg maar). Als je er een grafisch systeem van wilt maken moet je xorg-x11 installeren, plus een Desktop naar keuze.

Lees hierrrrrr verder: http://www.gentoo.org/doc/en/list.xml.

Succes!
Back to top
View user's profile Send private message
Zubzub
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 14 Jun 2006
Posts: 91
Location: ::1

PostPosted: Sat Dec 02, 2006 5:46 pm    Post subject: Reply with quote

yup, je hebt nu het base systeem van gentoo geinstalled. Wat je er nu verder mee doet is helemaal aan jou.
Als beginner raad ik je aan kde of gnome te installeren en dan de alsa howto volgen uit de gentoo-doc sectie.
Veel succes en als er problemen zijn laat maar horen!
Back to top
View user's profile Send private message
Q-collective
Advocate
Advocate


Joined: 22 Mar 2004
Posts: 2056

PostPosted: Sun Dec 03, 2006 1:40 pm    Post subject: Reply with quote

Welkom aan boord!
Als je vragen hebt zijn er drie uitstekende bronnen om te raadplegen:
1. Officiële documentatie
2. Gentoo Wiki
3. Deze forums! (probeer de zoekfunctie maar eens ;) )
Succes!
Back to top
View user's profile Send private message
Malganis
n00b
n00b


Joined: 23 Nov 2006
Posts: 11

PostPosted: Sun Dec 03, 2006 5:53 pm    Post subject: Reply with quote

Bedankt voor de uitgebreide informatie allemaal. Ik ga 't meteen uitproberen en proberen zoveel mogelijk te lezen. Omdat ik nog in de "IK MOT GAMON!" fase zit, wil ik m'n PC houden, maar wel Linux uitproberen. Ik ga volgende maand (Dat is zeker) een mooie Mac Mini 1.83GHz kopen.

Ik heb net '# emerge kde-meta' ingetikt, maar:

http://www.xs4all.nl/~vdraanen/rob/linux/gentoo_emerge_kde-meta.png

Heb ik Gentoo niet goed geinstalleerd? Ik heb voor de makkelijkheid, en waarschijnlijk luiheid, de GTK+ installer gebruikt.

Hoe kan ik trouwens omhoog scrollen in deze.. uhmm.. DOS versie van Gentoo. :)
Back to top
View user's profile Send private message
Q-collective
Advocate
Advocate


Joined: 22 Mar 2004
Posts: 2056

PostPosted: Sun Dec 03, 2006 7:38 pm    Post subject: Reply with quote

Malganis wrote:
Bedankt voor de uitgebreide informatie allemaal. Ik ga 't meteen uitproberen en proberen zoveel mogelijk te lezen. Omdat ik nog in de "IK MOT GAMON!" fase zit, wil ik m'n PC houden, maar wel Linux uitproberen. Ik ga volgende maand (Dat is zeker) een mooie Mac Mini 1.83GHz kopen.

Een dual-boot oplossing is geen enkel probleem.

Quote:
Ik heb net '# emerge kde-meta' ingetikt, maar:

http://www.xs4all.nl/~vdraanen/rob/linux/gentoo_emerge_kde-meta.png

Probeer het eens handmatig te downloaden:
Code:
cd /usr/portage/distfiles
wget http://linux.rz.ruhr-uni-bochum.de/download/gentoo-mirror/distfiles/util-macros-1.0.2.tar.bz2
emerge --resume


Quote:
Heb ik Gentoo niet goed geinstalleerd? Ik heb voor de makkelijkheid, en waarschijnlijk luiheid, de GTK+ installer gebruikt.

Nee hoor, niet elke portage mirror is compleet, af en toe mist er een pakketje.

Quote:
Hoe kan ik trouwens omhoog scrollen in deze.. uhmm.. DOS versie van Gentoo. :)

Shift+pageup en pagedown. Maar dat is maar beperkt.
Back to top
View user's profile Send private message
Rainmaker
Veteran
Veteran


Joined: 12 Feb 2004
Posts: 1650
Location: /home/NL/ehv/

PostPosted: Sun Dec 03, 2006 7:50 pm    Post subject: Reply with quote

Malganis wrote:
Bedankt voor de uitgebreide informatie allemaal. Ik ga 't meteen uitproberen en proberen zoveel mogelijk te lezen. Omdat ik nog in de "IK MOT GAMON!" fase zit, wil ik m'n PC houden, maar wel Linux uitproberen. Ik ga volgende maand (Dat is zeker) een mooie Mac Mini 1.83GHz kopen.

Ik heb net '# emerge kde-meta' ingetikt, maar:

http://www.xs4all.nl/~vdraanen/rob/linux/gentoo_emerge_kde-meta.png


Moet je wel internet voor hebben :) http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?part=4

Malganis wrote:
Heb ik Gentoo niet goed geinstalleerd? Ik heb voor de makkelijkheid, en waarschijnlijk luiheid, de GTK+ installer gebruikt.

Hoe kan ik trouwens omhoog scrollen in deze.. uhmm.. DOS versie van Gentoo. :)


Shift-page-up en shift-page-down. Gaat alleen niet zo heel ver terug.

Vraag staat trouwens ook letterlijk in Gentoo handleiding: http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?part=1&chap=12
_________________
If you can't dazzle them with brilliance, baffle them with bullshit.
Back to top
View user's profile Send private message
Malganis
n00b
n00b


Joined: 23 Nov 2006
Posts: 11

PostPosted: Sun Dec 03, 2006 10:24 pm    Post subject: Reply with quote

Rainmaker wrote:
Moet je wel internet voor hebben :) http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml?part=4


Ik probeer internet in te stellen terwijl ik vanaf de LiveCD werk, maar 't is niet echt succesvol. Ik denk ook dat 't ligt aan VMWare. Ik lees morgen wel die guide door in de pauzes op school, want ik snap d'r nog niet veel van.

Edit: Ik ga gewoon even de nederlandse versie van de guide proberen. Niet dat ik geen engels kan, maar omdat ik 't dan mischien sneller begrijp.

Nu zie ik dat er alleen een nederlandse x86 guide is, ik heb een AMD processor, maakt dit veel uit?
Back to top
View user's profile Send private message
Q-collective
Advocate
Advocate


Joined: 22 Mar 2004
Posts: 2056

PostPosted: Mon Dec 04, 2006 3:29 am    Post subject: Reply with quote

Malganis wrote:
Nu zie ik dat er alleen een nederlandse x86 guide is, ik heb een AMD processor, maakt dit veel uit?

AMD is een CPU volgens de x86 architectuur (of je moet exotisch spul zoals Opteron hebben ofzo :P ).
Back to top
View user's profile Send private message
Malganis
n00b
n00b


Joined: 23 Nov 2006
Posts: 11

PostPosted: Mon Dec 04, 2006 6:52 am    Post subject: Reply with quote

Nee, gewoon een Athlon. Maar ik zat te denken aan i386 enzo, en dat is van Intel. Maar dan is 't goed. :)
Back to top
View user's profile Send private message
lost+found
Guru
Guru


Joined: 15 Nov 2004
Posts: 402
Location: North~Sea~Coa~s~~t~~~

PostPosted: Mon Dec 04, 2006 8:15 am    Post subject: Reply with quote

Hoi,

Is er bij je LiveCD geen bijbehorende package cd, met een voorgecompileerde X11-KDE/Gnome?
Dan kun je voorlopig nog even netwerkloos doorgaan... Volgens mij stonden die hier altijd tussen, maar ik zie ze niet meer: http://torrents.gentoo.org/ ?
Back to top
View user's profile Send private message
Malganis
n00b
n00b


Joined: 23 Nov 2006
Posts: 11

PostPosted: Mon Dec 04, 2006 6:53 pm    Post subject: Reply with quote

Hoe kan ik met root inloggen op de LiveCD? 'su root' werkt niet, want daar staat gewoon een wachtwoord op. :S En 't is ook niet blank, want als ik gewoon op enter druk krijg ik een foutmelding.
Back to top
View user's profile Send private message
Zubzub
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 14 Jun 2006
Posts: 91
Location: ::1

PostPosted: Mon Dec 04, 2006 7:49 pm    Post subject: Reply with quote

Malganis wrote:
Hoe kan ik met root inloggen op de LiveCD? 'su root' werkt niet, want daar staat gewoon een wachtwoord op. :S En 't is ook niet blank, want als ik gewoon op enter druk krijg ik een foutmelding.

sudo su?
Back to top
View user's profile Send private message
Malganis
n00b
n00b


Joined: 23 Nov 2006
Posts: 11

PostPosted: Mon Dec 04, 2006 8:26 pm    Post subject: Reply with quote

Zubzub wrote:
sudo su?

Je doet alsof ik alles al weet en dat ik dat maar had moeten weten.. dat is dus niet zo. Maar iniedergeval bedankt.

Edit: Als ik ifconfig eth0 intik, dan ziet ie de kaart gewoon (Als ik alleen ifconfig intik, dat staat lo er alleen). Maar als ik dhcpcd eth0 gebruik, krijg ik een timeout.. mischien komt dit omdat in de Netwerk instellingen van Windows de ethernet kaart wel een IP heeft, en geen DHCP ingesteld heeft. Dit komt omdat VMWare dit heeft ingesteld, en ik denk dat dat goed is, want op de LiveCD van Ubuntu had ik wel internet.

Dus.. iemand tips of suggesties?

Edit 2: Hoe hebben jullie allemaal Gentoo geinstalleerd? Via de LiveCD? En gelijk op HD of via een emulator? Want ik begin me te ergeren aan VMWare. Ik heb opeens twee extra LAN NIC's en geen idee hoe die ingesteld staan, omdat VMWare dat heeft gedaan. Als ik nou gewoon een tweede HD koop, en die hele LiveCD vergeet en die hele troep gewoon download en installeerd, want er staat volgens mij nog een andere ISO i.p.v. de LiveCD op die download page.

Edit 3: Ik denk dat ie 't doet. Als ik ifconfig intik staat eth0 er nu ook gewoon bij. Omdat de ethernet kaart al op bridged stond, dacht ik dat die al ingesteld was.. niet dus, ik moest in VMWare de kaart nog instellen!

En natuurlijk deed dhcpcd eth0 het ook meteen.


Last edited by Malganis on Mon Dec 04, 2006 10:16 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
lost+found
Guru
Guru


Joined: 15 Nov 2004
Posts: 402
Location: North~Sea~Coa~s~~t~~~

PostPosted: Mon Dec 04, 2006 10:13 pm    Post subject: Reply with quote

Malganis wrote:
Hoe kan ik met root inloggen op de LiveCD? 'su root' werkt niet, want daar staat gewoon een wachtwoord op. :S En 't is ook niet blank, want als ik gewoon op enter druk krijg ik een foutmelding.


Als de Livecd opstart, kun je bij kernel "gentoo nox" intypen. Je krijgt dan de commandline als root.
Back to top
View user's profile Send private message
BlackEdder
Advocate
Advocate


Joined: 26 Apr 2004
Posts: 2586
Location: Dutch enclave in Egham, UK

PostPosted: Mon Dec 04, 2006 10:15 pm    Post subject: Reply with quote

Eerst effe een disclaimer: als je je ergert aan hoe moeilijk gentoo te installeren is, dan kan je ook een makkelijk installeerdbare linux distro nemen zoals ubuntu.

Ik (en ik denk de meeste) heb het direct op mijn hd geinstalleerd, dan kan je gewoon het handboek volgen en moet het wel goed komen.

Hier is trouwens wat meer info voor gentoo onder vmware:
http://gentoo-wiki.com/HOWTO_Install_Gentoo_on_VMware_in_Windows_NT/2K/XP
Back to top
View user's profile Send private message
Malganis
n00b
n00b


Joined: 23 Nov 2006
Posts: 11

PostPosted: Mon Dec 04, 2006 10:18 pm    Post subject: Reply with quote

Het is niet moeilijk, want als ik 't via een tweede HD had gedaan, was 't wel gelukt. Het is gewoon lastig met VMWare. :) Maar als 't goed is werkt 't nu.

Ben dus nu bij

lost+found wrote:
Code:
# emerge kde-meta


Edit: Dat werkte ook niet, maar ik ben er uit: VMWare moest op NAT staan, dat ie 't zelfde IP als de computer waarop ie staat gebruikt. Nu kan ik wel pingen enzo. ^^'. Daarom zei ik ook, als ik gewoon een tweede HD had gehad, was 't veel makkelijker geweest.

Bedankt voor alle info iig, en ik laat weten hoe 't gaat.


Last edited by Malganis on Mon Dec 04, 2006 10:33 pm; edited 1 time in total
Back to top
View user's profile Send private message
BlackEdder
Advocate
Advocate


Joined: 26 Apr 2004
Posts: 2586
Location: Dutch enclave in Egham, UK

PostPosted: Mon Dec 04, 2006 10:20 pm    Post subject: Reply with quote

Maar het probleem is nog steeds dat je geen netwerk hebt?? Daar kan die link denk ik wel mee helpen.
Back to top
View user's profile Send private message
lost+found
Guru
Guru


Joined: 15 Nov 2004
Posts: 402
Location: North~Sea~Coa~s~~t~~~

PostPosted: Mon Dec 04, 2006 10:27 pm    Post subject: Reply with quote

Malganis wrote:
lost+found wrote:
Code:
# emerge kde-meta


Afhankelijk van je compjoeter, gaat dit wel even duren.... vele uren tot dagen!

Je kunt ook eerst "emerge kdebase-startkde" doen, en de rest van de programma's een voor een.
Back to top
View user's profile Send private message
Zubzub
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 14 Jun 2006
Posts: 91
Location: ::1

PostPosted: Mon Dec 04, 2006 11:02 pm    Post subject: Reply with quote

Malganis wrote:
Zubzub wrote:
sudo su?

Je doet alsof ik alles al weet en dat ik dat maar had moeten weten.. dat is dus niet zo. Maar iniedergeval bedankt.

Edit: Als ik ifconfig eth0 intik, dan ziet ie de kaart gewoon (Als ik alleen ifconfig intik, dat staat lo er alleen). Maar als ik dhcpcd eth0 gebruik, krijg ik een timeout.. mischien komt dit omdat in de Netwerk instellingen van Windows de ethernet kaart wel een IP heeft, en geen DHCP ingesteld heeft. Dit komt omdat VMWare dit heeft ingesteld, en ik denk dat dat goed is, want op de LiveCD van Ubuntu had ik wel internet.

Dus.. iemand tips of suggesties?

Edit 2: Hoe hebben jullie allemaal Gentoo geinstalleerd? Via de LiveCD? En gelijk op HD of via een emulator? Want ik begin me te ergeren aan VMWare. Ik heb opeens twee extra LAN NIC's en geen idee hoe die ingesteld staan, omdat VMWare dat heeft gedaan. Als ik nou gewoon een tweede HD koop, en die hele LiveCD vergeet en die hele troep gewoon download en installeerd, want er staat volgens mij nog een andere ISO i.p.v. de LiveCD op die download page.

Edit 3: Ik denk dat ie 't doet. Als ik ifconfig intik staat eth0 er nu ook gewoon bij. Omdat de ethernet kaart al op bridged stond, dacht ik dat die al ingesteld was.. niet dus, ik moest in VMWare de kaart nog instellen!

En natuurlijk deed dhcpcd eth0 het ook meteen.


:?: helmaal niet, ik zette er gewoon een vraagteken acher omdat ik zelf niet zeker was ofdat het zou werken...
Back to top
View user's profile Send private message
Malganis
n00b
n00b


Joined: 23 Nov 2006
Posts: 11

PostPosted: Tue Dec 05, 2006 7:16 am    Post subject: Reply with quote

Zubzub wrote:
:?: helmaal niet, ik zette er gewoon een vraagteken acher omdat ik zelf niet zeker was ofdat het zou werken...

Oh, op die fiets. Ik had 't volgens mij wel geprobeerd, maar sudo werd volgens mij niet als command herkent. Ik heb gewoon de GTK+ Installer van de LiveCD gebruikt om daar het root password in te stellen. Want ik krijg geen root als ik boot van de LiveCD. Dat moet ik dan nog 's opzoeken, hij's doet 't nu, iig. Daar ben ik al heel blij mee. :)
Back to top
View user's profile Send private message
Malganis
n00b
n00b


Joined: 23 Nov 2006
Posts: 11

PostPosted: Tue Dec 05, 2006 8:46 pm    Post subject: Reply with quote

Hoe moet ik dit oplossen? Toch alles een voor een downloaden?

http://www.xs4all.nl/~vdraanen/rob/linux/404_notfound.png

Ik heb 'm op 'pauze' gezet, dus niet uitgezet. Zijn de dingen die wel goed gedownload zijn wel opgeslagen? Of is gewoon alles ge'abort?
Back to top
View user's profile Send private message
lost+found
Guru
Guru


Joined: 15 Nov 2004
Posts: 402
Location: North~Sea~Coa~s~~t~~~

PostPosted: Tue Dec 05, 2006 9:06 pm    Post subject: http://forums.gentoo.org/posting.php?mode=reply&t=521247 Reply with quote

http://packages.gentoo.org/search/?sstring=pmount
...die versie is er niet meer.

Omdat Gentoo nogal hard gaat, moet je de Portage tree weer updaten.
Code:
# emerge --sync


Daarna 2x pijltje-omhoog-toets, voor je laatste installatiecommando.
Back to top
View user's profile Send private message
Malganis
n00b
n00b


Joined: 23 Nov 2006
Posts: 11

PostPosted: Tue Dec 05, 2006 10:58 pm    Post subject: Reply with quote

Ok, dat heb ik gedaan. Toen heb ik # emerge portage gedaan, omdat dat gevraagd werd. Toen probeerde ik # emerge kde-meta weer, maar:

http://www.xs4all.nl/~vdraanen/rob/linux/blockedportage.png

Nog even de foutmelding uitgetikt:

Error: the kde-base/kde-env package conflicts with another package;
the two packages cannot be installed on the same system together.
please use 'emerge --pretend' to determine blockers.

Ik heb in 't Gentoo handbook gekeken, maar ik word er niet wijzer van. 't Is inderdaad best lastig.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Dutch All times are GMT
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum