Gentoo Forums
Gentoo Forums
Gentoo Forums
Quick Search: in
emerge error after emerge --sync
View unanswered posts
View posts from last 24 hours

 
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads
View previous topic :: View next topic  
Author Message
tranquilcool
Veteran
Veteran


Joined: 25 Mar 2005
Posts: 1051

PostPosted: Sat Oct 14, 2006 11:42 am    Post subject: emerge error after emerge --sync Reply with quote

just done emerge --sync.
after the sync this is the error i have using emerge;


Performing Global Updates: /usr/portage/profiles/updates/3Q-2006
(Could take a couple of minutes if you have a lot of binary packages.)
.='update pass' *='binary update' @='/var/db move'
s='/var/db SLOT move' S='binary SLOT move' p='update /etc/portage/package.*'
..............
pTraceback (most recent call last):
File "/usr/bin/emerge", line 4049, in ?
emerge_main()
File "/usr/bin/emerge", line 3770, in emerge_main
portage.global_updates(settings, trees, mtimedb["updates"])
File "/usr/lib/portage/pym/portage.py", line 6656, in global_updates
myupd)
File "/usr/lib/portage/pym/portage_update.py", line 198, in update_config_files
write_atomic(updating_file, "".join(file_contents[x]))
File "/usr/lib/portage/pym/portage_util.py", line 728, in write_atomic
f.close()
File "/usr/lib/portage/pym/portage_util.py", line 696, in close
os.rename(self.name, self._real_name)
OSError: [Errno 16] Device or resource busy


anybody?
_________________
this is a strange strange world.
Back to top
View user's profile Send private message
DLCool
n00b
n00b


Joined: 25 Mar 2006
Posts: 20

PostPosted: Sat Oct 14, 2006 12:07 pm    Post subject: Reply with quote

Maybe the same problem.
emerge --sync works well, but
emerge -vp --update world writes next:

These are the packages that would be merged, in order:

Calculating world dependencies... done!
Traceback (most recent call last):
File "/usr/bin/emerge", line 4280, in ?
retval = emerge_main()
File "/usr/bin/emerge", line 4275, in emerge_main
myopts, myaction, myfiles, spinner)
File "/usr/bin/emerge", line 3738, in action_build
mydepgraph.display(
File "/usr/bin/emerge", line 1627, in display
pkgsettings.setcpv(pkg_key, mydb=portdb)
File "/usr/lib/portage/pym/portage.py", line 1517, in setcpv
pkginternaluse = " ".join([x[1:] \
File "/usr/lib/portage/pym/portage.py", line 4894, in aux_get
raise KeyError(mycpv)
KeyError: '<dev-java/java-config-1.3'
Back to top
View user's profile Send private message
DLCool
n00b
n00b


Joined: 25 Mar 2006
Posts: 20

PostPosted: Sat Oct 14, 2006 12:38 pm    Post subject: Reply with quote

sorry, it's not my problem. I've just updated java-config
:oops:
Back to top
View user's profile Send private message
stayka
n00b
n00b


Joined: 19 Jun 2004
Posts: 13
Location: Oberhausen

PostPosted: Sat Oct 14, 2006 1:39 pm    Post subject: Reply with quote

I just ran into exactly the same problem. I emerged my whole system about three weeks ago from scratch and never did an emerge --sync up to today, but now I just got exactly the same error messages transquilcool reported. I would be very grateful for a solution, too.
Back to top
View user's profile Send private message
drakos7
Apprentice
Apprentice


Joined: 21 Feb 2003
Posts: 294
Location: Rockville, MD, USA, Earth, Sol

PostPosted: Sat Oct 14, 2006 2:05 pm    Post subject: Reply with quote

DLCool, check out this post for the KeyError issue. I have filed a bug for it also. Sorry I have no idea about the java part.
Back to top
View user's profile Send private message
tranquilcool
Veteran
Veteran


Joined: 25 Mar 2005
Posts: 1051

PostPosted: Sat Oct 14, 2006 3:57 pm    Post subject: Reply with quote

meanwhile i just do; rm /usr/portage/profiles/updates/3Q-2006

and emerge works again. might not be the best solution so far but at least i can get emerge to work for now.
_________________
this is a strange strange world.
Back to top
View user's profile Send private message
stayka
n00b
n00b


Joined: 19 Jun 2004
Posts: 13
Location: Oberhausen

PostPosted: Sat Oct 14, 2006 5:27 pm    Post subject: Reply with quote

Cool. That gets emerge back to work here, too. But I'd be really interested in the cause of the problem. Some defective lines in the 3Q-2006 file? Unfortunately I'm not into coding and such stuff, so I probably wouldn't notice anything until it bit me, but I'm still curious ;)
Back to top
View user's profile Send private message
stayka
n00b
n00b


Joined: 19 Jun 2004
Posts: 13
Location: Oberhausen

PostPosted: Thu Oct 19, 2006 11:44 pm    Post subject: Reply with quote

BTW, now I get the same error, additionally with the 4Q-2006 file. Removing both like mentioned above gets emerge back to work, but somehow the root of the problem isn't solved yet. No ideas what caused the error in the first place?

That's the new error, which is basically the same as before, only with the new file:
Code:
Performing Global Updates: /usr/portage/profiles/updates/4Q-2006
(Could take a couple of minutes if you have a lot of binary packages.)
  .='update pass'  *='binary update'  @='/var/db move'
  s='/var/db SLOT move' S='binary SLOT move' p='update /etc/portage/package.*'
.
ppTraceback (most recent call last):
  File "/usr/bin/emerge", line 4049, in ?
    emerge_main()
  File "/usr/bin/emerge", line 4006, in emerge_main
    action_sync(settings, trees, mtimedb, myopts, myaction)
  File "/usr/bin/emerge", line 2926, in action_sync
    portage.global_updates(
  File "/usr/lib/portage/pym/portage.py", line 6656, in global_updates
    myupd)
  File "/usr/lib/portage/pym/portage_update.py", line 198, in update_config_files
    write_atomic(updating_file, "".join(file_contents[x]))
  File "/usr/lib/portage/pym/portage_util.py", line 728, in write_atomic
    f.close()
  File "/usr/lib/portage/pym/portage_util.py", line 696, in close
    os.rename(self.name, self._real_name)
OSError: [Errno 16] Device or resource busy
Back to top
View user's profile Send private message
tomk
Administrator
Administrator


Joined: 23 Sep 2003
Posts: 7219
Location: Sat in front of my computer

PostPosted: Sat Oct 28, 2006 9:43 am    Post subject: Reply with quote

Moved from Portage & Programming to Duplicate Threads, please see this topic: portage fails - errno 16 Device or resource busy.
_________________
Search | Read | Answer | Report | Strip
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Reply to topic    Gentoo Forums Forum Index Duplicate Threads All times are GMT
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum