Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
Too many updates
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads
View previous topic :: View next topic  
Author Message
jucs
n00b
n00b


Joined: 29 Oct 2006
Posts: 12

PostPosted: Tue Oct 31, 2006 1:18 pm    Post subject: Too many updates Reply with quote

Hey... yes, that sounds a bit funny - two days ago I complained about to few updates :-D (https://forums.gentoo.org/viewtopic-t-511651.html)

Anyway, with your help portage wants to update some hundret packages every day, though the system is fresh installed with nothing more than some standard-packages provided by the LiveCD. Additionally, portages updates packages that do not have any version change at all - how can that be?

Yesterday he updated for 10 hours, 167 packages, today he wanted to emerge 137 - I cancelled that.

The problem only appears if I run "emerge -uDN world", it does not for "emerge -uD world". So... what about that --newuse thing? Should I only append that if actually changed my USE-string in the /etc/make.conf-file? Why does emerge re-emerge all packages in the use list and all their dependencies if I tell him to update?

And the most important of all - will "emerge -uD world" update ALL packages, if I do not change any USE-directives?

Thanks again ;-)
Back to top
View user's profile Send private message
swooshOnLn
l33t
l33t


Joined: 28 Feb 2006
Posts: 741
Location: Charlotte, North Carolina

PostPosted: Tue Oct 31, 2006 1:35 pm    Post subject: Reply with quote

Code:

emerge -uDN world


will tell portage that there is a new set of use flags, so recompile everything w/ the new set of use flags (which just makes it reinstall most of the same stuff, since there is no change in flags)

Code:

emerge -uD world

just updates stuff in portage that has a new version. (against the flags in /etc/make.conf)

Code:

So... what about that --newuse thing? Should I only append that if actually changed my USE-string in the /etc/make.conf-file?


Yes
_________________
"WARNING: you may LOL"

This is my font size, color, and signature. It will change to whatever I pick. How cool is that?
Back to top
View user's profile Send private message
jucs
n00b
n00b


Joined: 29 Oct 2006
Posts: 12

PostPosted: Tue Oct 31, 2006 1:41 pm    Post subject: Reply with quote

Thanks... so, as long as I do not change the USE-Flags I just run it without --newuse and be happy? No disadvantage at all?
Back to top
View user's profile Send private message
DeepBass909
Tux's lil' helper
Tux's lil' helper


Joined: 23 Jan 2005
Posts: 81
Location: Netherlands

PostPosted: Tue Oct 31, 2006 2:04 pm    Post subject: Reply with quote

--newuse will cause portage to check any changes in USE-flags and recompile any packages that has some sort of difference in USE-flags. It will definitly NOT re-emerge everything (otherwise I would be recompiling my entire system about every week).
I think it's wise to run emerge world with the --newuse flag, because changes in USE-flag can't cause any conflicts that way.

It you want to find out why portage wants to re-emerge so much, run it with the -uDNatv options (update, deep, newuse, ask, tree, verbose). Changes in USE-flags will be in yellow.
Back to top
View user's profile Send private message
jucs
n00b
n00b


Joined: 29 Oct 2006
Posts: 12

PostPosted: Tue Oct 31, 2006 2:17 pm    Post subject: Reply with quote

Quote:

[root@comp053-adk:/home/jucs]# emerge -uDNatv world

These are the packages that would be merged, in reverse order:

Calculating world dependencies... done!
[ebuild R ] x11-apps/xsetroot-1.0.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[nomerge ] x11-base/xorg-x11-7.1
[ebuild R ] x11-apps/xrandr-1.0.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libXScrnSaver-1.1.0 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libXcomposite-0.3 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libXdamage-1.0.3 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-themes/xcursor-themes-1.0.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-apps/xcursorgen-1.0.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[nomerge ] gnome-base/gnome-2.14.2 USE="cdr dvdr hal -accessibility"
[nomerge ] gnome-extra/deskbar-applet-2.14.2 USE="eds -debug"
[nomerge ] dev-python/gnome-python-extras-2.14.0-r1 USE="X firefox -debug -doc -seamonkey"
[nomerge ] www-client/mozilla-firefox-1.5.0.7 USE="gnome ipv6 -debug -java -mozdevelop -xinerama -xprint" LINGUAS="-ar -bg -ca -cs -da -de -el -en_GB -es -es_AR -es_ES -eu -fi -fr -ga -ga_IE -gu_IN -he -hu -it -ja -ko -lt -mk -nb -nb_NO -nl -pa_IN -pl -pt_BR -ro -ru -sk -sl -sv -sv_SE -tr -zh_CN -zh_TW"
[nomerge ] www-client/mozilla-launcher-1.49
[ebuild R ] x11-apps/xdpyinfo-1.0.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libXxf86dga-1.0.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libXp-1.0.0 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/printproto-1.0.3 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libdmx-1.0.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/dmxproto-2.2.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-apps/xdriinfo-1.0.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] app-doc/xorg-docs-1.2 USE="-debug -doc (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-apps/xdm-1.0.5 USE="ipv6 pam -debug -xprint (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libXinerama-1.0.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-misc/imake-1.0.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-apps/xhost-1.0.1 USE="ipv6 -debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-misc/xorg-cf-files-1.0.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-misc/gccmakedep-1.0.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-apps/setxkbmap-1.0.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-apps/sessreg-1.0.0 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-apps/xmodmap-1.0.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-imstt-1.1.0 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-fbdev-0.3.0 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-sis-0.9.1-r1 USE="dri -debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-vesa-1.2.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-tdfx-1.2.1-r1 USE="dri -debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-cyrix-1.1.0 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-s3-0.4.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-tga-1.1.0 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-glint-1.1.1 USE="dri -debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-rendition-4.1.0 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-nsc-2.8.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-via-0.2.1-r1 USE="dri -debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-chips-1.1.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-savage-2.1.1 USE="dri -debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-sisusb-0.8.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-mga-1.4.1-r1 USE="dri -debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-cirrus-1.1.0 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-input-keyboard-1.1.0 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-trident-1.2.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-i810-1.6.5 USE="dri -debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libXvMC-1.0.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libXv-1.0.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-apm-1.1.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-input-mouse-1.1.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-input-evdev-1.1.2-r2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-voodoo-1.1.0 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-dummy-0.2.0 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-siliconmotion-1.4.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-i128-1.2.0 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-i740-1.1.0 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-neomagic-1.1.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-nv-1.2.0 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-vmware-10.13.0 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-s3virge-1.9.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-v4l-0.1.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-vga-4.1.0 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-tseng-1.1.0 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-drivers/xf86-video-ark-0.6.0 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-base/xorg-server-1.1.1-r1 USE="dri ipv6 nptl sdl xorg -3dfx -aiglx -debug -dmx -kdrive -minimal -xprint (-X%*)" INPUT_DEVICES="evdev keyboard mouse -acecad -aiptek -calcomp -citron -digitaledge -dmc -dynapro -elo2300 -elographics -fpit -hyperpen -jamstudio -joystick -magellan -microtouch -mutouch -palmax -penmount -spaceorb -summa -synaptics -tek4957 -ur98 -vmmouse -void -wacom" VIDEO_CARDS="apm ark chips cirrus cyrix dummy fbdev glint i128 i740 i810 imstt mga neomagic nsc nv rendition s3 s3virge savage siliconmotion sis sisusb tdfx tga trident tseng v4l vesa vga via vmware voodoo -epson -fglrx (-impact) -mach64 (-newport) -nvidia -r128 -radeon (-sunbw2) (-suncg14) (-suncg3) (-suncg6) (-sunffb) (-sunleo) (-suntcx)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/scrnsaverproto-1.1.0 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/compositeproto-0.3.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[nomerge ] x11-terms/xterm-218 USE="truetype unicode -Xaw3d -paste64 -toolbar"
[ebuild R ] x11-apps/luit-1.0.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[nomerge ] sys-libs/libutempter-1.1.4.1
[nomerge ] app-arch/rpm2targz-9.0-r3
[ebuild R ] x11-apps/xinit-1.0.2-r6 USE="-debug -minimal (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-apps/xrdb-1.0.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-apps/xsm-1.0.1 USE="-debug -xprint (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-wm/twm-1.0.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-apps/xclock-1.0.2 USE="-debug -xprint (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-misc/xbitmaps-1.0.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-apps/xauth-1.0.1 USE="ipv6 -debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/evieext-1.0.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[nomerge ] x11-misc/xkeyboard-config-0.8
[ebuild R ] x11-apps/xkbcomp-1.0.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libXres-1.0.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/resourceproto-1.0.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/damageproto-1.0.3 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/xf86rushproto-1.1.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] media-fonts/font-alias-1.0.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[nomerge ] media-fonts/font-adobe-75dpi-1.0.0 USE="X nls"
[ebuild R ] x11-apps/mkfontdir-1.0.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-apps/bdftopcf-1.0.0 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libXfont-1.2.2 USE="ipv6 -debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/fontcacheproto-0.1.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] media-fonts/font-util-1.0.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] media-fonts/encodings-1.0.0 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-apps/mkfontscale-1.0.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libfontenc-1.0.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/fontsproto-2.0.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-apps/iceauth-1.0.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-apps/rgb-1.0.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libXtst-1.0.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/recordproto-1.13.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/trapproto-3.4.3 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libXaw-1.0.2 USE="-debug -xprint (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libXpm-3.5.5 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/videoproto-2.2.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/xf86dgaproto-2.0.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libxkbui-1.0.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libxkbfile-1.0.3 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/liblbxutil-1.0.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libXxf86misc-1.0.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/xf86miscproto-0.9.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/xineramaproto-1.1.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libXcursor-1.1.7 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libXrandr-1.1.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/randrproto-1.1.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libXfixes-4.0.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/fixesproto-4.0 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[nomerge ] x11-libs/cairo-1.0.4 USE="X png -doc -glitz"
[nomerge ] virtual/xft-7.0
[ebuild R ] x11-libs/libXft-2.1.10 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libXrender-0.9.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/renderproto-0.9.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[nomerge ] virtual/glu-7.0
[nomerge ] media-libs/mesa-6.5.1-r1 USE="nptl -debug -doc -hardened -motif" VIDEO_CARDS="i810 mga s3virge savage sis tdfx trident via -mach64 -none -r128 -radeon (-sunffb)"
[ebuild R ] x11-libs/libXi-1.0.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libdrm-2.0.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libXxf86vm-1.0.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libXmu-1.0.2 USE="ipv6 -debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libXt-1.0.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libSM-1.0.1 USE="ipv6 -debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/xf86driproto-2.0.3 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/xf86vidmodeproto-2.2.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libICE-1.0.1 USE="ipv6 -debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/glproto-1.4.8 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-misc/makedepend-1.0.0 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libXext-1.0.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libX11-1.0.3 USE="ipv6 -debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/xtrans-1.0.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/xcmiscproto-1.1.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libXdmcp-1.0.1 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/bigreqsproto-1.0.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-libs/libXau-1.0.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/xproto-7.0.7 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/inputproto-1.3.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/xf86bigfontproto-1.1.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB
[ebuild R ] x11-proto/xextproto-7.0.2 USE="-debug (-X%*)" 0 kB

Total size of downloads: 0 kB


But how can that be, I did not change anything in /etc/make.conf?
Back to top
View user's profile Send private message
kallamej
Administrator
Administrator


Joined: 27 Jun 2003
Posts: 4838
Location: Gothenburg, Sweden

PostPosted: Tue Oct 31, 2006 2:57 pm    Post subject: Reply with quote

I'm duping this in favour of topic 511886. Now you're experiencing the consequences of the fix...

Moved from Portage & Programming to Duplicate Threads.
_________________
Please read our FAQ Forum, it answers many of your questions.
irc: #gentoo-forums on irc.freenode.net
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum